Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki bez wad - pilne !

Recommended Posts

Witam Wszystkich Użytkowników.Jestem nowy :) Pilna i gorąca prośba o odp.

w temacie zakupu działki.

Mamy dwie oferty, które nas zainteresowały:

- działka bez planu, ale z decyzja o warunkach zabudowy. ( działka nr.1 )

- działka z miejscowym planem...itd. ( działka nr.2 )

I tak działka 1 ma dobre warunki...wysokość budynku 8,5 m ; szerokość elewacji frontowej 13 m. +- 20% ; nachylenie połaci dachowych 15-40 stopni.

...i jest super...ale:) działkę od drogi publicznej dzieli działka "droga" prywatna,

której byłbym jednym z 22 współwłaścicieli !:(

Droga prywatna + gmina to w sumie pas szerokości 4 metrów:(

Dużo się już naczytałem...i z tego co wiem, to jest to poważną wadą,

bo chcąc wykonać przyłącza gazu, energii...itp. będę się borykał z problemem zgody współwłaścicieli...lub też sąd itd...:(

Dlatego też chyba zrezygnuję....pytanie do Was czy faktycznie z tą drogą prywatną lepiej nie ryzykować? - kobita w biurze nieruch. twierdzi, że to pikuś...

i wszystko załatwię ...i spokojnie wybuduje dom.

Działka 2 ma MPZP...ale jest w nim napisane, że

...." Stosowanie dachów nowych budynków mieszkalnych o następujących parametrach :

a) dachy spadziste o symetrycznych kątach spadku połaci dachowych 40-45 stopni...

b) dachy dwuspadowe i wielopołaciowe...."

rozumiem, że to oznacza, iż nie dam rady wybudować domu z dachem innym niż o spadku 40-45 stopni ?

i dalej w planie jest napisane ..."...Powierzchnia działek przeznaczonych pod zabudowę jednorodzinną wolnostojącą nie może być mniejsza niż 2000m2..."

a ta działka, ma 655m2 !!! ...to jak dla mnie dyskwalifikuje taką działkę pod budowę domu.

Będę wdzięczny za Wasze opinie i odp.

Pozdr. Wesołych Swiąt !!!!!:)

pytanie do Was czy faktycznie z tą drogą prywatną lepiej nie ryzykować? - kobita w biurze nieruch. twierdzi, że to pikuś...

i dalej w planie jest napisane ..."...Powierzchnia działek przeznaczonych pod zabudowę jednorodzinną wolnostojącą nie może być mniejsza niż 2000m2..."

a ta działka, ma 655m2 !!! ...to jak dla mnie dyskwalifikuje taką działkę pod budowę domu.

Odnośnie pierwszego problemu to rozwiązanie jest trywialne - kupujesz działkę ale razem z umową ze wszystkimi współwłaścicielami drogi na przeprowadzenie mediów. Zapis o minimalnej powierzchni dotyczy podziałów a nie działek już istniejących.

Dziękuje serdecznie za odp.

Generalnie potwierdzają się nasze obawy co do tych dwóch działek.

Mariankossy ;

Co do drogi, to niestety nie jest ani utwardzona, ani nie ma w niej jeszcze mediów. Natomiast co do pozostałych współwłaścicieli to, wątpię żeby im zależało na poprowadzeniu mediów, bo mają domy pobudowane ok. 15-20 lat temu

i z drugiej strony mają asfaltową drogę gminną.

...w gminie popytam jeszcze o tą wielkość działki po zabudowę...ale chyba odpuścimy i szukamy dalej działki o lepszych parametrach.

Do 2 tygodni podejmiemy ostateczną decyzję. Z tego co już wiem, to chyba działka przy mało ruchliwej ( osiedlowej ) drodze gminnej z mediami to b.dobre rozwiązanie.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie! po krótkiej przerwie. Znaleźliśmy nową działkę, jest super,

jest przy drodze asfaltowej, są media poza kanalizacją..ale :) jak zwykle

coś jest podejrzanego;)

Działka ma 700 m2 , szeroka na ok. 25 m.

Ma praktycznie media.

Jest dostęp do drogi publicznej.

Jest ogrodzona.

Pusta. nic na niej nie rośnie poza trawą.

Z jednej strony w granicy działki jest wybudowany duży dom.

Wygląda to super.

Teraz wątpliwości.

- nie ma MPZP

grunt był najpierw oznaczony jako ŁIV teraz jest RIVb

....hmm kupić? co w takim wypadku? jest już pismo od Agencji Rolnej o niezaintersowaniu pierwokupem.

już jestem wykończony...a jeszcze działki nie kupiłem :)

nie wiem czy wystarczy wystapić o WZ i tam oktreślą działkę jako MU...itd.

czy muszę ją przekształcać....proszę o Wasze porady..plis...

pozdro.

O przekształcenie zapytaj w starostwie właściwym dla tej działki, ale przy tej powierzchni nie powinno być problemów :)

Generalnie jeśli działka Ci się podoba i w starostwie potwierdzą możliwość zabudowy (aha, sprawdź jeszcze, czy nie ma w okolicy jakich stanowisk archeo, bo to też potrafi zjeść z kopytkami finansowo i czasowo, a jak jeszcze coś Ci na tej działce wykopią, to zapomnij :evil: ), to bier pole :)

O matko ale o co chodzi z tą drogą. Prywatna to chyba lepsza, co nie?

My mamy jedną działkę wśród wielu ale jesteśmy współwlaścicielami nie tylko drogi dojazdowej do naszej działki ale i do wszystkich pozostałych. Poprostu wszystkie drogi na między domamy są wszystkich i już.

Nie sądzę, by to był jakiś problem.

Oczywiście przy podłączeniu np. wody część osób może jej nie chcieć i wtedy ew. koszty będą większe.