Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lawenda

Recommended Posts

prawdę mówiąc, z nasion..... w każdym razie mi nie urosła tzn takie cherlawe kiełki chyba się nie liczą- po prostu: kupiłam krzaczki u ogrodnika na wiosnę i bardzo dobrze się mają trzeci mam nadzieję rok i dalej będą cieszyć widokiem i gromadą motyli :D kępki są coraz okazalasze (na razie z jednego roku na drugi)

pozdrawiam :)

A ja kupiłam 6 malutkich lawend w OBI ponad 3 lata temu, rozrosły się pięknie i same porozsiewały. Do nowego domu przeprowadziliśmy się w lipcu 2009, przeprowadziłam też lawendę - zarówno tą starszą jak i siewki, które cały czas rosły na dworze. Na zimę okryłam wszystko dla pewności, teraz zdjęłam osłony i widzę że mają się dobrze zarówno starsze egzemplarze jak i "maluchy". Tym starszym zawsze tylko kwiaty obcinałam - do pierwszego liścia, teraz planuję po raz pierwszy jakieś "poważniejsze" przycinanie, no i uszczknę czubki tym małym.

http://lh5.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/S4erhPoxgOI/AAAAAAAAEx4/sJqMzQS7ldw/s400/Recovered_JPEG%20Digital%20Camera_5147.jpg

ania jaka piękna lawenda :o :o :o

Mam pytanie,czy teraz nie jest za późno na rozpoczęcie przeprawy z nasionami :roll: Pozdrawiam

Myślę, że warto spróbować :D

Zawsze w razie niepowodzenia możesz kupić malutkie sadzonki nawet w markecie budowlanym za parę zł. Szybko się rozrosną i po 2-3 latach same się rozsieją.

Zależy gdzie chcesz je posadzić. Ja kupiłam 6. Do tej pory rosły w gazonach przy tarasie - w starym domu. Teraz rosną obok siebie na trawniku i zajmują ze 2,5 mb długości. Jeden krzew ma średnicę ok. 40 cm. Do tego mam sadzonki innej odmiany od znajomej i własne sadzonki. Docelowo będą rosły przy tarasie, ale dopiero jak będzie zrobiony (wybrukowany), żeby nie zniszczyć ich podczas prac.