Arnika 04.12.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Wjechałam dziś do LM i wyjechałam z dwoma koszykami kwiatków... Całe mnóstwo dobrobytu kupiłam...Kupowałam tylko to co mi się podobało, i co bym tak bez promocji nie kupiła, bo wszystko było powyżej 30zł... a tak od 3-5zł... + sporą ilość cebul... Doniczki zadołowałam, (dobrze, że pan Boguś przekopał mi warzywnik) cebule czekają do wsadzenia... Jakby ktoś miał ochotę na pyyyyszny kapuśniak to zapraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 04.12.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ja dopiero zakupy na piernik mam zrobić. Okna myte były we wrześniu i chyba się na nowo nie wyrobię. Arni, kapuśniak lubię, w ogóle wszystko kapustne, i bigosik, i gołąbki i takie nasze bałkański cuda niewidy z kapusty... A nie dawno wreszcie znalazłam w sklepie ciasto Filo i mojej radości końca nie ma, bo burek mogę zrobić, no i baklawa w planie... eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.12.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Co to jest burek i baklawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 04.12.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 To właśnie z takiego ciasta filo się robi. (w Tesco znalazłam) Bardzo proste do zrobienia. Może się zabiorę i przepis jakiś podam, ale muszę jakiś dobry znaleźć, bo ja "na oko" robię. Burek, to takie ciasto przekładane serem na słono. Baklawa, przekładane orzechami włoskimi, polane syropem, słodkie jak nie wiem co, ale raz, dwa w roku można zjeść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.12.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 a co to ciasto filo???? czy to francuskie ? Baklawę kiedyś kupiłam w Almie z ciekawości, ale okrutnie tłuste to ciasto ich było, wręcz tłuszcz się rozpływał w papierze. Czy to normalne, czy jakaś podróba? Bo w sumie dobre było, ale jak jadłam to mi licznik kalorii stał przed oczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.12.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Lubię i na słono i słodko... aż mi się zachciało...Ale tych ciast nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 05.12.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Ewuś, filo, to takie inne niż francuskie, choć tak samo w sklepie wygląda, zrolowane i w folii, tylko jest napisane, Filo. Francuskie jest grubsze i miękkie, można wałkować. Filo jest jak pergamin, przezroczysty papier, coś podobnego. Nie da się go wałkować, jest cieniutkie i na prawdę jak papier do pieczenia wygląda, tylko miękkie. Baklawa się robi tak, że to ciasto przekładasz mielonymi orzechami włoskimi i rodzinkami, pryskasz ten farsz olejem, lub masłem, przed pieczeniem pokroisz a jak upieczesz, to się zalewa syropem, na litr wody 70dkg cukru, troszkę cytryny. Daletgo jest takie cieknące, bo to w syropie leży i wsiąka ten syrop w to wszystko. Na pewno kalorii ma dużo, ale czasami można zjeść, no i jest takie słodkie, że nie da się tego dużo na raz zjeść. Za to burek z serem na słono, ja robię normalnie na obiad i wcinam ile wlezie. Można też z mięsem mielonym robić, choć ja jednak z serem wolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.12.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 No to była to chyba prawdziwa baklawa, tylko, że to ciasto nie było miękkie, ale papierowe faktycznie. I ciekło Musze kiedyś spróbować zrobić, ale może bez syropu? Jakby tak cukrem w środku posypać? Między warstwami znaczy... A z serem może być jeszcze lepze ale ser to biały czy żółty? Z żółtym bym widziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 05.12.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Jakbyście chciały zrobić, to ta baklawa wygląda rozsądnie. http://allrecipes.pl/przepis/673/-atwa-bak-awa.aspx A na burek nie znalazłam nic podobnego do tego co ja robię, ale robię najprościej ile się da. Na oliwą posmarowane dno daje jeden listek (na pół zgięty) tego ciasta,tak, że wychodzi jakby dwa były, z góry dodaje farsz, tak, mniej- więcej na oko, nie za gęsto. Potem na to daje ale już inaczej - biorę listek tego ciasta namaczam ze wszystkich stron, po prostu tak zanurzam kilka razy w farszu i takie pogniecione kładę na to już zrobione, (nie naciskam z góry tylko kładę) potem kolejne i daje obok tego, kolejne i znowu obok, a z góry znowu daje jeden złożony na pól listek. Z wierzchu troszkę smaruję oliwą. A farsz to twaróg,500g, z trzy jajka, trochę soli i trochę mleka by nie było za gęste, jak mam dodaję troszkę jogurtu gęstego, typu grecki, jak nie, to nie. Upiec, aż się zarumieni i jeść na ciepło, popijając jogurtem, maślanką lub czymś podobnym. A ciasto znalazłam w Tesco, ale nie tam gdzie francuskie, było na półkach, w lodówce, wśród boczku, wędlin, parówek, nadziewanych papryczek, smalcu..,takie tam... Arni, dziś przez ciebie zrobiłam gołąbki, bo mi apetyt na kapustę zrobiłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 06.12.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Hellou, smakowicie tu u Was. Faajnie A może by tak na aukcję dla dzieciaków z Marymontu zajrzeć? Macie ochotę? Może ktoś z Was chciałby sypnąć groszem na zbożny cel? Baardzo proszę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244046-Tu-licytujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 08.12.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Matko co za dzień, mgła, mgła i jeszcze raz mgła. U Ciebie Arni też tak? Na dodatek na ulicach co niektórzy bez świateł jeżdżą. Chyba wciąż im lato w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.12.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 no, dziś jechałam do pracy po omacku. U mnie jest tzw wyżyna łódzka czyli górki. Ja miezkam w połowie takiej górki a droga do miasta jest w dole. I w tym dole była mgła. Ale jaka!!!!! Brr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.12.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Melduję, że u mnie mgły nie było.... było pochmurno, nieciekawie, chłodno , ale bez mgły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 08.12.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 U nas na wsi było i to dużo. Jak rano jechaliśmy do W-wy, to widoczność bardzo słaba. Dopiero bliżej W-wy troszkę lepiej było, bo tam miasto, więcej betonu, a u nas pola i więcej wilgoci, zawsze też troszkę chłodniej (i zimą i latem). Ci co dziś bez świateł jechali z naprzeciwka, to pojawiali się jakby znikąd..., mleko, mleko i nagle z tego mleka samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 12.12.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Arni, żyjesz? Co porabiasz, że Cię nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 14.12.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Żyję...Maluję przedpokój.... z przerwami, ale do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 22.12.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 A światłość już niedaleko:w Grudniu się narodzi Dziecko,co jednym wzniesieniem dłoniświat ku światłości nakłoni.Spójrzcie, jak pierzchają cienie!Płynie Boże Narodzenie!"K.I. Gałczyński Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.12.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 23.12.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 http://www.soljg.eu/images/ikony/wesolych-swiat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 23.12.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 http://www.edycja.pl/images/kartki/duze/2013e_betlejem_02_565eb895bde31.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.