Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szerokość drogi dojazdowej do działki

jooasian

Recommended Posts

Witam,

jesteśmy właścicielami działki, na której jest dom drewniano - murowany oraz inne zabudowania gospodarcze. Chcemy z mężem wyburzyć te stare zabudowania i zbudować sobie nowy, wymarzony dom.

Do działki prowadzi droga, która jest własnościa naszą oraz dwóch innych osób, no i droga ta nie ma 5-ciu metrów szerokości.

Proszę o odpowiedź jak to jest z tym dojazdem do działki, czy w każdym przypadku musi być 5 metrów czy może są jakieś wyjątki???

quote="braszyns"]wedłóg przepisów może być tylko 4,5 m ale przy dojeżdzie do jednej posesji

Nie ma takiego uwarunkowania, jak to pogrubione.

Przepisy dopuszczają również inną możliwość:

Wykonanie (wytyczenie) jezdni o szerokości nie mniejszej niż 3m, oraz wykonanie (wytyczenie) chodnika dla pieszych (tu szerokość nie jest określona).

• 1 month później...
wedłóg przepisów może być tylko 4,5 m ale przy dojeżdzie do jednej posesji

Witam.

Ja niedawno zderzyłem się z tym problemem przed wydaniem zezwolenia na budowę. :x

Działka przylega do dwóch dróg. Węższym 4-metrowym bokiem do drogi wjewódzkiej i szerszym 22-metrowym do drogi gminnej o szer. 3m.

Pani se Starostwa przegoniła mnie do Zarządu Wojewódzkiego Dróg w celu; cyt.: ,,udokumentowania prawa dostępu działki do drogi publicznej o parametrach określonychw Rozporządzeniu Min. Ifrastruktury z dn. 12 kwietnia 2002 r. w sprawie war. technicznych, jakim powinny odpowiadać bydynki i ich usytuowanie /Dz. U. Nr 75, poz.690/. Zgodnie z paragrafem 14 ust 2 w/w Rozporządzenia ,,dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem, że ma on szerokość nie mniejszą niż 5m"

Otrzymałem oczywiście zgodę z Zarz. Dróg zgodę na korzystanie z istniejącego zjazdu :evil: z którego korzystam od pond 30 lat ! :evil: Oczywiście zezwolenie na budowę także. :p

P.S.

Ciekawe jakim sposobem wydawane są zezwolenia na działkach przylegających do drogi gminnej (szer. 3m). Czy dołaczają oświadzczenia od innych właścicieli o możliwości przejazdu ??? :-? :-? :-?