daroniusz 10.04.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Jestem na etapie wykończania domu w instalacje i dlatego mam następujący problem - chcę oprócz kotła gazowego wyposażyć instalacje w piec na paliwo stale. Proszę o sugestie co wybrać do takiej instalacji wyposażonej w kocioł gazowy i piec na paliwa stale. Szczegóły dot. domu:- dom projekt Snieżynka http://www.mtmstyl.com.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sniezynka/default.asp?id=373- pow. 150 m2- pustak 24 cm + styropian 10-12 cm z zewnątrz.- ogrzewanie podłogowe ok 30m2: 2 łazienki, kuchnia, korytarz, wiatrołap.- grzejniki w pozostałych pomieszczeniach.- w domu mają mieszkać maks. 4 osoby. 1) Proszę o dobór do ww. danych kotła gazowego (kondensacyjny czy inny, o jakiej mocy do takiego domu), piec węgiel czy ekogroszek, czy inne paliwo jaka moc? 2) Na co zwrócić uwagę przy instalacji C.O, C.W.U.? Jaki materiał dobrać do tej instalacji? Dwa piece byłyby wykorzystywane zamiennie: gaz w okresach letnich, piec w okresach zimowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.04.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Zapotrzebowanie na ciepło znajdziesz w projekcie domu. Do tego zapotrzebowania dobierz kocioł. Przy posiadaniu dwóch kotłów możesz kupić dwa kotły o mniejszej mocy, licząc się z tym, że podstawowym będzie na przykład węglowy a na największe mrozy włączysz jeszcze kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.04.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 nie sądzę żeby układ miał pracować z 2 kotłami jednocześnie - raczej w zimie kocioł na palio stałe a w okresie przejściowym sam gazowy. Czyli kocioł gazowy mógłby być słabszy. kocioł na ekogroszek 15 lub 18kW (maksymalnie 20kW) gazowy też będzie musiał mieć coś koło 15kW nie daj się nabrać czasem na przepływowe ogrzewanie wody kotłem gazowym - daj normalny zasobnik CWU 120-150l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.04.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 To lepiej odwrotnie -- dobrać mniejszy kocioł na paliwo stałe a większy kocioł gazowy. Wtedy:* szybko nagrzejesz wodę kotłem gazowym w zasobniku, bez kłopotów z rozpalaniem kotła węglowego tylko po to, by mieć ciepłą wodę pod prysznicem,* kocioł gazowy działa tylko przez krótki czas zimą,* praca kotła węglowego pozwala na większe oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.04.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Dwa piece to liczyc się trzeba z wyższymi kosztami eksploatacji; np.amortyzacji, przeglądy itp. To tak jakby mieć 2 samochody tylko dla siebie : jeden do pracy a drugi na swięto Przeglady, naprawy, ubezpieczenie: wszystko x2 , czy to się napewno opłaca? Kocioł na wungiel bedzie stać i rdzewieć szybciej niż przy ciągłej eksploatacji, bo wygodniej bedzie palić K. gazowym A istalacja 2 żródeł zasilania też podniesie koszty budowy (" gaz tylko na lato" , a opłaty stałe w I taryfie najwyższe i przez cały rok) Mam Soprana 4 to to samo co Snieżynka , to gdzie ten skład na wungiel bedzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.04.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 ad 2 . zastanowiłbym się nad podłogówką dla całego domu,( tańsze i łatwiejsze w eksploatacji) a pieniadze z 2 kotła przeznaczyłbym na ponadstandardowe ocieplenie dachu ( np.30 cm wełny) Ale to tylko moje sugestie z budowy i użytkowania domu W projekcie podana jest wartość zapotrzebowania na ciepło ( roczna i maksymalna) oraz cały projekt CWU i CO wraz z użytymi materiałami. Ja mam Junkersa kondensacyjnego 14 KW i jest az za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts