Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawy kalkulator o oknach

Recommended Posts

Wiele się mówi o energooszczędności, ile kosztują energooszczędne materiały, ale w moim odczuciu rzadziej mówi się ile można na tym zyskać.

Trafiłam na program, który pokazuje czarno na białym ile można zaoszczędzić kupując energooszczędne okna. Trochę kasy z tego jest.

Jeśli kogoś to interesuje polecam:

http://www.stolbud.pl/kalkulator-oszczednosci.html

Mi wyszło, że wymieniając wszystkie okna (mam PCV) przy ogrzewaniu gazem zaoszczędzę 1838 złotych rocznie.

Wiele się mówi o energooszczędności, ile kosztują energooszczędne materiały, ale w moim odczuciu rzadziej mówi się ile można na tym zyskać.

Trafiłam na program, który pokazuje czarno na białym ile można zaoszczędzić kupując energooszczędne okna. Trochę kasy z tego jest.

Jeśli kogoś to interesuje polecam:

http://www.stolbud.pl/kalkulator-oszczednosci.html

Mi wyszło, że wymieniając wszystkie okna (mam PCV) przy ogrzewaniu gazem zaoszczędzę 1838 złotych rocznie.

Bardzo zabawny jest ten kalkulator. Wyszło mi, że zaoszczędzę nawet jeśli wymienię na takie okna jakie mam. :D

Rewelacja, mi wyszło, że przy wymianie 1 okna starego typu 1,6m x 1,6m na nowe standardowe przy ogrzewaniu węglowym zaoszczędzę 203 zł/rok, przy 2 oknach 250 zł/rok a przy a przy 15 oknach 858 zł/rok.

Podjąłem dezyzję, Będę wymieniał 1 okno rocznie. Przyniesie to najlepszy efekt finansowy. :wink:

ten program nic czarno na białym nie pokazuje, to mało dokładna zabawka z wieloma błędami czy uogólnieniami (podział Polski na strefy klimatyczne na podstawie województw :lol: )

a czego realnie się spodziewałeś?

Dobrego programu zamieszczonego na stronie producenta z odniesieniem do jego wyrobów?

Ani się zachwycam, ani się nie zachwycam. Po prostu wydało mi się to ciekawe.

Kalkulator pokazuje, że można zaoszczędzić, bo można. Z pewnością mechanizm kalkulatora opiera się o jakieś uproszczenia, w końcu inaczej pewnie zwykły śmiertelnik nie byłby w stanie z niego skorzystać ;)

A co do tego, że firma odnosi się do swoich produktów, to do czego ma się odnosić? Okna stolbudu mają określone współczynniki i one są brane pod uwagę, nie trzeba ich wpisywać.

Co do jednego chyba się można zgodzić - nowe okna energooszczędne to oszczędność kosztów ogrzewania prawda?

Ani się zachwycam, ani się nie zachwycam. Po prostu wydało mi się to ciekawe.

Kalkulator pokazuje, że można zaoszczędzić, bo można. Z pewnością mechanizm kalkulatora opiera się o jakieś uproszczenia, w końcu inaczej pewnie zwykły śmiertelnik nie byłby w stanie z niego skorzystać ;)

A co do tego, że firma odnosi się do swoich produktów, to do czego ma się odnosić? Okna stolbudu mają określone współczynniki i one są brane pod uwagę, nie trzeba ich wpisywać.

Co do jednego chyba się można zgodzić - nowe okna energooszczędne to oszczędność kosztów ogrzewania prawda?

Ale równie dobrze można napisać, że odcięcie gazu i przerobienie ogrzewania na olej opałowy to oszczędność gazu. A nie o to chodzi.

Jeśli miałaby to być oszczędność gazu to faktycznie nie o to chodzi. Natomiast jeśli wymieniając ogrzewanie gazowe na olej w perspektywie czasu zaoszczędzisz to wtedy o TO chodzi. O mniejsze koszty.

Pod warunkiem, że rzeczone oszczędności pokryją całkowity koszt inwestycji w okresie jej użytkowania.

oczywiście, że trzeba to skalkulować. Ale okien (czy systemu ogrzewania) nie kupujesz na rok, dwa, a nawet pięć tylko na dłużej. Ceny ogrzewania będą prawdopodobnie rosnąć a nie spadać, więc długofalowo oszczędności z pewnością przekroczą koszt inwestycji.

Absolutnie nie neguję inwestycji w oszczędzanie. Należy jednak na wszystko patrzeć rozsądnie. W przypadku okien zależy z jakich wymieniamy. Wg kalkulatora opłaca się wymiana z okien niewiele odbiegających parametrami od tych proponowanych. To się na pewno nie opłaci. Drugą sprawą jest trwałość wkładów do okien. Ich parametry też nie są wieczne, tylko z czasem spadają. W długim czasie (nie jestem w stanie określić w jakim) parametry tych okien zrównają się lub prawie się zrównają z oknami gorszymi na początku co skutkuje brakiem oszczędności.

Pisanie, że oszczędności z pewnością przekroczą koszt inwestycji bez podawania tych kosztów jest naciąganiem. Może tak być, ale w wcale tak nie musi być.