Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie ubezpieczyć dom

Puszka

Recommended Posts

mayland napisał:
Bez problemów przy wypłacie odszkodowania sie obyło.

I to sa dla mnie jedyne argumenty. To czy agent jest miły, w oddziale czysto i czy składka jest niższa o 50pln od konkurencji...wisi mi kalafiorem. To czy ubezpieczyciel jest ok wychodzi przy likwidacji szkody.

Z tego własnie powodu nawet jakbym miał dostać w promocji ubezpieczenie gratis na czarnej liście jest Warta. Powodem jest likwidacja szkody komunikacyjnej gdzie sprawca miał tam własnie OC....oraz zachowanie kierwców holowników, którzy proponowali naprawę auta w "zaprzyjaźnionych" warsztatach. Jak usłyszeli hasło Warta i naprawa bezgotówkowa to trzech się zawinęło. Pracownik ASO VW jak dowiedział się, że szkoda załatwiana będzie bezgotówkowo z Wartą miał mine srającego kota. Nasza "współpraca" z Wartą zakończyła się w sądzie (3 lata i kilka rozpraw ale wygrany proces).

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Garfield napisał:
cedowanie jest do ostatniej raty aż Bank potwierdzi spłatę kredytu i wtedy ZU zdejmuje cesję z polisy.

Tą sprawę można inaczej jeszcze rozwiązać, dowiedzieć sie z banku jakie ryzyka mają być objęte ubezpieczeniem (jak już wczesniej pisałem przeważnie jest to FLEXA - ogień i inne zdarzenia losowe oraz co ma byc ubezpieczone - przeważnie mury) i poprosic zakład ubezpieczeń o wystawienie takiej polisy wraz z cesją na bank, równolegle do tej polisy prosimy ZU o wystawienie ubezpieczenia (druga polisa) na pozostałe mienie i inne ryzyka czyli na ruchomości i kradzież tudzież OC. takie rozwiązanie daje nam pewność że w przypadku kradzieży bank nie przyczepi sie bo na tej drugiej polisie nie bedzie cesji. takie rozwiązanie przeważnie jest troche droższe ale są to nie wielkie różnice które pożniej sie przy szkodzie na pewno zwróca bo nie bedzie problemów ze bank dostał kasę.

Mynia weź sobie swoje OWU do ubezpieczenia i popatrz w rodziały o wypłacie odszkodowań będziesz miala tam opisana zasade propocji.

czyli jeżeli ubezpieczysz dom na wartość 300 tysi a jest wart 600 to znaczy ze zapłacilaś składkę 50% całości w uproszczeniu - czyli teraz przy szkodzie ZU wypłaci 50% odszkodowania o tyle o ile przy szkodzie calkowitej starczy na spłatę kredytu o tyle przy szkodzie częsciowej już może byc problem, bo wyobraź sobie szkode na 300 tyś ZU płaci Bankowi 150 tysi tobie zostaje 150 nadal do spłacenia ale dom masz powiedzmy spalony w bardzo dużej czesci i mieszkasz pod chmurką i nadal masz kredyt do spłacenia.

Dzięki, to dobry pomysł z dwoma/dwiema :D polisami.

Mynia weź sobie swoje OWU do ubezpieczenia i popatrz w rodziały o wypłacie odszkodowań będziesz miala tam opisana zasade propocji.

czyli jeżeli ubezpieczysz dom na wartość 300 tysi a jest wart 600 to znaczy ze zapłacilaś składkę 50% całości w uproszczeniu - czyli teraz przy szkodzie ZU wypłaci 50% odszkodowania o tyle o ile przy szkodzie calkowitej starczy na spłatę kredytu o tyle przy szkodzie częsciowej już może byc problem, bo wyobraź sobie szkode na 300 tyś ZU płaci Bankowi 150 tysi tobie zostaje 150 nadal do spłacenia ale dom masz powiedzmy spalony w bardzo dużej czesci i mieszkasz pod chmurką i nadal masz kredyt do spłacenia.

Oki dzięki, w między czase przeanalizowałam twoje wcześniejsze słowa i dotarło to do mnie.

Swoją drogą ta propozycja z rozbiciem ubezpieczenia jest świetna. Zapytam się bank czy będę mogła tak zrobić. Narazie mam w dalszym ciągu ubezpieczoną budowę a nie dom mieszkalny.

Pierwszej wyceny strat dokonał rzeczoznawca Allianz. Odrazu jednak zaznaczył, że jeśli coś wyjdzie czego na ten moment ani on ani właściciele nie wiedzą, nie zauważyli to przyjedzie ponownie lub oprze sie na specjalistycznej ekspertyzie. No i wyszło.... Piec olejowy był uszkodzony. Naprawa kilka tys. Serwisan wystawił ekspertyzę. Uznali, wypłacili co do grosza.

Garfield, ale mynia pisze o ubezpieczeniu na wartość, czyli 600 tys.

mynia_pynia napisał:
I jeśli masz kredytu 300 tyś a ubezpieczysz dom na wartość czyli na 600 tyś to jak „zdmuchnie go z powierzchni ziemi to bank weźmie tylko te 300 tyś – wysokość kredytu a tobie wypłacą pozostałe 300zł (a pamiętaj że zostanie ci jeszcze działka :). Jeśli ubezpieczysz tylko na wysokość kredytu to w w/w sytuacji ubezpieczenie pokryje kredyt a ty nie dostaniesz ani złotówki (zostanie ci tylko działka).

jezzzuuu...nie kumam :oops:

moze mi ktos wytłumaczyć jak to jest z tym cedowaniem?

kredyt mam na 200.000zeta, polise na 400.000zeta ... to chyba wszystko ok? :roll: Bo jeśli zjara się dom, to wypłaci tow.ubezp. 400.000zeta , z czego 200.000zeta weźmie bank a reszte dostane ja, tak? :roll:

a jak sie ma PZU do wypłacania świadczeń? ma ktos jakieś info? chałupy spalać nie zamierzam, ale lepiej wiedziec zawczasu na czym sie stoi :wink:

dode napisał:

mynia_pynia napisał:
I Jeśli ubezpieczysz tylko na wysokość kredytu to w w/w sytuacji ubezpieczenie pokryje kredyt a ty nie dostaniesz ani złotówki (zostanie ci tylko działka).

popatrz tutaj co jest napisane ja uprzedazm kolejne wpisy ze ktos ubezpieczył na wartośc kredytu i teraz po szkodzie ma prolem...

daggulka napisał:

kredyt mam na 200.000zeta, polise na 400.000zeta ... to chyba wszystko ok? :roll: Bo jeśli zjara się dom, to wypłaci tow.ubezp. 400.000zeta , z czego 200.000zeta weźmie bank a reszte dostane ja, tak? :roll:

a jak sie ma PZU do wypłacania świadczeń? ma ktos jakieś info? chałupy spalać nie zamierzam, ale lepiej wiedziec zawczasu na czym sie stoi :wink:

Tak, 400.000 dostanie Bank i po obliczeniu spłaty kredytu odda ci różnicę.

Garfield napisał:
  daggulka napisał:

Tak, 400.000 dostanie Bank i po obliczeniu spłaty kredytu odda ci różnicę.

acha, to ok mam nadzieje....dzięki :D

mario1976 napisał:
  mayland napisał:
Bez problemów przy wypłacie odszkodowania sie obyło.

I to sa dla mnie jedyne argumenty.

I tu niestety spotka cię niespodzianka.

Miałam wiele procesów zarówno po stronie ubezpieczycieli jak i po stronie ubezpieczających i żadne, podkreślam ŻADNE towarzystwo ubezpieczeniowe nie daje gwarancji szybkiej i bezproblemowej wypłaty kasy.

Ja sama na dziś jestemw HESTII, ale wiem, że też najpierw sprawdzają, czy nie mają podstaw by się uchylić od odpowiedzialności,a dopiero potem wypłacają kasę.

pigol napisał:
Zdecycowanie Allianz. Bez zbędnej ściemy! Sprawdzone w rodzince.

Będę polemizować :wink:

Oni np. przy zawacriu umowy czasem nie informują, że niektóre ich prodkuty dot. wyłącznie zakończonych inwestycji a nie w budowie i potem odmawiają uznania roszczenia bo brakuje np. protokołu odbioru budynku (też autopsja klienta :wink: ).

Funia ma rację, ale tak na prawdę w każdej branży tak jest tylko niestety ubezpieczenia są taka instytucja ze to najbardziej widac ponieważ po pierwszej nie przyjemności jaka jest szkoda mogą nastąpić kolejne związane z nie właściwie zawartym ubezpieczeniem.

z drugiej strony ubezpieczenie mieszkań jest skonstruowane jak pakiet (proste miłe i przyjemne) i z naszej strony powinniśmy wypełnić wszystkie obowiązki jakie zyczy sobie ZU a nie będzie problemu z wypłata odszkodowania. (myśle tutaj o dołaczeniu dokumentów, wypełnienie starannie wniosku ubezpieczeniowego itp. im wiecej będzie wpisane tym mniej powodów będą mieli do odmowy wypłaty odszkodowania )

Garfield napisał:
  dode napisał:

mynia_pynia napisał:
I Jeśli ubezpieczysz tylko na wysokość kredytu to w w/w sytuacji ubezpieczenie pokryje kredyt a ty nie dostaniesz ani złotówki (zostanie ci tylko działka).

popatrz tutaj co jest napisane ja uprzedazm kolejne wpisy ze ktos ubezpieczył na wartośc kredytu i teraz po szkodzie ma prolem...

oki, tak to się zgadza, wczesniej zacytowałes całą wypowiedź, dlatego nie załapałam w lot o co chodzi.

Masz 100% rację w niedoubezpieczeniu.

Funia napisał:
  pigol napisał:
Zdecycowanie Allianz. Bez zbędnej ściemy! Sprawdzone w rodzince.

Będę polemizować :wink:

Oni np. przy zawacriu umowy czasem nie informują, że niektóre ich prodkuty dot. wyłącznie zakończonych inwestycji a nie w budowie i potem odmawiają uznania roszczenia bo brakuje np. protokołu odbioru budynku (też autopsja klienta :wink: ).

no i tu mnie zaskoczyłaś ( niemile) sama miałam dom przez rok bez odbioru, a ubezpieczenie było zmienione z budowy na dom zamieszkały :-?

Dobrze, ze nic się nie stało :lol:

Ale chyba każdy czyta warunki polisy przed podpisaniem :roll: Tam się mozna dowiedzieć o takich rzeczach jak również o tym o czym pisalismy w innym z wątków o ubezpieczeniach tj. o obowiazku okresowych przeglądów jakie spoczywają na właścicielach domów.

mayland napisał:
Ale chyba każdy czyta warunki polisy przed podpisaniem :roll: Tam się mozna dowiedzieć o takich rzeczach jak również o tym o czym pisalismy w innym z wątków o ubezpieczeniach tj. o obowiazku okresowych przeglądów jakie spoczywają na właścicielach domów.

Maylan proponuje abyśmy zrobili ankiete ile osób przeczytało OWU PRZED podpisaniem umowy ubezpieczenia! :-) ja w zasadzie znam wynik tej ankiety....