Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki


Recommended Posts

Wjechałam dziś do LM i wyjechałam z dwoma koszykami kwiatków...

Całe mnóstwo dobrobytu kupiłam...

Kupowałam tylko to co mi się podobało, i co bym tak bez promocji nie kupiła, bo wszystko było powyżej 30zł... a tak od 3-5zł... + sporą ilość cebul...

Doniczki zadołowałam, (dobrze, że pan Boguś przekopał mi warzywnik) cebule czekają do wsadzenia...

 

Jakby ktoś miał ochotę na pyyyyszny kapuśniak to zapraszam:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Arnika

    8418

  • TAR

    2586

  • wu

    1633

  • markoto

    1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dopiero zakupy na piernik mam zrobić. :rolleyes: Okna myte były we wrześniu i chyba się na nowo nie wyrobię. :no:

Arni, kapuśniak lubię, w ogóle wszystko kapustne, i bigosik, i gołąbki i takie nasze bałkański cuda niewidy z kapusty... A nie dawno wreszcie znalazłam w sklepie ciasto Filo i mojej radości końca nie ma, bo burek mogę zrobić, no i baklawa w planie... eh... :wiggle:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To właśnie z takiego ciasta filo się robi. (w Tesco znalazłam) Bardzo proste do zrobienia. Może się zabiorę i przepis jakiś podam, ale muszę jakiś dobry znaleźć, bo ja "na oko" robię.

Burek, to takie ciasto przekładane serem na słono. Baklawa, przekładane orzechami włoskimi, polane syropem, słodkie jak nie wiem co, ale raz, dwa w roku można zjeść. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a co to ciasto filo????

czy to francuskie ?

Baklawę kiedyś kupiłam w Almie z ciekawości, ale okrutnie tłuste to ciasto ich było, wręcz tłuszcz się rozpływał w papierze. Czy to normalne, czy jakaś podróba? Bo w sumie dobre było, ale jak jadłam to mi licznik kalorii stał przed oczami ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewuś, filo, to takie inne niż francuskie, choć tak samo w sklepie wygląda, zrolowane i w folii, tylko jest napisane, Filo. Francuskie jest grubsze i miękkie, można wałkować. Filo jest jak pergamin, przezroczysty papier, coś podobnego. Nie da się go wałkować, jest cieniutkie i na prawdę jak papier do pieczenia wygląda, tylko miękkie.

Baklawa się robi tak, że to ciasto przekładasz mielonymi orzechami włoskimi i rodzinkami, pryskasz ten farsz olejem, lub masłem, przed pieczeniem pokroisz a jak upieczesz, to się zalewa syropem, na litr wody 70dkg cukru, troszkę cytryny. Daletgo jest takie cieknące, bo to w syropie leży i wsiąka ten syrop w to wszystko. Na pewno kalorii ma dużo, ale czasami można zjeść, no i jest takie słodkie, że nie da się tego dużo na raz zjeść.

Za to burek z serem na słono, ja robię normalnie na obiad i wcinam ile wlezie. Można też z mięsem mielonym robić, choć ja jednak z serem wolę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to była to chyba prawdziwa baklawa, tylko, że to ciasto nie było miękkie, ale papierowe faktycznie. I ciekło ;) Musze kiedyś spróbować zrobić, ale może bez syropu? Jakby tak cukrem w środku posypać? Między warstwami znaczy...

A z serem może być jeszcze lepze ale ser to biały czy żółty? Z żółtym bym widziała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakbyście chciały zrobić, to ta baklawa wygląda rozsądnie. http://allrecipes.pl/przepis/673/-atwa-bak-awa.aspx

A na burek nie znalazłam nic podobnego do tego co ja robię, ale robię najprościej ile się da. Na oliwą posmarowane dno daje jeden listek (na pół zgięty) tego ciasta,tak, że wychodzi jakby dwa były, z góry dodaje farsz, tak, mniej- więcej na oko, nie za gęsto. Potem na to daje ale już inaczej - biorę listek tego ciasta namaczam ze wszystkich stron, po prostu tak zanurzam kilka razy w farszu i takie pogniecione kładę na to już zrobione, (nie naciskam z góry tylko kładę) potem kolejne i daje obok tego, kolejne i znowu obok, a z góry znowu daje jeden złożony na pól listek. Z wierzchu troszkę smaruję oliwą.

A farsz to twaróg,500g, z trzy jajka, trochę soli i trochę mleka by nie było za gęste, jak mam dodaję troszkę jogurtu gęstego, typu grecki, jak nie, to nie.

Upiec, aż się zarumieni i jeść na ciepło, popijając jogurtem, maślanką lub czymś podobnym.

A ciasto znalazłam w Tesco, ale nie tam gdzie francuskie, było na półkach, w lodówce, wśród boczku, wędlin, parówek, nadziewanych papryczek, smalcu..,takie tam...

 

Arni, dziś przez ciebie zrobiłam gołąbki, bo mi apetyt na kapustę zrobiłaś. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hellou, smakowicie tu u Was. Faajnie :) A może by tak na aukcję dla dzieciaków z Marymontu zajrzeć? Macie ochotę?

 

Może ktoś z Was chciałby sypnąć groszem na zbożny cel? Baardzo proszę :)

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244046-Tu-licytujemy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no, dziś jechałam do pracy po omacku. U mnie jest tzw wyżyna łódzka czyli górki. Ja miezkam w połowie takiej górki a droga do miasta jest w dole. I w tym dole była mgła. Ale jaka!!!!! Brr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas na wsi było i to dużo. Jak rano jechaliśmy do W-wy, to widoczność bardzo słaba. Dopiero bliżej W-wy troszkę lepiej było, bo tam miasto, więcej betonu, a u nas pola i więcej wilgoci, zawsze też troszkę chłodniej (i zimą i latem).

Ci co dziś bez świateł jechali z naprzeciwka, to pojawiali się jakby znikąd..., mleko, mleko i nagle z tego mleka samochód. :wiggle:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A światłość już niedaleko:

w Grudniu się narodzi Dziecko,

co jednym wzniesieniem dłoni

świat ku światłości nakłoni.

Spójrzcie, jak pierzchają cienie!

Płynie Boże Narodzenie!"

K.I. Gałczyński

 

Wesołych Świąt!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...