jooasian 10.04.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam,jesteśmy właścicielami działki, na której jest dom drewniano - murowany oraz inne zabudowania gospodarcze. Chcemy z mężem wyburzyć te stare zabudowania i zbudować sobie nowy, wymarzony dom.Do działki prowadzi droga, która jest własnościa naszą oraz dwóch innych osób, no i droga ta nie ma 5-ciu metrów szerokości.Proszę o odpowiedź jak to jest z tym dojazdem do działki, czy w każdym przypadku musi być 5 metrów czy może są jakieś wyjątki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 11.04.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 wedłóg przepisów może być tylko 4,5 m ale przy dojeżdzie do jednej posesji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 quote="braszyns"]wedłóg przepisów może być tylko 4,5 m ale przy dojeżdzie do jednej posesji Nie ma takiego uwarunkowania, jak to pogrubione. Przepisy dopuszczają również inną możliwość:Wykonanie (wytyczenie) jezdni o szerokości nie mniejszej niż 3m, oraz wykonanie (wytyczenie) chodnika dla pieszych (tu szerokość nie jest określona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jooasian 12.04.2009 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Czyli rozumie że skora droga ma ponad 3 metry wtedy 3 przenaczany na dojazd a pozsotala czesc na chodnik???A jak mam to PANI URZEDNICZCE W GMIONIE WYTLUMACZYC, ONA CIAGLE SIE UPIERA ZE MA BYC 5 METROW I KONIEC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 12.04.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Zamiast budowy zrób remont kapitalny domu mieszkalnego. A budynki gospodarcze rozbierzesz później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jooasian 13.04.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Czyli rozumie ze do remontu kapitalnego, szerokosc drogi juz nie ma znaczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s-waldek 22.05.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 wedłóg przepisów może być tylko 4,5 m ale przy dojeżdzie do jednej posesji Witam. Ja niedawno zderzyłem się z tym problemem przed wydaniem zezwolenia na budowę. Działka przylega do dwóch dróg. Węższym 4-metrowym bokiem do drogi wjewódzkiej i szerszym 22-metrowym do drogi gminnej o szer. 3m. Pani se Starostwa przegoniła mnie do Zarządu Wojewódzkiego Dróg w celu; cyt.: ,,udokumentowania prawa dostępu działki do drogi publicznej o parametrach określonychw Rozporządzeniu Min. Ifrastruktury z dn. 12 kwietnia 2002 r. w sprawie war. technicznych, jakim powinny odpowiadać bydynki i ich usytuowanie /Dz. U. Nr 75, poz.690/. Zgodnie z paragrafem 14 ust 2 w/w Rozporządzenia ,,dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem, że ma on szerokość nie mniejszą niż 5m" Otrzymałem oczywiście zgodę z Zarz. Dróg zgodę na korzystanie z istniejącego zjazdu z którego korzystam od pond 30 lat ! Oczywiście zezwolenie na budowę także. P.S. Ciekawe jakim sposobem wydawane są zezwolenia na działkach przylegających do drogi gminnej (szer. 3m). Czy dołaczają oświadzczenia od innych właścicieli o możliwości przejazdu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts