Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki


Recommended Posts

TARciu masakra jakas :)

 

Nadulka to ciasto miodowe przekladane masa budyniowa a na gorze jest wrstwa orzechow w karmelu

http://4.bp.blogspot.com/-uG9jgqhRQcw/UDJdckrOlSI/AAAAAAAACac/yNs8I8xbCyE/s1600/orzechowiec.jpg

 

 

a tak wyglada w wersji uproszconej

 

http://www.mojewypieki.com/app/webroot/upload/images/przepisy/Ciasto orzechowo - budyniowe/orzecowe_z_budyniem_20_400x400.jpg

 

no i pewnie o balowe sie upomna :)

 

matko kochana,wygląda super i oewnie jeszcze lepiej smakuje:yes:

jeśli to nie problem to ja przepis poproszę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Arnika

    8418

  • TAR

    2586

  • wu

    1633

  • markoto

    1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też.

 

Bo raz, u nas śledzia wszyscy lubią, choc niekoniecznie na Wigilię, a dwa przepis "wygląda" smacznie. :)

 

U nas jest tak, że obie mamusie są z tych co to "wyjdż mi z kuchni i nie przeszkadzaj". Więc w szale świątecznego gotowania mamy luuuz :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O sledziach chcialam wtracic ... Sprobujcie kiedys zrobic sledzie przekladane farszem podobnym jak do ryby po grecku - dobrze podduszone marchewka, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy (niewiele, do zlamania smaku), olej oczywiscie, sol, pieprz. Sa przepyszne, naprawde. Smiem tak twierdzic po wielu juz prosbach o nie ;)

 

TAR, probuje przebrnac od kilku dni przez watek ;) Mam otwarta zakladke i tak sobie czytam co jakis czas po trochu. Do Wielkanocy moze sie wyrobie :lol2:

Potrawami do przygotowania zostalas obdarowania hojnie, nie powiem :no:

Ja zawsze przygotowuje cos sama z siebie. Co roku co innego, chociaz makowych drozszowych buleczek mi nie odpuszczaja i musza byc.

W tym roku poza nimi upieke piernik staropolski (ciasto dojrzewa w lodowce od dwoch tygodni juz) i zrobie drozdzowe cebularze z makiem. Tradycyjnymi i na cieplo potrawami zajmuje sie moja mama, ciocie i babcia. Moze pomysle o tej salatce z wedzonych ryb :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Lea :)

 

Kostka to Acropol czekolada, albo in brąz... ja mam z KOST-BET ale i inne firmy mają te kostki. Popytaj swoich brukarzy z kim współpracują. Może niekoniecznie Libet czy Bruk Bet albo inny duży producent musi być. Te mniejsze firmy tez ją mają, czasami prawie identyczne a cena o połowę niższa.

Ja tak kupiłam i jestem zadowolona.

Jasna to płukana czy jakoś tak.. ale jak co kto lubi... ;)

I cieszę się że się podoba :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MOnia te makowe drozdzowe to buchty?

 

ORZECHOWIEC

 

Ciasto:

50 dkg mąki

20 dkg cukru

20 dkg margaryny

2 jajka

3 łyzki czubate miodu

3 łyżki mleka

2 łyżeczki sody (lub proszku do pieczenia)

Do garnka nalac mleko, gotując rozpuscić w nim miód. Makę wysypać do miski dużej, margaryne posiekac nozem dodac do maki razem z jajkami, cukrem i sodą, wlac roztopiony w mleku miód, zagnieśc ciasto, włożyc na chwilke do lodówki. w tym czasie robimy masę orzechową.

 

Masa orzechowa:

30-40 dkg łuskanych orzechów włoskich (mozna dodac trochę obranych migdałów i orzechów laskowych)

3 łyzki czubate miodu

10 dkg cukru

100 g masła

W garnku rozpuscic margaryne, dodac miód i cukier jak sie rozpuści wsypujemy przebrane orzechy i chwilke gotujemy.

 

Dzielimy ciasto na 3 części, wykładamy srednia blaszkę papierem (akurat w tym przypadku papier jest bardzoe przydatny, bo można później spokojnie wykładać placki) 2 części pieczemy każdą osobno przez 20 minut (aż będzie brązowa) na środkowym poziomie w temp 200 st C.

3 cześć pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy i wykładamy na nią masę orzechową i pieczemy jeszce przez 10 minut (mozna zmniejszyc temp do 180 st C zeby sie nie spaliły orzechy).

Czekamy aż placki ostygna. w tym czasie robimy masę budyniową.

 

Masa budyniowa: mozna zrobic z 1.5 porcji bo jest jej dosc malo

2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

100 -200 g masła

2 łyzki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki zwykłej

1 szklankę mleka gotujemy razem z cukremi i cukrem waniliowym. W 2 szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczana i pszenna. Wlewamy powoli do gotujacej sie drugiej cześci mleka. (czyli robimy budyń). Chwilke jeszce gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ucieramy mikserem masło, dodajemy powoli ostygnięty budyń. I mieszamy chwilke.

 

Przekładamy placki masa budyniową, na górę dając placek z masą orzechową. Lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy do następnego dnia, bo wtedy jest ciasto najlepsze Dolny plack mozna posmarowac jakas kwasna konfitura np z czarnej porzeczki

Edytowane przez markoto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TAR-cia a ja Ci powiem że jak mieszkaliśmy wszyscy u mamy to się człowiek narobił jak przysłowiowy osioł, naszykował żarcia, nasprzątał, głównie we dwie z mamą ale jak już tak kole 2 nad ranem w Wigilię kończyłyśmy z mamą szykowanie i sprzątanie, jak już tak ręce po ziemi się wlokły to czułam te święta, potem człowiek tylko siedział i wcinał różne dobre rzeczy, a teraz naszykować jedzenia - po co kto to zje, sprzątać coś tam ogarnę ale nie mam takiej motywacji jak z mamą, że chałupa od stóp do głów pucowana i tak mi jakoś te święta powszednieć zaczynają i źle mi z tym szczerze mówiąc:(
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...