maciak 09.04.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! jestem zainteresowany zakupem działki rolnej, na której będe chciał wybudować dom. najpierw muszę jednak, zanim rozpoczneprocedure odrolnienia lub będe starał sie o potraktowanie jej jako siedlisko, załatwić kwestiędojazdu. sytuacja wygląda tak, że właściciel dziełki, której zakupem jestem zainteresowany nie ma współwłasności w drodze. dojazd do "mojej" działki przebiega przez 6 działek, które w rzeczywistosci są drogą. czy abym w przyszłości mógł wystąpić o war. zabudowy muszę mieć służebność przejazdu od wszystkich właścicieli działek poprzedzających "moja"?za moja działka są jeszcze inne działki-czy wystarczyłoby, abym odkupił od jednego z nich z nich część jego udziału w drodze? działka bardzo kusi ceną, w okolicy zabudowa rekreacyjno-całoroczna, prąd przebiega w rogu działki-wydaje mi się ,ze w jakisposób powinienem móc w przyszłosci sie tak wybudować-albo odralniając, albo wydzirżawiając tyle hektarów ziemi rolnej, aby całosć posiadanych gruntów przekraczała średnia wielkość gospodarstwa w gminie(słyszałem, ze jest taka opcja;) z góry dziękuję za wszystkie kanstruktywne odpowiedzi pozdrawiamłukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.04.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 zawsze warto na początku sprawdzić czy jest plan zagospodarowania przestrzennego/lub czy nie jest w trakcie opracowania/ i zobaczyć studium uwarunkowań i w ogóle popytać w gminie czy nic się w tym rejonie nie szykuje typu linie wn, szybka droga, wiatraki itp A odpowiadając na pytanie wystarczy odkupić kawałek udziału od jednego współwłaściciela - warunek ta cała "droga" jest współwłasnością i połączona jest z drogą publiczną Jeśli służebność to od właściciela/wszystkich współwłaścicieli/ - notarialnie potwierdzona, i obowiązkowo służębność przechodu, przesyłu i przejazdu, zazwyczaj płatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciak 10.04.2009 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 zawsze warto na początku sprawdzić czy jest plan zagospodarowania przestrzennego/lub czy nie jest w trakcie opracowania/ i zobaczyć studium uwarunkowań i w ogóle popytać w gminie czy nic się w tym rejonie nie szykuje typu linie wn, szybka droga, wiatraki itp -PLAN JEST W TRAKCIE UCHWALANIA, ALE NIE WIADOMO KIEDY ZOSTANIE ZATWIERDZONY, PONIEWAŻ NIE ZDECYDOWANO SIĘ JESZCZE KTÓRĄ Z OPCJI POPROWADZENIA OBWODNICY WYBRAĆ- NIE BĘDZIE JEDNAK PRZEBIEGAŁA W OKOLICACH MOJEJ DZIEŁKI. A odpowiadając na pytanie wystarczy odkupić kawałek udziału od jednego współwłaściciela - warunek ta cała "droga" jest współwłasnością i połączona jest z drogą publiczną - WŁAŚNIE-JAK MAM SPRAWDZIĆ CZY DROGA JEST WSPÓŁWŁASNOŚCIĄ I JEŚLI JEST TO KTO NALEŻY DO GRONA WSPÓŁWŁAŚCICIELI. jEŚLI JUZ TO USTALĘ TO CZY MOGĘ WYKUPIĆ CZĘŚĆ UDZIAŁU OD WSPÓŁWŁAŚCIELA POSESJI ZNAJDUJĄCEJ SIĘ PRZED MOJĄ DZIAŁKĄ CZY LEPIEJ OD TEGO, KTÓRY MA DZIAŁKĘ ZA MOJĄ. Jeśli służebność to od właściciela/wszystkich współwłaścicieli/ - notarialnie potwierdzona, i obowiązkowo służębność przechodu, przesyłu i przejazdu, zazwyczaj płatna -TZN MUSIAŁBYM WSZYSTKICH TYCH LUDZI ZACIAGNAĆ DO NOTORIUSZA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 10.04.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Możesz notariusza przywieźć do nich. Pytanie o ile to zwiększa koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.04.