Maxximilian 09.04.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 No więc problem mam następujący: mam działkę małą i "górzystą" od drogi jest wyżej o jakieś 60 cm po stronie prawej i 20 cm po stronie lewej. Ponadto droga jest poczhylona w dół z prawa na lewo o jakieś 20 cm.Więc prawy i lewy róg działki różnią się poziomem o jakieś 60 cm na długości 12m. Problem polega na tym, że odleglość najniższego schodu domu od granicy działki od drogi to 4,5 m więc bramę wjazdową można umieścić tylko po lewej stronie czyli w najniższym miejscu granicy działki od drogi (po obu stronach są sąsiedzi). W związku z tym, że szerokość działki w tym miejscu od domu do sąsiada do 6m i generalnie działka jest mała, chcielibyśmy, żeby była to brama przesuwna. Firma, która miała mi robić bramę w zeszłym roku stwierdziła, że nie ma takiego silnika, który by wyciągnął taką bramę lekko pod górkę. Jakie jest rozwiązanie tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.04.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Opisałes sie liczb mase, zrozumieć ciężko. Nie możesz zrobić poprostu ogrodzenia w poziomie? Bramy poziomej jak trzeba podkopać troszkę wzdłuz płotu? Jeżeli konieczny zrobic jeden czy dwa uskoki na długości płotu ale "kawałki" dac poziomo.Osobiście nie widziałem chyba ogrodzenia biegnącego po stuku - równolegle do stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxximilian 09.04.2009 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ten brzeg działki ma 12m, brama 4m + drugie 4m tam gdzia ma jeżdzić po otwarciu. I na tym odcinku jest ok. 60cm. pod górkę. Od drogi do granicy działki jest ok jednego metra - no chyba, żeby podwyższyć w tym miejscu działkę ale podjazd 60 cm na odległości metra, to bardziej karkołomne niż brama przesuwna otwierająca się pod górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.04.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ten brzeg działki ma 12m, brama 4m + drugie 4m tam gdzia ma jeżdzić po otwarciu. I na tym odcinku jest ok. 60cm. pod górkę. Zadam po raz drugi pytanie widziałeś gdzieś ogrodzenie równolegle do gruntu ? I taką bramę ? Ja nie widzaiłem. Nie mówie o krzywo wykonanych ogrodzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxximilian 09.04.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Owszem widziałem - w Andorrze. W Polsce jakoś nie mogę się doszukać - ale zastanówmy się; jeśli silniki dają radę dźwigać kilkudziesięcio czy stukilkudziesięcio kilowe bramy "garażowe" hangarowe w pionie to czemu nie w poziomie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.04.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 hmm, pionowe hangarowe bramy garażowe są chyba "wspomagane" sprężnyami czy innymi fizycznymi zabawkami i wcale ta siła nie musi być jak w traktorze, poza tym taki profesjonalny napęd kosztuje pewnie tyle ze nie chciałbyś tyle za niego zapłacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.04.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ten brzeg działki ma 12m, brama 4m + drugie 4m tam gdzia ma jeżdzić po otwarciu. I na tym odcinku jest ok. 60cm. pod górkę. Od drogi do granicy działki jest ok jednego metra - no chyba, żeby podwyższyć w tym miejscu działkę ale podjazd 60 cm na odległości metra, to bardziej karkołomne niż brama przesuwna otwierająca się pod górkę. Z chęcią spróbuję pomóc, ale opisz to w sposób zrozumiały dla kogoś, kto twojej działki nigdy nie widział. Jedyne co chyba zrozumiałem to chcesz bramę o świetle 4m. Nie zmieścisz jej (jeśli będzie to brama samonośna) w przestrzeni 4m za bramą bo całkowita długość nie powinna być mniejsza niż 5,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość EL____________DŹ 10.04.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 No więc problem mam następujący: mam działkę małą i "górzystą" od drogi jest wyżej o jakieś 60 cm po stronie prawej i 20 cm po stronie lewej. Ponadto droga jest poczhylona w dół z prawa na lewo o jakieś 20 cm. Więc prawy i lewy róg działki różnią się poziomem o jakieś 60 cm na długości 12m. Problem polega na tym, że odleglość najniższego schodu domu od granicy działki od drogi to 4,5 m więc bramę wjazdową można umieścić tylko po lewej stronie czyli w najniższym miejscu granicy działki od drogi (po obu stronach są sąsiedzi). W związku z tym, że szerokość działki w tym miejscu od domu do sąsiada do 6m i generalnie działka jest mała, chcielibyśmy, żeby była to brama przesuwna. Firma, która miała mi robić bramę w zeszłym roku stwierdziła, że nie ma takiego silnika, który by wyciągnął taką bramę lekko pod górkę. Jakie jest rozwiązanie tej sytuacji? witam co to za diabelskie pomysły ,brama musi byc wypoziomowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 10.04.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Brama przesuwna o szerokości otworu wjazdowego 4 m, ma w rzeczywistości 5,5 m szerokości, bo 1,5 m zajmuje trójkątne ramię (przeciwwaga). Tak więc nie wystarczy odsunąć bramę 4 m od granicy działki, potrzeba aż 5,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 10.04.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 ja mam podobną sytuację, wjazd pochyły w dwóch płaszczyznach. brama nie powinna jezdzic "pod górkę", bo szlak trafi mechanikę. zębatki i łozyska. silnik sobie poradzi. nie walcz z fizyką. http://odsiebie.com/thumb.php/123937314984.jpg http://srv35.odsiebie.com/MTIzOTM3NjMyOQ==/MTIzOTM3MzE0OTg0LmpwZw==/brama.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 10.04.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ten brzeg działki ma 12m, brama 4m + drugie 4m tam gdzia ma jeżdzić po otwarciu. I na tym odcinku jest ok. 60cm. pod górkę. Zadam po raz drugi pytanie widziałeś gdzieś ogrodzenie równolegle do gruntu ? I taką bramę ? Ja nie widzaiłem. Nie mówie o krzywo wykonanych ogrodzeniach. Ja widziałem, przęsła takie zamiast klasycznego prostokątnego kształtu mają kształt równoległoboku - stosowne chyba wszędzie tam gdzie teren grodzony ma duży spadek - oczywiście tego nie da się na gotowo kupić w sklepie. A nawet jeśli weźmiemy pod uwagę te "schodkowe" ogrodzenia to i tak przęsło ma ile? 1,5m, 2m - więc łatwiej zgubić spadek, tu dla bramy 4m to z jednej strony trzeba się dość wkopać. Ale mam inne pytanie: spadek spadkiem, ale miejsce do parkowania też masz pochyłe? Czy tam już jest poziom? Może bramę trochę "wciąć" w teren, żeby wyszło już bardziej na płaskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 10.04.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Widziałem w necie bramę w płocie podnoszoną (tak jak szlaban). Planowałem nawet coś takiego, ale trochę wyglądała dziwnie i zrobiłem odsuwaną. Możliwe że takie rozwiązanie by pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxximilian 11.04.2009 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Widziałem w necie bramę w płocie podnoszoną (tak jak szlaban). Planowałem nawet coś takiego, ale trochę wyglądała dziwnie i zrobiłem odsuwaną. Możliwe że takie rozwiązanie by pasowało. Myslałem o tym tylko nie znalazłem - masz może jeszcze link? Wygląda więc to tak: http://foto.recenzja.pl/skanowanie0002.jpg Przewyższenie działki nad drogą jest w najniższym punkcie po lewej już o 20 cm - więc dużo nadsypać tam nie można, żeby nie budować zbyt ostrego podjazdu. Sami widzicie, że jak wstawię skrzydłową to mi jedno miejsce parkingowe ubędzie. Ew. taki pomysł - podnieść lewy róg, zbudować fundament oporowy (a i tak chcę tam lity mur) wyrównać przestrzeń pomiędzy murem a drogą do poziomu drogi, i bramę zamontować przesuwaną od zewnątrz w poziomie. Tylko nie mogę się pogodzić z myślą, że wtedy będzie bardzo podatna na sabotaż czy huligaństwo - z drugiej strony kilka takich widziałem. A gdzie śmietnik. Sąsiad z blixniaka nie chce śmietnika na granicy naszych działek. A sąsiada po lewej jeszcze nie ma... Pomysł jest taki, żeby zamontować śmietnik jakby za miejscem, gdzie się bedzie otwierać brama przesuwna i wstawic tam taką jakby klapę z zawiasem u dołu, która po otwarciu stworzy pochylnie, po której śmieciacrz będzie mógł wywieźć śmietnik... cool, co nie? Ale wtedy otworzy tylko jak będzie zamknięta brama - ale to chyba nie jest praktyczny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 11.04.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Nie mogę znaleźć, to było parę lat temu, ale poszukam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzaj 28.10.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 ja mam podobną sytuację, wjazd pochyły w dwóch płaszczyznach. brama nie powinna jezdzic "pod górkę", bo szlak trafi mechanikę. zębatki i łozyska. silnik sobie poradzi. nie walcz z fizyką. http://odsiebie.com/thumb.php/123937314984.jpg http://srv35.odsiebie.com/MTIzOTM3NjMyOQ==/MTIzOTM3MzE0OTg0LmpwZw==/brama.jpg[/img] A jednak jeździ pod górkę. Szkoda tylko,że nie napisał jaki napęd zastosował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nirel 21.08.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 A jednak jeździ pod górkę. Szkoda tylko,że nie napisał jaki napęd zastosował Wiem, że to stary temat ale chciałbym dla potomnych zwrórcić uwagę, że brama na filmikach nie jeździ pod górkę. Ona jest skośna (dopasowana do pochyłości terenu) ale przesuwa się poziomo. I takie rozwiązanie jest lepsze pod względem obciążenia napędu oraz daje możliwość ręcznego przesuwania bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzaj 31.08.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Brama jeździ poziomo i równocześnie pionowo. Właściwie jest to ruch złożony geometrycznie z dwóch ruchów, czyli jedzie z wzdłuż skośnej szyny jadącej po rolkach.Ręczne przesuwanie jest na pewno możliwe ale w kierunku pod górę trzeba pokonać opory ruchu + ciężar bramy pomnożony przez sin kąta pochylenia. W przeciwnym kierunku musimy hamować. gdyż brama sama będzie zjeżdżać w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts