Alfzmelmack 09.04.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam Do skrzynki rozdzielczej doprowadzone mam przewody. Skrzynka 36 modułów, posiada 3 listwy. Jak na razie (za poradą elektryka ) przewód zasilający (5*16) podłączyłem w następujący sposób: N -------------------- L1 -------------------- L2 -------------------- L3 -------------------- PN -------------------- Na każdą faze dałem zabezpieczenie 25 A (posiadam moc przyłączeniową 15 KW i zabezpieczenie glowne 25A) Pierwsze co chce zmienic to przeniesc PN -------------------- za N (cos takiego) N --------------------- PN-------------------- podłączyłem inaczej ponieważ nie zauważyłem że jest tez miejsce na PN u góry Pytanie 1. Czy moge dosztukować przewód PN gdyż będzie za krótki jak przeniose listwe do góry?(i czy wystarczy jak skrece złączką na śubki?) Druga ważniejsza sprawa to czy zostawić L1,L2,L3 na odzielnych listwach czy też wszystkie fazy podłączyć do wyłącznika głównego i dalej rozprowadzać od niego Wszystkich obwodów jest 18 w tym oswietlenie 6 kontakty pokoje +garaz + kotlownia 6 kuchnia 2 lazienki (gorna i dolna) 2 kuchnia sila (5*4) 1 garaz sila (5*4) 1 Jakie zabezpieczenia w/w obwodów (różnicówki)? Najchętniej zobaczyłbym zdjęcie jakiejś wzorcowej rozdzielni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.04.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Udzielę Ci dobrej rady : - bezwzględnie wezwij fachowca elektryka celem połączenia całości układu elektrycznego w Twojej rozdzielnicy - bezwzględnie - nie masz o tym najmniejszego pojęcia - a chcesz to robić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chuck_S 09.04.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam Do skrzynki rozdzielczej doprowadzone mam przewody. Skrzynka 36 modułów, posiada 3 listwy. Jak na razie (za poradą elektryka ) przewód zasilający (5*16) podłączyłem w następujący sposób: N -------------------- L1 -------------------- L2 -------------------- L3 -------------------- PN -------------------- Na każdą faze dałem zabezpieczenie 25 A (posiadam moc przyłączeniową 15 KW i zabezpieczenie glowne 25A) Pierwsze co chce zmienic to przeniesc PN -------------------- za N (cos takiego) N --------------------- PN-------------------- podłączyłem inaczej ponieważ nie zauważyłem że jest tez miejsce na PN u góry Pytanie 1. Czy moge dosztukować przewód PN gdyż będzie za krótki jak przeniose listwe do góry?(i czy wystarczy jak skrece złączką na śubki?) Druga ważniejsza sprawa to czy zostawić L1,L2,L3 na odzielnych listwach czy też wszystkie fazy podłączyć do wyłącznika głównego i dalej rozprowadzać od niego Wszystkich obwodów jest 18 w tym oswietlenie 6 kontakty pokoje +garaz + kotlownia 6 kuchnia 2 lazienki (gorna i dolna) 2 kuchnia sila (5*4) 1 garaz sila (5*4) 1 Jakie zabezpieczenia w/w obwodów (różnicówki)? Najchętniej zobaczyłbym zdjęcie jakiejś wzorcowej rozdzielni Tak jak wspomina przedmówca najlepiej jakby Ci te połączenia wykonał elektryk. Nawet jeśli się upierasz i chcesz dorzucić coś od siebie to ewentualnie przygotuj mu otwory pod puszki itp. Natomiast z przedstawionego przez Ciebie opisu wynika, że kompletnie się na tym nie znasz. Rada w tym przypadku kategoryczna. Jak ułożysz krzywo płytki co najwyżej zakłócisz komuś zmysła estetyczne. Ze źle wykonaną instalacją elektryczną w najgorszym przypadku możesz narazić nawet życie któregoś z członków swojej rodziny. Jeszcze raz mówię daj to komuś do roboty. Tutaj nie ma zbyt wielkich oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 10.04.2009 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Na jakiej podstawie takie opinie? że wogole nie wiem o co cho...? Mam poprostu mały mętlik w głowie. Podłączenie wykonam samemu, elektryk i tak będzie to odbierał i wykonywał pomiary.Wszystkie obwody położyłem samemu teraz jestem na etapie montażu puszek (połaczenie przewodów wew. puszek - bez górnych puszek). Moje pytanie to :- czy zostafic poszczegolne fazy każda na jednej listwie(wygodny podział faz na poszczególne obwody)? czy też wstawiać wyłącznik główny?- czy 4 różnicówki wystarczą:---- jedna dolna łązienka---- druga górna łazienka---- trzecia pokoje---- czwarta garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chuck_S 10.04.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Na jakiej podstawie takie opinie? że wogole nie wiem o co cho...? Po pierwsze napisałeś: Do skrzynki rozdzielczej doprowadzone mam przewody. Skrzynka 36 modułów, posiada 3 listwy. Jak na razie (za poradą elektryka ) przewód zasilający (5*16) podłączyłem w następujący sposób: N -------------------- L1 -------------------- L2 -------------------- L3 -------------------- PN -------------------- Na każdą faze dałem zabezpieczenie 25 A (posiadam moc przyłączeniową 15 KW i zabezpieczenie glowne 25A) Pierwsze co chce zmienic to przeniesc PN -------------------- za N (cos takiego) N --------------------- PN-------------------- Czy moge dosztukować przewód PN gdyż będzie za krótki jak przeniose listwe do góry?(i czy wystarczy jak skrece złączką na śubki?) I parę innych dziwnych rzeczy. Przy sieciach typu TN a z taką masz u siebie do czynienia a dokładnie aby nie mieszać Ci w głowie TN-S czyli przy osobnym przewodzie N i PE zasilając rozdzielnicę wewnętrzną o której mowa nie stosuje się metody (a przynajmniej ja się z taką nie spotkałem przy domowych rozdzielnicach) zasilania jakichś wydzielonych listew. Naturalną metodą segregacji faz jak i symetryzacji jest wkładanie na listwy wszystkich zabezpieczeń jak leci (można je wtedy właśnie podzielić sobie na jakieś grupy) aczkolwiek zasilanie ich odbywa się metodą co trzeci na tej samej fazie. Dlatego też sprzedają specjalnie przygotowane przez producentów "grzebienie" zasilające. Z różnicówkami to jeszcze osobna sprawa bo trzeba pamiętać o tym, że nie możemy sobie dowolnie żonglować połączeniami zera roboczego N i dlatego dalej obstaję za tym żebyś wziął tego elektryka od pomiarów i odbioru i aby to on wykonał Ci połączenia w tej rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts