Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co Ci właściwie jest? I po czym Cię ma ten neurolog stukać młoteczkiem? Bo jeżeli dysko-korzonki, to on nie ma nic do roboty. Tu albo wóz (operacja czyli neurochirurg) albo przewóz czyli rehabilitacja.

EZS, Ty zdaje się medyczna jesteś :)

Gadacie tu o bólach i leczeniu, a ja ostatnio robiąc porządki w rzeczach po mamie znalazłam 3 opakowania nietkniętych przez nią, moim zdaniem na szczęście, specyfików przeciwbólowych: Zaldiar i Nimesil. Zamierzam oddać do apteki.

Poczytałam o nich i lekko mnie diabli wzięli. Mama miała poważne schorzenia kardiologiczne (zaawansowana miażdżyca, 3 zawały, uszkodzona jedna zastawka, rozrusznik), w złym stanie przewód pokarmowy (po bardzo poważnym owrzodzeniu) i kłopoty z wątrobą. Kilka lat temu wróciły problemy z kolanem po wypadku w młodości. Podejrzewam, że to właśnie lekarz zajmujący się tym kolanem jej to przepisał.

Mój ojciec miał podobną sytuację. Lekarz pierwszego kontaktu przepisała mu lek na uspokojenie. Zupełnie nie potrzebnie, bo do swojego stanu podchodził z pełnym zrozumieniem i spokojem. Doczytałam się, że lek powoduje szybkie uzależnienie i potem miesiącami trzeba go odstawiać zmniejszając powoli dawki. Pani doktor zapytana dlaczego przepisała to paskudztwo, bardzo się zdziwiła i usiłowała wyprzeć. Jednak nie mogła, bo sama go w karcie pacjenta wpisała.

Napisz coś – jak to jest, że lekarz mający pełen wywiad o pacjencie zapisuje takie leki?

Nie żebym chciała kogoś atakować, ale ile razy trafiam na taką sytuację, to mnie szlag trafia.

tak w skrocie to mocny stan zapalny odcinka ledzwiowego, po ustapieniu bedzie rehabilitacja, operacji nie proponowala. mam gdzies wypis z tego rtg. po prostu ja sie zaniedbalam, przerobilam, prawdopodobnie tez zle cwiczylam, za duzo dzwigalam. wieloletnie zaniedbania sie zemscily. postanowilam sie wziac za siebie.

rehabilitację można od razu- wspomagająco jakieś prądy przeciwbólowe na zasadzie fizykoterapii. Masz to w pakiecie? A ćwiczenia jak tylko ból nieco zelżeje. Jak nie proponowali operacji, to źle nie jest.

Napisz coś – jak to jest, że lekarz mający pełen wywiad o pacjencie zapisuje takie leki?

Nie żebym chciała kogoś atakować, ale ile razy trafiam na taką sytuację, to mnie szlag trafia.

Nimesil jest właśnie dla żoładkowców, kardiologicznie żaden niesterydowy dobry nie jest. Zaldiar to inna bajka, musiała mama płakać strasznie w gabinecie, żeby go dostała. Widzisz, lekarz zakłada, że jeżeli pacjent przychodzi z bólem, to ten ból JEST problemem. Bo jakby tylko trochę bolało, to by nie przyszedł do lekarza. A jeżeli jest problemem tak dużym - no to trzeba leczyć. Ludzie mają różny próg bólu, zwykle zresztą obniża go zły stan psychiczny itd. Często ból nie jest związany z obiektywnym stanem. Nie można ignorować, trudno komuś powiedzieć, że musi boleć. W sumie mama dostała leki jak dla niej nienajgorsze. Ale silne.

Druga sprawa - leków na uspokojenie nikt nie pisze ot tak sobie. Przecież lek jest odpowiedzią na skargę pacjenta. Jeżeli skarga wygląda rozpaczliwie, to pisze się leki na teraz, a objawami ubocznymi człowiek martwi się potem... Czy byłaś w gabinecie z mamą? Ojcem? Wiesz co i JAK mówili?

Do apteki chyba już nie przyjmują...

Nimesil jest właśnie dla żoładkowców, kardiologicznie żaden niesterydowy dobry nie jest. Zaldiar to inna bajka, musiała mama płakać strasznie w gabinecie, żeby go dostała. Widzisz, lekarz zakłada, że jeżeli pacjent przychodzi z bólem, to ten ból JEST problemem. Bo jakby tylko trochę bolało, to by nie przyszedł do lekarza. A jeżeli jest problemem tak dużym - no to trzeba leczyć. Ludzie mają różny próg bólu, zwykle zresztą obniża go zły stan psychiczny itd. Często ból nie jest związany z obiektywnym stanem. Nie można ignorować, trudno komuś powiedzieć, że musi boleć. W sumie mama dostała leki jak dla niej nienajgorsze. Ale silne.

Druga sprawa - leków na uspokojenie nikt nie pisze ot tak sobie. Przecież lek jest odpowiedzią na skargę pacjenta. Jeżeli skarga wygląda rozpaczliwie, to pisze się leki na teraz, a objawami ubocznymi człowiek martwi się potem... Czy byłaś w gabinecie z mamą? Ojcem? Wiesz co i JAK mówili?

Do apteki chyba już nie przyjmują...

Z mamą tak mogło być jak piszesz. Potrafiła okręcić doktorów wokół palca. Unikała jak ognia, żebym z nią chodziła do lekarzy.

Natomiast tato, hm... Leżał w łóżku w domu. Byłam. Ten psychotrop raczej był przesadą. Zrobił się po nim nie kontaktowy i jak to się ładnie medycznie mówi splątany. Poza tym p. dr potem sama się zdziwiła jak mogła mu coś takiego zapisać i po co.

Mówisz, że do apteki nie przyjmą. Wydaje mi się, że ciągle stoją spec pojemniki na leki.

Ten Zaldiar i Nimesil mają wprawdzie jeszcze 1/5 roku do terminu, ale przecież nie będę trzymać.

To jak mam to zutylizować inaczej???

Jak ja mam jakieś leki neurologiczne albo psychiatryczne Emila to albo dają je tym, którzy wiem , że ich używają, np w szkole dzieci, albo pytam w poradni, bo może jest ktoś biedny i nie może wykupić sobie leków... zazwyczaj znajduję kogoś kto potrzebuje....