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 udział możesz kupić od kogo chcesz trochę nie na tematdecyzja wz musi być zgodna z projektem planu, jak tam są przepychanki z obwodnicą, to mogą zawiesić postępowanie o dot Twojego wniosku o wz do czasu uchwalenia planuZłożyłeś wniosek do tego planu? i wyłącz caps lock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciak 12.04.2009 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 witam światecznie! wniosku jeszcze nie składałem, bo w pierwszej kolejnosci chce uregulować kwestiędojazdu, a najprawdopodobniej będe kombinował, aby potraktować tą działkę jako siedlisko-pytałem człowieka w urzedzie gminy, który powiedział, że jest taka możliwosć , musiałbym tytlko wydzierżawić tyle hektarów pola, aby cała powierzchnia posiadanych gruntów przekroczyła średnią wielkość gospodarstwa na terenie gminy. dojazd do posesji, którą chcę kupić prowadzi przez 6 dróg prywatnych-są one wydzielone z działek znajdujących sie przy niej na mapie, którą znalazłem na geoportalu dojazd do mojej posesji prowadzi przez działki-584/2, 585/2, 586/2, 587/6, 587/6, 588/12, 589/2 . czy chcąc mieć zapewniony dojazd nie powinienem przypadkiem wykupić udziałów we wszystkich 6 "drogach" z których będe korzystał-tak mi podpowiada logika, natomiast przepisów nie znam i bardzo proszę o radę. pozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danut 13.04.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Próba nie strzelba.Najpierw na twoim miejscu, tak po cichu próbowała bym się dowiedzieć,czy sąsiedzi będą zainteresowani odstąpienie udziałow w drodze.Też mi się wydaje że od wszystkich musisz kupić a zastanawia mnie to ,że cena atrakcyjna, może właściciele drogi robia przeszkody sprzedającemu w dotarciu do tej "ziemi"Czasami z jednym właścicielem trudno się dogadać,a ty sześciu chcesz przekonać.Jak się dowiedzą, jakie masz plany i jak bardzo będzie ci zależało na tym dojeżdzie, to tak cię mogą "skubnąć" a czasami ludzie to wykorzystują i to bardzo.Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciak 13.04.2009 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 rozmawiałem z dwoma sąsiadami i oni akurat nie widzą nic przeciwko temu, abym stał sie kolejnym użytkownikiem ich drogi-przecież nie będe dla nich w żaden sposób uciążliwy. wydaje mi się, ze najlepszym rozwiazaniem byłoby odkupić udział od człowieka, który mieszka za moją posesja i musi jeżdzić tą drogą jeszcze dalej niż ja.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 13.04.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 wystarczy odkupić kawałek udziału od jednego współwłaściciela - warunek ta cała "droga" jest współwłasnością i połączona jest z drogą publiczną czy Ty wiesz kto jest właścicielem? jeśli "droga" składa się z wydzielonych działek to te poszczególne kawałki mogą być własnością każdego właściciela działki budowlanej obok - czyli tu nie byłoby współwłasności, właściciele działek budowlanych jeżdżą sobie po tych "nie swoich" kawałkach na zasadzie służebności pisanej albo nie, nie wiadomo, może być też taka sytuacja że właściciel który dzielił dużą działkę na obecne małe wydzielił potem z nich pasek na drogę i jest właścicielem tych kawałków na które składa się droga, wówczas wszyscy korzystają na zasadzie służebności Jak dowiesz się jak sprawa wygląda z własnością, to dopiero podejmij decyzję, bo szkoda pieniędzy. Jak nie będziesz mieć na "papierze" dojazdu do działki to możesz nie dostać decyzji wz, a PnB to na 100* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts