Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Papierki złożone..... Ciekawe czy jeszcze coś będę musiała donieść czy ten plik który zaniosłam wystarczy...?

Poustawiałam panią, ze niech spróbują mi nie dać albo coś zakwestionować.... Chyba niewielu petentów/ klientów tej instytucji wie co chce, jakie ma prawo i wie o co się domaga....

Markotka każda gmina/ miasto powinna mieć, ale w tej wsi co to ja teraz mieszkam to Emil jest drugim czy trzecim dzieckiem, który będzie korzystał z tych usług...

Oni nie chcą dawać, bo się boją, że za dużo pieniędzy wydadzą... A przecież to nie ich pieniądze z ich kieszeni...

Jest stosowna ustawa, jak masz podstawy medyczne, orzeczenie o niepełnosprawności to można spróbować się ubiegać...

Nie mają prawa odmówić... To się dziecku należy i koniec... Ja ustaw nie wymyśliłam...

Ja chcę aby w przypadku Emila mogłam je wykorzystać... A oni robią wszystko aby nam utrudnić, zniechęcić....

Budowlane niusy....

:wiggle::wiggle::wiggle:

Mąż wczoraj dołożył metrową rurę czarną stalową w komin od kotłowni....

W piecu się już o wiele lepiej pali, dym nie wylatuje na kotłownie jak otworzy się drzwiczki...

Jest o wiele lepiej...

Dwa razy rozpalił w piecu i pozwolił, aby sam zgasł, ale go zasypał prawie trzema wiadrami węgla... dwa to spalał w jeden dzień zachodząc do kotłowni i dokładając co jakiś czas po 5 łopatek... Masakra...

Teraz pali się dobę, i połowę doby zjada podłogówka z bufora...

Czyli palenie co dwa - dwa i pół dnia...

Jest oszczędność w węglu, jest znacznie mniej pracy... nie trzeba chodzić dokładać, pilnować, kopcić się...

Oj jest lepiej... Dodam sąsiad srala mądrala co to wybudował wcześniej dom z Ytonga (miał być taki ciepły ) jest bez ocieplenia i spala taczkę węgla codziennie.... ale piankował już szczeliny pomiędzy pustakami...

Czyli nie nadaremno wymyśliłam ten kocioł, i teraz może będzie łatwiej znieść trudy palenia w kotle.... Przynajmniej rzadziej trzeba będzie chodzić do kotłowni...

Ja wiem gdzie latarka, gdzie ważne papiery w jedną siatke spakowane... wiem gdzie świeczka....

Ale pompa podaje do bufora i z bufora kolejna pompa podaje do podłogówki.... I jakaś tam kolejna pompa do cyrkulacji...

A te pompy + jaieś dynksy z świecącymi na zielono napisami bez prądu nie chcą działać... :(

A niby mam system otwarty... Rzecz rospisuję o systemie ogrzewania normalnie otwartym...

To też dobre, bo jakby w piecu było nachajcowane, to nie rozwali kotła, tylko będzie przelewało u góry w jakimś tam czarnym baniaku....

Wiolcia i powiem Ci że mnie zmarźluchowi jest w tej chałupie ciągle za gorąco ja nie wiem co jest:( może to podłogówka tak na mnie działa

a 22 pokazuje termometr a jak dla mnie odczuwalnie to jest dużo więcej mam taki sam komfort łażenia w krótkim rękawku jak w mieszkaniu gdzie mamy przeważnie 24-25 stopni