am76 09.04.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, Ile tak mniej więcej potrzeba wody na budowie? Dom 225m2 pow. użytkowej. Pytam bo nie wiem czy się opłaca budować studnię. Za 10-cio metrową studnię powiedzieli mi 4tyś (bez pompy). Przy cene wody z wodociągu ok. 7zł za m3 to strasznie dużo tej wody trzebaby zużyć żeby zarobić na studnią. PozdrAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.04.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, Ile tak mniej więcej potrzeba wody na budowie? Dom 225m2 pow. użytkowej. Pytam bo nie wiem czy się opłaca budować studnię. Za 10-cio metrową studnię powiedzieli mi 4tyś (bez pompy). Przy cene wody z wodociągu ok. 7zł za m3 to strasznie dużo tej wody trzebaby zużyć żeby zarobić na studnią. Pozdr AM Ja tam dziennie mogę wypić kilka litrów na budowie. Poważnie pisząc to zależy od tego czy masz wodę z wodociągu (wtedy studni oczywiście nie warto kopać na samą budowę) i do czego będziesz używał później studni. Ja płacę jakieś 500zł/rok za wodę. Studnia w takim przypadku nigdy mi się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 09.04.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 to gdzie ta studia wiercona w centrum W-wa. U mnie studnia 10m to koszt 1000 zł. Do tego hydrofor 220 zł Praktiker.A trawe w ogródku czym będziesz podlewał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 09.04.2009 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, Ile tak mniej więcej potrzeba wody na budowie? Dom 225m2 pow. użytkowej. Pytam bo nie wiem czy się opłaca budować studnię. Za 10-cio metrową studnię powiedzieli mi 4tyś (bez pompy). Przy cene wody z wodociągu ok. 7zł za m3 to strasznie dużo tej wody trzebaby zużyć żeby zarobić na studnią. Pozdr AM Ja tam dziennie mogę wypić kilka litrów na budowie. Poważnie pisząc to zależy od tego czy masz wodę z wodociągu (wtedy studni oczywiście nie warto kopać na samą budowę) i do czego będziesz używał później studni. Ja płacę jakieś 500zł/rok za wodę. Studnia w takim przypadku nigdy mi się nie zwróci. A do czego można jej użyć? Mycie samochodu - ale przecież samochód można umyć dwoma widerkami wody. Do podlewania ogrodu - pewnie jak będzie studnia to ogórd będzie podlewany a jak jej nie będzie to się ogród bez podlewania obejdzie. A więc nadal pozostaje otwarte pytanie - ile tej wody potrzeba na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 09.04.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 to gdzie ta studia wiercona w centrum W-wa. U mnie studnia 10m to koszt 1000 zł. Do tego hydrofor 220 zł Praktiker. A trawe w ogródku czym będziesz podlewał? Za 1000 robie studnie. Proszę o namiary na wykonawcę - Kraków. Jak na razie mam 2 oferty - jedna za 6tyś druga za 4tyś (obie bez pompy). Dla przypomnienia studnia 10m. A może ma ktoś takie wiertło i udostępniłby za niewielką opłatą? Pozdr AM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 09.04.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 To z taką ceną to albo poszukasz na allegro albo wodociąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi80 09.04.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, ja nielicząc fundamentów (nie mailem jeszcze podłączenia) zyżylem ok 35 m3 - a jestem na etapie gładzi i malowania. Chyba nie warto kopać studni jak masz mozliwość podlączenia sie odrazu do wodociągu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 09.04.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Nie wiem jakie macie grunty ale ja na czas budowy miałem koparką wykopaną dziurę i tam zbierała się woda, na budowę spokojnie mi jej wystarczyło. Tylko ze grunt miałem gliniasty. Woda stała w nim cały rok. Nigdy nie zdołałem wybrać jej do zera bo zawsze podchodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.04.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Jak jest wodociąg to studnię bym sobie odpuścił albo wykopałbym sam - taką na wody powierzchniowe, wstawił bym ze dwie dreny i na budowę jak znalazł a później do podlewania ogrodu się przyda.A jak sieć wodociągu daleko to wtedy studnia na odpowiednią głębokość aby woda nadawała się do spożycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 09.04.2009 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Jak jest wodociąg to studnię bym sobie odpuścił albo wykopałbym sam - taką na wody powierzchniowe, wstawił bym ze dwie dreny i na budowę jak znalazł a później do podlewania ogrodu się przyda. A jak sieć wodociągu daleko to wtedy studnia na odpowiednią głębokość aby woda nadawała się do spożycia. Ale jak taką studnię można wykopać? To chyba wiercić trzeba. Ja miałem robione badanie geologiczne i z tego co pamietam to, po przewierceniu na głębokość 3,5m woda podchodziła na wysokość 2,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.04.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Jeżeli studnia ma spełniać zadanie zasilania budynku w wodę to trzeba przewiercić się przez warstwę nieprzepuszczalną (glina, iły)aby dostać się do lustra wody o odpowiedniej jakości. Może to być grubo ponad 10m lub więcej głębokości odwiertu. Natomiast jeżeli chcesz wodę wykorzystać np do budowy to jak robiłeś badanie geologiczne i woda wychodzi Ci na 2.5m to wiesz na czym stoisz. Lopaty bądź kopareczka w ruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 09.04.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 u mnie budowlańcy zużyli 12m3 wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 09.04.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Na budowe nie potrzeba aż takich ilości wody. Wystarczy pare kręgów zakopać.Natomiast jeżeli ktoś chce mieć dobrze utrzymany ogród, zieloną trafffke, chce ganiać z kosiarką i przepędzać krety niech wierci od razu studnie. Podlewanie wodą z wodociągu to grzech (nie główny co prawda ale zawsze).Jeżeli już nawet moralność pozwala na podlewanie trawy wodą uzdatnianą i transportowaną kilometrami to nie zawsze można to robić ze względu na niskie ciśnienie lub przerwy w dostawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts