akapap 09.04.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, zastanawiam się nad przyłączem energetycznym i nie jestem pewien, który wariant licznika jest sensowniejszy w domu jednorodzinnym ogrzewanym ekogroszkiem. W przypadku pieców akumulacyjnych rozwiązanie narzuca się samo. A co w przypadku klasycznego gospodarstwa domowego, czy warto stosować licznik 2-strefowy? Z tego co zdążyłem wyczytać, zmiana licznika i taryfy jest bezpłatna. Co oznacza, że zmiana w przyszłości nie powinna być obarczona dodatkowym kosztem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 09.04.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, zastanawiam się nad przyłączem energetycznym i nie jestem pewien, który wariant licznika jest sensowniejszy w domu jednorodzinnym ogrzewanym ekogroszkiem. W przypadku pieców akumulacyjnych rozwiązanie narzuca się samo. A co w przypadku klasycznego gospodarstwa domowego, czy warto stosować licznik 2-strefowy? Z tego co zdążyłem wyczytać, zmiana licznika i taryfy jest bezpłatna. Co oznacza, że zmiana w przyszłości nie powinna być obarczona dodatkowym kosztem. Pozdrawiam. W ENEI raz na rok można zmienić taryfę (czyli licznik też) bezpłatnie. Osobiście wybrałem G12w i nie mam ogrzewania na prąd. Po prostu zmywarkę, pralkę włączamy po poludniu lub w weekendy, kosiarka, piła w weekendy. Parę złotych wychodzi co miesiąc taniej (ale bez rewelacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.04.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ja mam w tej chwili 2 taryfy i coś tam miesięcznie zaoszczędzę. Lepiej jednak wyjdę przy taryfie G12w ze względu na aktywność sobotnio-niedzielną.Ważne dla oszczędności jest aby określić jakie najbardziej prądożerne urządzenia będzie się mieć w domu i czy jest możliwość używania ich głównie w tańszej taryfie. Urządzenia chodzące non stop (lodówka, serwer itp.) należy kalkulować w zależności od różnicy w koszcie obu taryf. U mnie wychodzą na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts