Pit_Bobber 10.04.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam, szukałem podobnego tematu ale nie udało mi się znaleść... chciałbym sie zapytać o umowy z zakałdami energetycznymi... mianowicie w otrzymanej umowie jest punkt w którym zobowiążę się do udzielenie w postaci aktu notarialnego na rzecz dostawcy (ZE) służebności przesyłu prądu na mojej działce... z rozmów z ZE wynika, że kabel będzie szedł w drodze natomiast to jest potrzebne na skrzynkę która ma stanąć już po mojej stronie granicy..., co o tym myślicie czy jest to normalne i nie powinienem się niczym martwić, czy też nie podpisywać próbować zmienić umowę? pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.05.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Tak to jest normalne. I oczywistym jest, że jeśli nie zgodzisz sięna postawienie twojej własnej szafki na twojej własnej ziemi to ci jej na siłę nikt nire postawi bo są inne rozwiązania- jeśli nie ma gdzie jej postawić to wogóle się jej nie stawia czyli na własne życzenie nie masz przyłącza.- Jak można postawić taką skrzynkę przed płotem np w drodze to sięją tam stawia. I wtedy wszyscy sąsiedzi mają ładnie wmurowane szafki w ogrodzenie a twoja stoi i straszy przed płotem. I to teżż na własne życzenie. I nie martw się nie jesteś osamotniony w takim dzieleniu włosa na 4. Często zdarzają się tacy ludzie, którzy zastanawiają się nad tym kilka miesięcy nie podpisując takiej zgody. A potem są zdziwieni czemu jego szafka wystaje z linii ogrodzenia. I nie da się tego zmienić na etapie wykonawstwa bo z braku twojej zgody twoja działka nie jest ujęta w pozwoleniu na udowęczy w zgłoszeniu a więc nie można sobie przesunąć szafki o 25 cm. Więc przemyśl dobrze sprawęabyś potem nie żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 02.08.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 w otrzymanej umowie jest punkt w którym zobowiążę się do udzielenie w postaci aktu notarialnego na rzecz dostawcy (ZE) służebności przesyłu prądu na mojej działce ok, ale z tego może także wynikać, że ZE zechce sobie kiedyś poprowadzić jakąś inną linię przez moją działkę, a to już by mi się mniej podobało. Więc pewnie istotne byłoby opisanie, jakiego zakresu działki dotyczy służebność (np. pasa 25-50 cm od strony ulicy), lub też jasne określenie zakresu samej służebności (np. sama możliwość postawienia skrzynki przyłącza lub ew. poprowadzenie do przyłącza kabla, jeśli przyłącze jest w głebi działki, nie w granicy). Tak to sobie przynajmniej wyobrażam, czy możesz napisać, jak to wyglądało konkretnie w twoim przypadku (zacytuj najlepiej paragraf)? Będę wdzięczny, ta sprawa zaniedługo będzie mnie dotyczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 02.08.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Ze nie prowadzi SOBIE jakiejś linii tylko LDZIOM więc czemu ci się to tak nie podoba? Czyżbyś był wyznawcą zasady, że jestem miły do czasu aż bęę miał przyłącze a po mnie już nikt go nie dostanie? Co do meritum to każdy akt notarialny w tym temacie zawiera szczegółowy opis czego służebność dotyczy, często podpinany jest też załącznik graficzny tak więc śpij spokojnie bo wszystko będziesz miał rozpisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 03.08.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Swój problem opisałem tu : http://forum.muratordom.pl/energia-pro-sluzebnosc-gruntu-w-ksiedze-wieczystej,t165468.htmi to nie jest problem służebności gruntu tylko płatności za akt notarialny.Dzisiaj juz wiem, że ma za niego zapłacić energia, tylko muszę złożyć oświadczenie, że zobowiązuję do takiego zapisu. Zresztą o tym mówi umowa.Rozmawiałem dzisiaj również z rzecznikiem URE. Jeśli nie będę do niego pisał.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 06.08.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Dzisiaj otrzymałem informację, że sprawa jest już nie aktualna energia zostanie podłączona. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 14.08.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Ze nie prowadzi SOBIE jakiejś linii tylko LDZIOM więc czemu ci się to tak nie podoba? Czyżbyś był wyznawcą zasady, że jestem miły do czasu aż bęę miał przyłącze a po mnie już nikt go nie dostanie? To nie takie proste, mam w rodzinie przypadek, że linia biegnie przez środek dziaki niemal i nie da się tam nic na razie zbudować ani sprzedać dzialki,bo nikt nie kupi czegos takiego... więc problem nie jest tylko teoretyczny. Co do meritum to każdy akt notarialny w tym temacie zawiera szczegółowy opis czego służebność dotyczy, często podpinany jest też załącznik graficzny tak więc śpij spokojnie bo wszystko będziesz miał rozpisane I o to chodzi wlasnie... będę szukal pewnie jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CykuCyku 08.09.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Może już zauważyliście, ze skacze z tematu na temat wybaczta, że robię lekkie zamieszanie. Dziś dzwoniłam do energetyki zgodnie z podpowiedzią na owym forum. I teraz pani zadała mi pytanie czy w ramach wniosku o warunki dostarczania prądu wystarczy nam wniosek o zapewnienie dostawy energii elektrycznej czy wniosek o zawarcie umowy kompleksowej dostarczania energii? I generalnie nie wiem jaka róznica i jak to potem w praktyce wygląda. Róznie to w zyciu bywa z tymi zapewnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 15.11.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 umowa jest, żadnej służebności nikt mi nie wpisał więc jestem z niej b.zadowolony natomiast jest jeden zgrzyt - wniosek o warunki złożyłem 15.10.09, otrzymałem go do rąk 15.11.09 (w tym, jak wynika z daty na warunkach, 2 tyg. szedł pocztą - akurat, żaden polecony tyle nie idzie), ale jeszcze nie to jest najlepsze... otóż w projekcie umowy mam podany ostateczny termin wykonania przyłącza... 4.06.2011!! gdyby mi się śpieszyło, byłbym mocno wkurzony... szczególnie, jeśli nie czytałbym tego forum, nie gadał z ludźmi, którzy już budują i poszedł po umowę na 2-3 mies.przed rozpoczęciem poboru... to bym się mocno zdziwił ja się już tego spodziewałem, więc traktuję tę datę jako dobry dowcip, z którym zamierzam powalczyć (a nuż się uda paręnaście mies.przyspieszyć?), a post piszę "ku przestrodze" - może ktoś trafi na niego i ostrzeże w porę... aha - RE wwa teren (a mało brakowało, żeby inny...), w innych może być inaczej (albo b.podobnie, chyba w mazowieckim tak wszędzie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 21.11.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 To żaden żart i będziesz sięcieszyłjak w 11 roku prąd w gniazdku będziesz miał. Obecnie Warszawa Teren realizuje umowy przyłączenbiowe w większości z 2007 roku z terminem realizacji około 12 miesięcy więc sobie policz kiedy będzie twoja kolej. A i nie zapomnij dostarczyć pozwolenia na budowędo zakładu bo nikt do tego czasu palcem nie kiwnie w twojej sprawie a z ZE też nikt sięo to pozwolenie upominał nie będzie. Dopiero w czerwcu 2011 roku jak udasz sięsprawębadać to dowiesz sięże jeszcze pozwolenia nie dostarczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 22.11.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 zgadza się. dlatego zamierzam im dokumenty zlożyć mimo, że nawet nie mam pewności, czy budowa się zacznie w 2010. oni w umowie się zabezpieczają - piszą w jednym pkt-cie, że należy im dostarczyć pozwolenie na budowę (swoją drogą - zdaje się, że nie powinni od tego uzależniać wykonania przylącza, kiedyś mogą za to beknąć), a w innym - że jeśli ja czegoś nie dopelnię, to termin może ulec zmianie... jak ktoś nie przejrzy dokladnie umowy, to się może rozczarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 18.12.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Witam podepnę się pod tematWłasnie jestem na etapie załatwiania formalności z ŁZE. U mnie sytuacja wygląda podobnie z tym że już posiadam na działce przyłącze o mocy 4kW... Architekt powiedział że aby zamieszkac potrzbna jest większa moc wiec powiedział ze muszę złożyc wniosek o określenie warunków przyłącza. (Aby zwiększyć moc z 4 do 9 kW)(Nadmieniam że ja nie chcę likwidować obecnego przyłącza bo chcę je wykorzystać do budowania domu.) Byłem więc w ŁZE aby złożyć wniosek i panowie (chamy bo inaczej nie można nazwać ich zachowania) zaczeli odrazu utrudniać, mówic ze nie powinienem miec obecnego przyłącza itp że to zła umowa itd. nie tłumacząc nic co jak zrobic żeby było dobrze. Ja jednak wyjaśniłem że przyszedłem tu aby złożyć wniosek o przebudowę przyłącza i chcę zwiększyć moc z 4 (1 faz) do 9 (3 fazy) z podłączeniem do nowo projektowanego budynku. (chodziłem tam 3 razy - ŁZE Zgierz) Odpowiedz jaką otrzymałem to ze NIE MOGĘ wpisać na wniosku że chce przyłącze do budynku którego nie ma na działce (mimo iż tłumaczyłem że chodzi o budynek który dopiero będe budować) to oni ciągle swoje "nie może pan wpisać tak na wniosku, musi być juz jakis istniejący obiekt" ) Wiec poszedłem do architekta i elektryka który będzie robił projekt. Tam elektryk powiedział abym złożył w takim razie wniosek i wpisał jakis istniejący obiekt. Napisałem więc wniosek dla obiektu - przyczepa campingowa. Wniosek został przyjęty i po 2 tygodniach otrzymałem odpowiedz z warunkami przyłączenia, z projektem umowy i wnioskiem o zawarcie umowy i tu mam 2 pytania 1. Czy panowie z ŁZE wprowadzili mnie w błąd mówiąc że nie mogą tego zrobic dla obiektu ktorego nie ma ? 2. Na mojej działce jest słup energetyczny i w projekcie umowy znajduję się zapis w paragrafie 4 ptk 4. Podmiot przyłączany zobowiązuje się umożliwić przedsiebiorstwu energetycznemu w obrębie swojej nieruchomości budowę i rozbudowę sieci elektorenergetycznej zgodnie z warunkami przyłączenia, jak również dostęp, wraz z niezbędnym sprzętem do urządzeń Przedsiebiorstwa Energet. znajdujących się na nieruchomości Podmiotu Przyłączanego w celu usunięcia awarii, kontroli, przeglądu, modernizacji, rozbudowy oraz układy pomiarowego.W celu zabezpieczenia tego prawa Podmiot Przyłączany najpóźniej w terminie 30 dni przed terminem przyłączenia ustanowi w formie aktu notarialnego na rzecz przedsiębiorstwa Energetycznego nieodpłatną służebność przesyłu wzdłuż linii przebiegu sieci oraz zobowiązuje się ujawnić to prawo poprzez złożenie w sądzie w terminie 20 dni od dnia jego ustanowienia, wniosku o dokonanie wpisy w prowadzonej dla nieruchomości księdze wieczystej. Koszt aktu poniesie Przedsiebiorstwo energetyczne. Czy ten zapis dotyczy słupa który jest na mojej działce czy tylko chodzi o dostęp do skrzynki lub innych urządzeń które dopiero będą stawiane u mnie na działce w celu przebudowy przyłącza? Pytam bo niepokoi mnie ten zapis ponieważ co do tego słupa to nie mam żadnych przeciwwskazań żeby sobie stał (chociaż troche jest denerwujący) ale już niech stoi. Z tym że chcę ustanowić służebność przesyłu ale PŁATNĄ (wiem że od sierpnia 2008 roku jest taki zapis w k.c) Proszę o pomoc lub jakieś rady jak to wszystko rozwiązać żebym nie miał później problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 18.12.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 nieodpłatną służebność przesyłu wzdłuż linii przebiegu sieciPrawnikiem to ja nie jestem, ale to mi wygląda na zapis dotyczący całej linii powiem tylko tyle, co wyżej napisałem - u mnie tego nie było. A mam do czynienia z jednym z najtrudniejszych RE w Polsce, jak widzę po wpisach na tym forum (co mnie dziwi, bo idzie na razie dość sprawnie i bezproblemowo...). Nikt nie miał problemów też z tym, że dopiero będę budował. Chyba ci panowie u ciebie to jakiś zły dzień (może okres?) mieli. Generalnie jak im raz tę służebność w formie aktu not. ustanowisz, to zapomnij o zmianach, chyba że przy pomocy sądu (a wiadomo, ile to trwa). Skoro oni chcą służebność, to możesz wynegocjować też zmianę położenia słupa - czemu niby nie może stać w rogu działki? (chyba że stoi). to jest wg mnie ostatni moment, żeby coś ugrać, potem wszyscy cię będą na drzewo zrzucać. inna sprawa, jak bardzo ci się śpieszy? bo widzisz, zdaje się jest takie prawo (zatrzegam - słyszałem z wiarygodnych źródeł - znajomy elektryk - ale nie sprawdzałem, ale warto sprawdzić) - że jak już dom stoi, to oni są prawnie zobowiązani do wykonania przyłącza. także prawo określa, ile mogą chcieć za takie przyłącze. myślę, że w przypadku ludzi sprawiających problemy, warto zacząć paragrafami sypać, więc może sobie poczytaj trochę prawo energetyczne i budowlane, coś tam może być na temat. polecam stronę Sejmu - Internetowy System Aktów Prawnych, wszystkie akty prawne tam znajdziesz. Powodzenia. I napisz, co się udało ugrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 19.12.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 mikel no własnie dobrze ze mi sie jakos specjalnie nie spieszy bo ani jeszcze nie mam pozwolenia na budowe, prąd na działce mam co prawda tylko 4 kW ale myśle ze na budowe spokojnie wystarczy. a co do tych przepisow to masz racje musze sobie poczytac moze wtedy bedą rozmawiac z człowiekiem po ludzku bo narazie to zachowują sie jakby wszystko za kare robili Wiec do tego wpisu w akt notarialny nie chce podejmowac decyzji zbyt szybko bo później po sądach nie chce mi się chodzić i przepychać z ZE, Tylko się zastanawiam jeszcze czy mogę wystąpić o płatną służebność mimo iż na działce stoi słup niskiego napięcia (czytalem o słupach średniego i wysokiego napięcia to tam ludzie się sądzą i nawet wygrywają odszkodowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 30.06.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 a jak to jest z tym pradem budowlanym , placi sie jakis abonament miesieczny .....?nie jestem pewna ale gdzies o tym czytalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 09.01.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 jak długo czekaliście na warunki przyłącza z zakładu energetycznego? czekamy już 5 tyg. i nic nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts