markoto 30.12.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 4tys to za zeszly rok od wrzesnia do wrzesnia za caly gaz czyli cwu co i kuchenka gazowa, gaz mamy ziemny, mamy 21.5 stopnia, ale jednak odczuwanie ciepla przy podlogowce jest zupelnie inne, u nas te 21.5 i jest ok a u tesciow zwykle grzejniki 23 stopnie i zimnica - albo maja zepsuty termometr znajomy ma na gaz ze zbiornika grzanie i sobie chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 30.12.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Arnika ja mieszkałam z teściami i wiem co przeżywa Twój mąż bo sama nie raz schodziłam palić i fakt - śmierdzi się. Tu trzeba sobie zadać pytanie na co nas stać i co możemymieć u siebie. Ja wiem, że na ogrzewanie domu samym gazem stać nas nie będzie bo wiem jakie są to koszty- całe życie mieszkam w domu jednorodzinnym, - dlatego zdecydowaliśmy się na kominek z płaszczem. A jak będziemy mieli gaz to się będziemy dogrzewać w nocy i w dzień jak w kominku wygaśnie i spadnie temperatura. Solary kilka osób nam odradziło a w te reku i gwc to ja nie wierzę.... Jedyne co nam chodziło przez chwilę po głowię topompa ciepła ale była za droga . Co do gazu ze zbiornika to sąsiedzi mają i znajomi i co rok płacą i płaczą. Znajomy za zeszły sezon prawie 8 tys a sąsiedzi 6,5 dla mnie masakra. Ja już wiem że do ogrzania domu będę potrzebowała jakiś 10-12 m drewna a to wychodzi ok 2000 no ale fakt trzeba dokładać rąbać a nie każdy to lubi. Możejak ten komin będzie wyższy to się u Was poprawi? A strażaka macie na kominie? Bo jak wieje to wtedy są straszne cofki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 30.12.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Dziewczyny ale majac gaz mozna oszczedzac, nie wiem czy tak sie da w kotlach na paliwo stale.U nas kociol grzeje od 2 do 8 potem od 15-22, woda ciepla jest tylko od 5-8 pozniej grzejemy tylko jeden zasobnik w razie potrzeby ale to juz ustawiamy recznie na programatorze. Moj dziadek grzeje dom weglem i ma koszty takie jak my a ile wiecej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.12.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Wszystko dobrze, ale ja po całych dniach w domu siedzę i nie mogłabym siedzieć w zimnym domu... chyba bym była cały czas zasmarkana....Mąz się wkuża, wiem... , ale gaz tylko nam z butli zostaje...Pompę ciepła przerabiałam i raz, że nie ma fachowców co by się znali na pompach, a dwa jest masakrycznie droga...Solary nam chodzą po głowie... ale... No właśnie to ale....Węgiel to dla nas jak na razie jedyne źródło ciepła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 30.12.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Ja teraz wiem jedno że najwięcej idzie towaru na rozpalanie i rozgrzewanie a my jeszcze nie mieszkamy więc ciągle tylko rozpalamy. Nie zdąży się wszystko dobrze zagrzać jak już nas nie ma i tak w kółko . No i to poddasze jeszcze nie skończone. Markotko wiem że tak można i mam nadzieję że jak już będę miała gaz i dobry piec to stać nas będzie na częstsze grzanie gazem ale i tak dużo taniej wychodzi ogrzewanie kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 30.12.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Zawsze mozna zrobic i gaz i kominek i dogrzewac. Choc wg mnie grzanie w kominku sprawdzac sie bedzie u kogos kto siedzi caly czas w domu ale to wlasciwie jakby miec kociol na paliwo stale, trzeba czyscic i dorzucac coby nie zgaslo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 30.12.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Arnisia solary zimą niet.Nic nie dadzą. reku z gwc też tylko zmniejszy straty na wentylacji w porównaniu z kominową, ale nie podgrzeje domu-chyba ze układ z grzałkami, ale to też będzie drogie, bo prądu więcej zużyjesz.pompa ciepła droga jak diabli, no chyba ze na samą wodę, to koszta znacznie niższe.No ale co wtedy z ogrzewaniem. Pozostaje chyba piec na ekogroszek z podajnikiem, albo zbiornik z gazem, albo też kominek z plaszczem-ale teraz może być trudno przebudować instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 30.12.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 to sa niestety decyzje, ktore trzeba podejmowac swiadomie, znajac ich plusy i minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 30.12.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Arnika - moja siostra ma pompe - ona mieszka na slasku i brali fachowcow z czech - wyszlo taniej i sa zadowoleni - jak bedziesz chciala to dam ci namiar na szwagra to sobie pogadacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 30.12.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Stary Rok odchodzi wielkimi krokami, niech więc złe chwile zostaną za nami. Niech Nowy Rok przyniesie Ci dużo zdrowia,radości a przede wszystkim morze miłości! http://sl.glitter-graphics.net/pub/849/849147kibbg0w0mf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 30.12.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Arnika chcesz ta welne do obkladania komina?? znalazlam 2 paczki, jedna ok, druga nie wiem w jakim stanie bo myszki chyba zrobily sobie w nich norke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.12.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 my za rok grzania gazem ale nie mamy 23 stopni to 4tys zaplacilismy o to mniej więcej tyle co ja za 30 m mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.12.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Dzięki Bogusiu Markotka poszło na priv Laski a jaki kolor tych karniszy kupić... Byłam dzisiaj w Casto i wszystko przebrane jak nie wiem.... Kupiliśmy czarną rurę aby dołożyć do komina, sprawdzimy, czy to pomoże i czy konieczne będzie domurowanie komina..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.12.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Jaki kolor tych karniszy to chodzi mi o stare złoto czy srebrny mat...Klamki stare złoto, okna winchester, drzwi pod kolor okien , w drzwiach klamki stare złoto.... Co niektóre żyrandole to srebrne, ale w salonie będą czarne kute, te co pokazała mi Efilo.One wygrały casting....Sufit w salonie oczywiście bielone deski.... Kolor ścian na razie biały, ale to za dwa lata może ulec zmianie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.12.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Wiola, my gazu tez mieć nie będziemy - no chyba,ze pokryjemy koszt doprowadzenia (hahahaha - taniej wybuduje dom w innym miejscu ), ale nigdy nie zdecydowałabym się na piec do którego muszę co pare godzin dorzucać, mam inne hobby Do wyboru był kominek z płaszczem, piec z zasobnikiem na paliwa stałe, olej i prąd, kominek będzie rekreacyjny, główne źródło to piec na paliwa stałe (groszek, pelet, pestki), piec na prąd tak sobie zostawimy w razie czego,olej wyszedł drogo i miałam jakieś obawy do trzymania zbiornika w domu (to samo mam z butlą z gazem). Nie wiem jak koszty się będą kalkulować, ale mam alternatywę w razie czego. A i zaproś kominiarza do siebie, to co sie dzieje z piecem moze byc niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.12.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Nie mam pojęcia jak wieeeelkie okno tam jest, ale naprawdę to 1400 to jakaś przesada. Chyba ze z drewna świeżo ściętego są zrobione, na bieżąco poszukaj na allegro, są tańsze i niebrzydkie Jak to nie masz pojecia, nie widzialas na zdjeciach? Sa 4 okna, wysokosci ok. 180-190 cm i szerokosci 80 cm i niestety tak to wychodzi. Nie mam czego szukac, juz zdecydowalysmy sie na normalne zaluzje za 500 zl i ladnie wygladaja, do tego sa latwe w utrzymaniu. Odrobine tansze sa w ikei ale nie ma na takie wymiary i tez sa szorstkie w dotyku, co wiem od Marty, a ona wie wszystko. Myslalam, ze na zamowienie beda jakies lepiej wykonczone, ale wcale tak nie jest, taka uroda widocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.12.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Małgoś, ale są tez woskowane, czy olejowane, macałam i szorstkie nie były wcale, takie lekko satynowe, ale nie szorstkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.12.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Małgoś, ale są tez woskowane, czy olejowane, macałam i szorstkie nie były wcale, takie lekko satynowe, ale nie szorstkie... Nooooo ale te to na pewno tansze nie sa. Tez mialam taki pomysl, ale niestety - albo sie za to zabuli i jest ladnie i praktycznie i tak jak sie chce, albo sie kupuje w ikei tudziez najtansza opcje na zamowienie i tez nie jest tanio, a ma sie namiastke tego co sie chcialo i jeszcze potem sie klnie przy kazdym czyszczeniu. Sa jeszcze z mdfu chyba takie niby drewniane, ale jaka cena i jak to wyglada z bliska tego nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.12.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Przyznam się, że chcę kupić te karnisze jeszcze w tym roku, bo późnej mogą pogłupieć z cenami....Nad żaluzjami czy roletami nadal dumam i nie mogę wydumać.Starszakowi kupiłam dzisiaj w Casto bordowe rolety.... Ma dość ponury pokój bo czarnobrązowe meble i brązowa podłoga, a rolety chciał bordowe... To może i fajnie... Jego wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.12.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Dokładnej ceny nie pamiętam ale 1.4 na okno szer 180 coś koło 4 stów, bardziej 420 niz 490 ja chwilowo żaluzje sobie odpuszczam, szukam za to ładnych paneli okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts