Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Licznik 2-strefowy czy 1-strefowy

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad przyłączem energetycznym i nie jestem pewien, który wariant licznika jest sensowniejszy w domu jednorodzinnym ogrzewanym ekogroszkiem.

W przypadku pieców akumulacyjnych rozwiązanie narzuca się samo.

A co w przypadku klasycznego gospodarstwa domowego, czy warto stosować licznik 2-strefowy?

Z tego co zdążyłem wyczytać, zmiana licznika i taryfy jest bezpłatna. Co oznacza, że zmiana w przyszłości nie powinna być obarczona dodatkowym kosztem.

Pozdrawiam.

Witam,

zastanawiam się nad przyłączem energetycznym i nie jestem pewien, który wariant licznika jest sensowniejszy w domu jednorodzinnym ogrzewanym ekogroszkiem.

W przypadku pieców akumulacyjnych rozwiązanie narzuca się samo.

A co w przypadku klasycznego gospodarstwa domowego, czy warto stosować licznik 2-strefowy?

Z tego co zdążyłem wyczytać, zmiana licznika i taryfy jest bezpłatna. Co oznacza, że zmiana w przyszłości nie powinna być obarczona dodatkowym kosztem.

Pozdrawiam.

W ENEI raz na rok można zmienić taryfę (czyli licznik też) bezpłatnie. Osobiście wybrałem G12w i nie mam ogrzewania na prąd. Po prostu zmywarkę, pralkę włączamy po poludniu lub w weekendy, kosiarka, piła w weekendy. Parę złotych wychodzi co miesiąc taniej (ale bez rewelacji).

Ja mam w tej chwili 2 taryfy i coś tam miesięcznie zaoszczędzę. Lepiej jednak wyjdę przy taryfie G12w ze względu na aktywność sobotnio-niedzielną.

Ważne dla oszczędności jest aby określić jakie najbardziej prądożerne urządzenia będzie się mieć w domu i czy jest możliwość używania ich głównie w tańszej taryfie. Urządzenia chodzące non stop (lodówka, serwer itp.) należy kalkulować w zależności od różnicy w koszcie obu taryf. U mnie wychodzą na plus.