Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Arnika

    8418

  • TAR

    2586

  • wu

    1633

  • markoto

    1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WUsia... taki jest przepis jak Marta podała?

Bo jak jutro się zjedzie do nas rodzinka.. to wypadało by mieć coś do zjedzenia... i coś do kawy... moze wypróbowałabym...

Chyba, że zrobię taki jak zwykle.. normalny...

 

Marta dzięki... ale nie próbowałaś tego przepisu? bo sama nie wiem....

 

 

 

Dziś o 7.00 odśpiewaliśmy całą czwórką mojej Babci 100 lat.

Dziś kończy 82lata..

Zawsze się odmładza.. i pytana dzisiaj ... Babciu.. - ile masz lat.. no .. zaczynam 81.. nie babciu.. nie 81 tylko 82.. ( 1931r) za nic nie chce przyjąć do wiadomości prawdziwej ilości lat... ot.. odmładzanie się :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja robie taki na kruchym spodzie i z brzoskwianiami jest pycha :)

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

- 2 szklanki mąki,

- 2 łyżki cukru,

- 5 żółtek,(białko zostawic na piane )

- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

- kostka masła

Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie części, Wlozyc do zamrazalki.

 

- 1,5kg twarogu z wiaderka - najlepiej twarog zwykly mielony nie homogenizowany

- 3 całe jajka,

- 3 budynie śmietankowe,

- 1-1,5 szklanki cukru,

- 1,5 kostki masła

- 1 duża puszka brzoskwiń.

 

Jak przyrządzić?

Masło utrzec z cukrem, potem dorzucac naprzemiennie jajka i budyn w proszku, potem dodawac twarog po lyzce.

Na blaszke zetrzec jedna czesc ciasta i uklepac, na to wylac mase serowa. Na ser

poukładać pokrojone brzoskwinie. Z bialek ubic piane z 3/4szkl. cukru i

wyłożyć na owoce. Na pianę ścieramy na grubej tarce zmarznięte ciasto.

Pieczemy około godziny w średnio nagrzanym piekarniku ok 180 stopni. Górne ciasto musi byc mocno przypieczone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

markoto, na pewno aż 3 budynie i 3 łyżeczki proszku??? Tak robisz? Bo ja proszek zwykle obcinam w przepisach o połowę a jak robiętaki zwykły sernik to na tyle sera daję 2 budynie...

Jeżeli tak robisz, to spróbuje według twojego przepisu zrobić dokładnie..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tarciu dzieki :hug:

 

Ewa robie zawsze wg tego przepisu, do kruchego spokojnie mozesz okroic proszek ale co do budyniu w takiej proporcji wychodzi dobry, ale mozesz sprobowac jak chcesz, choc w tej proporcji jest leciutki nie jest wcale ciezki, ale musi byc dobry ser czyli piatnica albo president albo moj ulubiony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...