Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka elektryczna pod płytkami

wrk

Recommended Posts

Witam,

Będę kładł elektryczną matę grzewczą pod płytki gresowe. Teoria mówi tak "zatopić matę w cienkiej warstwie kleju" - koniec.

Jedyny opis "krok po kroku" z jakim się spotkałem opisywał, że ta cienka warstwa kleju z zatopioną matą musi wyschnąć zanim będzie się dalej kleiło płytki. Tylko w takim przypadku czemu używać kleju? Nie lepiej wylewki samopoziomującej - szczelniej będzie przylegać do przewodów, równe to i tańsze...

No a może wcale ten klej nie musi wysychać? Czy ktoś zatapiał matę w kleju i od razu do tego świeżego kleju mocował płytki?

zk140t - dzięki za linka, z tym że opisane są tam dokładnie kable a nie maty...

Bigbeat, zyga350 - dzięki za info - pytanko - czy przy taki mocowaniu mat nie ma ryzyka, że klej niedokładnie "otuli" przewody? Że zostaną jakieś małe przestrzenie powietrza gdzieś w zakamarkach przy kablu?

Gęstość kleju meliście "typową", czy może rzadszą?

Sorry za banalne pytania, ale tak się zastanawiam, czy byłbym to w stanie zrobić sam...

Witam,

Będę kładł elektryczną matę grzewczą pod płytki gresowe. Teoria mówi tak "zatopić matę w cienkiej warstwie kleju" - koniec.

Jedyny opis "krok po kroku" z jakim się spotkałem opisywał, że ta cienka warstwa kleju z zatopioną matą musi wyschnąć zanim będzie się dalej kleiło płytki. Tylko w takim przypadku czemu używać kleju? Nie lepiej wylewki samopoziomującej - szczelniej będzie przylegać do przewodów, równe to i tańsze...

No a może wcale ten klej nie musi wysychać? Czy ktoś zatapiał matę w kleju i od razu do tego świeżego kleju mocował płytki?

i tak rob jak mowi teoria na gotowe podloze rozlozyc mate grzewcza punktowo przykleic do podloza i calosc zaciagnac klejem do plytek najlepiej FLEX do ogrzewania podlogowego po wyschnieciu kleju polozyc plytki.

w celu przyspieszenia schniecia kleju mozesz wlaczyc mate elektryczna.

jesli polozysz plytki, klej ma schnac w sposob naturalny nie wymuszony. pospiech jest w tym przypadku zlym doradca.

zawsze tak robie i nie mialem jeszcze zadnych problemow.

ps. tylko klej do ogrzewania podlogowego!!

Nie chodzi mi o grzanie płytek, tylko pomieszczenia. Planowaliśmy tę matę jako ogrzewanie pomieszczenia stosowane w okresach przejściowych (wiosna lub jesień). Ale to się nie sprawdza (moim zdaniem), a za efekt tylko ciepłej podłogi opłaty zbyt duże. A farel przed kąpielą dziecka - moment i ciepło

Pozdrawiam

Nie chodzi mi o grzanie płytek, tylko pomieszczenia. Planowaliśmy tę matę jako ogrzewanie pomieszczenia stosowane w okresach przejściowych (wiosna lub jesień). Ale to się nie sprawdza (moim zdaniem), a za efekt tylko ciepłej podłogi opłaty zbyt duże. A farel przed kąpielą dziecka - moment i ciepło

Pozdrawiam

W łazience jednak większe znaczenie ogrzewania podłogowego ma fakt ciepłych płytek po wyjściu z wanny. Farelka jest dobra jeśli chodzi o łazienki ogrzewane okresowo, ale już przy grzaniu ciągłym to najgorsze rozwiązanie. Dochodzą kwestie bezpieczeństwa, zwłaszcza w małej łazience. Dzisiaj trochę żałuję, że nie dałem maty pod płytkami w łazience. Mam tylko grzejnik. Na brak ciepła w łazience, ale zimna podłoga czasami wkurza.

• 4 weeks później...

ps. tylko klej do ogrzewania podlogowego!!

Wracam do tematu... uparłem się...

W salonie (30m2) będę miał płytki Woodentic, które wymagają idealnie równego podłoża. Mam więc wrażanie, że idealnie byłoby tu utopić matę grzewczą w cienkiej warstwie wylewki samopoziomującej.

Spotkałem się w opisach mat grzewczych, że mogą być w takiej wylewce, spotkałem opisy wykonania w wylewce i doszukałem się specjalnych elastycznych wylewek samopoziomujących...

To co? Może być mata grzewcza w wylewce, czy nie? A jeżeli nie - to czemu?