Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLEJĄCA SIĘ ZAPRAWA DO BETONIARKI, CZEMU?

Recommended Posts

Mam pytanko, jaka może być przyczyna klejenia się zaprawy do betoniarki??

Robie zaprawe klasy M5, 1 cement, 1 wapno, 6 piasek.

Betoniarka ma 130 l pojemnosci roboczej, nieraz ładnie się miesza, a nieraz jak się obklei to masakra musze kielnią wydłubywać.

Pierw daje wode + wodouszczelniacz, piasek, cement, wapno, reszte piasku.

Rozrabiam tak na 1/3 , lub 1/2 betoniarki, moze dlatego?

Jak macie jakieś pomysły chętnie przyjme każdą porade :)

Pozdro !!!

Obecnie robię identyczna zaprawę i też się to troszkę klei do betoniarki . Ja ją robię tak wlewam wody wsypuje 2 wiadra piasku i się to miesza ok minuty. Później dosypuje wiadro wapna i też się to miesza ok minuty, dosypuje później do tego wiadro cementu i a po minucie 4 wiadra piasku i dolewam ewentualnie jeszcze wody żeby zaprawa nie była sucha.

Najpierw mieszaj piasek z wapnem, a później dosypuj cementu to zaprawa nie będzie Ci się zaprawa przyklejała do betoniarki. Ja dosypuje wszystkie składniki podczas pracy betoniarki wiadrami wiadro wsypuje na 3 razy.

Pamiętaj żeby podczas dosypywania cementu i wapna w betoniarce było dużo wody wtedy dobrze się to rozpuści i wymiesza z piaskiem. Jak wsypiesz cement do betoniarki w której będzie mało wody to porostu on oblepi ci betoniarkę.

jeśli używasz wapno hydratyzowane , to prawidłowo powinno się je dzień wcześniej zagasić

potem jedziesz w takiej kolejności

woda

wapno i czekasz aż się roztrzaska w betoniarce, jakieś 15-20sek

potem dajesz połowę piasku

następnie cement i resztę piachu

jeszcze wodę w miarę potrzeby uzyskania potrzebnej konsystencji

a jeśli ci się oblepia betoniarka to nie koniecznie to wina zaprawy lecz samej betoniarki , ma za duże obroty i sie zaprawa okleja

powinna mieć około 21-23 obroty na minute ,zaznacz na bębnie krechę i policz

do betonu może mieć więcej 24-28 na minute

źle dobrane tryba ,ewentualnie pasek za krótki i obroty wzrastają

złap wiadro z wodą i zacznij nim kręcić kręcić góra, dół jak będziesz mocno kręcić to sie nic nie uleje a jak zwolnisz to będzie sie ulewać , to samo dzieje sie w betoniarce

Dajesz wapno żeby zaprawa "miała klej" to czemu sie dziwisz że do betoniarki też się kleji :wink: A na poważnie to musisz ustalić raczej "na nosa" czy więcej wody czy może bardziej sucha.Jak wyrobisz parę betoniarek to ścianki się oczyszczą i też powinn pomóc.

Dzieki za sugestie, ale tak, wapno mam zalane dzień a nawet dużo wcześniej, jest jak masełko, obroty są dobre, betoniarka z awatarka :D.

PO każdym murowaniu, betoniarke czyszcze do gołej blachy, tak że nie ma grama zaschniętej zaprawy w niej. (wąż, mega ciśnienie, i stara szczotka dla kosmetyki).

Wydaje mi sie że może na samym początki jest za sucha, a potem dopiero rozrzedam wodą.

Bede eksperymentować, bo to dość kłopotliwe, mam nadzieje przestane sie kleić.

Pozdro !!!

Dzieki za sugestie, ale tak, wapno mam zalane dzień a nawet dużo wcześniej, jest jak masełko, obroty są dobre, betoniarka z awatarka :D.

PO każdym murowaniu, betoniarke czyszcze do gołej blachy, tak że nie ma grama zaschniętej zaprawy w niej. (wąż, mega ciśnienie, i stara szczotka dla kosmetyki).

Wydaje mi sie że może na samym początki jest za sucha, a potem dopiero rozrzedam wodą.

Bede eksperymentować, bo to dość kłopotliwe, mam nadzieje przestane sie kleić.

Pozdro !!!

Jak wyczyścisz do blachy i wyschnie to posmaruj lekko ropą a na 100% się nie przyklei.

Pozdrawiam światecznie .