KRZYSZTOFEK78 11.04.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Witam Wszystkich Użytkowników.Jestem nowy Pilna i gorąca prośba o odp. w temacie zakupu działki. Mamy dwie oferty, które nas zainteresowały: - działka bez planu, ale z decyzja o warunkach zabudowy. ( działka nr.1 ) - działka z miejscowym planem...itd. ( działka nr.2 ) I tak działka 1 ma dobre warunki...wysokość budynku 8,5 m ; szerokość elewacji frontowej 13 m. +- 20% ; nachylenie połaci dachowych 15-40 stopni. ...i jest super...ale:) działkę od drogi publicznej dzieli działka "droga" prywatna, której byłbym jednym z 22 współwłaścicieli ! Droga prywatna + gmina to w sumie pas szerokości 4 metrów:( Dużo się już naczytałem...i z tego co wiem, to jest to poważną wadą, bo chcąc wykonać przyłącza gazu, energii...itp. będę się borykał z problemem zgody współwłaścicieli...lub też sąd itd... Dlatego też chyba zrezygnuję....pytanie do Was czy faktycznie z tą drogą prywatną lepiej nie ryzykować? - kobita w biurze nieruch. twierdzi, że to pikuś... i wszystko załatwię ...i spokojnie wybuduje dom. Działka 2 ma MPZP...ale jest w nim napisane, że ...." Stosowanie dachów nowych budynków mieszkalnych o następujących parametrach : a) dachy spadziste o symetrycznych kątach spadku połaci dachowych 40-45 stopni... b) dachy dwuspadowe i wielopołaciowe...." rozumiem, że to oznacza, iż nie dam rady wybudować domu z dachem innym niż o spadku 40-45 stopni ? i dalej w planie jest napisane ..."...Powierzchnia działek przeznaczonych pod zabudowę jednorodzinną wolnostojącą nie może być mniejsza niż 2000m2..." a ta działka, ma 655m2 !!! ...to jak dla mnie dyskwalifikuje taką działkę pod budowę domu. Będę wdzięczny za Wasze opinie i odp. Pozdr. Wesołych Swiąt !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.04.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 pytanie do Was czy faktycznie z tą drogą prywatną lepiej nie ryzykować? - kobita w biurze nieruch. twierdzi, że to pikuś... i dalej w planie jest napisane ..."...Powierzchnia działek przeznaczonych pod zabudowę jednorodzinną wolnostojącą nie może być mniejsza niż 2000m2..." a ta działka, ma 655m2 !!! ...to jak dla mnie dyskwalifikuje taką działkę pod budowę domu. Odnośnie pierwszego problemu to rozwiązanie jest trywialne - kupujesz działkę ale razem z umową ze wszystkimi współwłaścicielami drogi na przeprowadzenie mediów. Zapis o minimalnej powierzchni dotyczy podziałów a nie działek już istniejących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 12.04.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 "Zapis o minimalnej powierzchni dotyczy podziałów a nie działek już istniejących." Niekoniecznie dotyczy to tylko podziałów. Warto to ustalić w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.04.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Ja wybrałbym nr 1, współwłaścicielem bedziesz ty i reszta też bedzie za tym , żeby mieć media .ps. a wogóle jak z mediamii( są juz w tej pryw. drodze?0 i jak z utwardzeniem drogi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 12.04.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Droga wspólna jest problemem, do wszystkiego potrzebujesz 22 zgód Ale na druga działke nie dostaniesz pnb, a to dyskwallifikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRZYSZTOFEK78 12.04.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Dziękuje serdecznie za odp. Generalnie potwierdzają się nasze obawy co do tych dwóch działek. Mariankossy ; Co do drogi, to niestety nie jest ani utwardzona, ani nie ma w niej jeszcze mediów. Natomiast co do pozostałych współwłaścicieli to, wątpię żeby im zależało na poprowadzeniu mediów, bo mają domy pobudowane ok. 15-20 lat temui z drugiej strony mają asfaltową drogę gminną....w gminie popytam jeszcze o tą wielkość działki po zabudowę...ale chyba odpuścimy i szukamy dalej działki o lepszych parametrach.Do 2 tygodni podejmiemy ostateczną decyzję. Z tego co już wiem, to chyba działka przy mało ruchliwej ( osiedlowej ) drodze gminnej z mediami to b.dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 12.04.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Drugiej nie kupuj absolutnie, bo nic tam nie wybudujesz, a ta pirwsza też nie jest bez wad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 12.04.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Tak na prawdę, to nie ma działki bez wad :> Jeśli jest idealna pod kątem lokalizacji i wyposażenia, to zwykle jest b. droga. Każde obniżenie ceny jest związane zwykle z jakąś niedogodnością. Zawsze trzeba wybrać optymalną różnicę między tym, co nas kusi, a tym, co zniechęca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRZYSZTOFEK78 27.04.2009 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam serdecznie! po krótkiej przerwie. Znaleźliśmy nową działkę, jest super, jest przy drodze asfaltowej, są media poza kanalizacją..ale jak zwykle coś jest podejrzanego;) Działka ma 700 m2 , szeroka na ok. 25 m. Ma praktycznie media. Jest dostęp do drogi publicznej. Jest ogrodzona. Pusta. nic na niej nie rośnie poza trawą. Z jednej strony w granicy działki jest wybudowany duży dom. Wygląda to super. Teraz wątpliwości. - nie ma MPZP grunt był najpierw oznaczony jako ŁIV teraz jest RIVb ....hmm kupić? co w takim wypadku? jest już pismo od Agencji Rolnej o niezaintersowaniu pierwokupem. już jestem wykończony...a jeszcze działki nie kupiłem nie wiem czy wystarczy wystapić o WZ i tam oktreślą działkę jako MU...itd. czy muszę ją przekształcać....proszę o Wasze porady..plis... pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.04.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 O przekształcenie zapytaj w starostwie właściwym dla tej działki, ale przy tej powierzchni nie powinno być problemów Generalnie jeśli działka Ci się podoba i w starostwie potwierdzą możliwość zabudowy (aha, sprawdź jeszcze, czy nie ma w okolicy jakich stanowisk archeo, bo to też potrafi zjeść z kopytkami finansowo i czasowo, a jak jeszcze coś Ci na tej działce wykopią, to zapomnij ), to bier pole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.04.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 O matko ale o co chodzi z tą drogą. Prywatna to chyba lepsza, co nie? My mamy jedną działkę wśród wielu ale jesteśmy współwlaścicielami nie tylko drogi dojazdowej do naszej działki ale i do wszystkich pozostałych. Poprostu wszystkie drogi na między domamy są wszystkich i już. Nie sądzę, by to był jakiś problem. Oczywiście przy podłączeniu np. wody część osób może jej nie chcieć i wtedy ew. koszty będą większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.04.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Bez planu zagospodarowania może być bardzo ciężko, mogą obok ciebie zbudować w sumie co będą chcieli. Oczywiście jak dostaną pnb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts