Arnika 06.04.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Jak się będziesz widziała z sąsiadem to zapytaj o namiar na ten żwirek.... Może mają inne kolory , albo nie takie ciemne. Jak wczoraj dzwoniłam o żwirek to żółty i biały, szary też był w tej samej cenie.Jakoś nie kojarzę aby Twój był bardzo ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 06.04.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 bo nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.04.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Cze Zuza , Nadulka, Nitka, Jamles i Dziewczyny I pomaga ten wertykulator trawnikowi... , potrzebny jest, widzisz różnicę w trawniku Nitka... Pytania jak u blondynki, ale ja blondynką jestem.... Jamles i Dziewczyny ... czy wy dawaliście pod korę na rabaty geowłókninę czy jakieś inne cudo i jak tak to cudo sprawuje się....???? Czy jeszcze raz dalibyście geowłókninę pod korą albo kamyczki...??? Gdzie tanio można żwirek nabyć????? Arnika nie wyobrażam sobie niewyczesać filcu z trawnika po zimie. Po ostatnim takim zabiegu zgrabiłam tego pełniusieńki ubity wór 240l z trawnika który ma nieco więcej niż 200m2. Moim zdaniem warto i już. CO do kory - mam ją wszędzie dookoła działki wysypaną korę na rabatach. Nie dawałam niczego pod nią. Ale raz w roku dosypuje kory w warstwie ok 10 -15 cm. I robie to właśnie teraz wiosną. Bo: nie pozwala się tak bardzo rozrastać chwastom, choc jak Ci ktoś powie, ze nie ma chwastów wcale to ściemnia , latem zatrzymuje parowanie wody z ziemi, kwasolubom zakwasza, a pod różami ładniej wygląda niż sama ziemia poza tym wiele roślin ma zalecane sciółkowanie korą. Więc poszłam na całośc Ale pod kamyczki geo należy kłaść obowiązkowo. Jak Ci chwaścior przerośnie korę to go wyrywasz z korzeniami i nawet jak "nakruszysz" ziemią to nic się nie dzieje. Jak to samo zrobisz na pięknym jasnym żwirku... to przestaje on być pięny i jasny. a jak ziemia będzie po deszczu a chwastów sporo... to efekt będzie opłakany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 06.04.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Nitus a jaka masz kolejnosc tratowania trawnika, kiedy aeracja kiedy wertykulacja? czy jak wertykulacja to juz aeracji nie trzeba? Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.04.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Wiesz co ja mam młody trawnik, ostatniej jesieni skończył 2 sezon więc biore tylko areator (to z zębami) do wyczesywania trawy. Wertykulator jest do starszych trawników, do nacinania zbitej darni i jej napowietrzania. To użyłam póki co raz w ub roku i jakoś nie sądze by był potrzebny. U mnie ubiegłej wiosny się spisął sam areator z nawozem. Ja kupiłam ten sprzęt tez dlatego, że jak sobie zaniedbałam trawe latem bo wyjechaliśmy i nie była w największy upał podlewana - top znów arator nawóz, woda i 3 tyg i trawa nówka sztuka fota z października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 06.04.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 ja twoja trawke to znam to wzor trawek na calym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.04.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 EE tam... dla mnie wzorem jest Toli ogródek... i wiem, ze minie wiele lat i padnie wiele roślin, ale wiem, ze kieeeeedyś będe miała pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 06.04.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 no ja tez mam nadzieje ze kiedys bede miala pieknie ale na to trzeba lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 06.04.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Wy tak sobie gadu gadu... , a ja pojechałam i kupiłam to ustrojstwo i firanki poszły się.... .... Ale mam maszynerie... Wzięłam najpierw w obroty to z nożami... nie wiem co to ale szpileczki by nie poradziły.... Wywiozłam kilkanaście taczek.... jedyna wada to taka, że kosz malutki i jeden pasek i zatrzymywanie maszynerii i wysypywanie do taczki... Dodam, że robiłam jeszcze raz ten kawałek, co już było wygrabione.... Tam gdzie ziemia była udeptana i wydeptana trawa przez ekipę ociepleniową przejechałam ustrojstwem kilka razy i posiałam nową traweczkę.... Zostało do pracy jeszcze kawałek.. całkiem sporawy kawałek , ale chyba już mniej niż zrobiłam.... Jak jutro nie będzie padać to będę walczyć dalej. Jedyny minus maszynerii to to, że plącze się kabel.... No cóż... wersja spalinowa była ponad cztery razy droższa, a że robi się ten zabieg dwa razy w roku , no i może jeszcze napowietrza się ze dwa razy... to można z kablem powalczyć..... Ale masakrycznie wychodzi filcu z trawnika... nawet upierdliwe liście brzozowe też mam wyczesane.... Dobrze , że kupiłam ten wertykulator inaczej bym się zajechała, a końca widać nie było..... W czwartek albo piątek jadę po worek azofoski albo polifoski do wujka... Mam nadzieję, ze ten nawóż będzie do wszystkiego ... i na trawę i pod kwiatki i pod rabatki.... Miałam mieć na dzisiaj projekt... ale nie mam... Miał być w zeszłą środę... ale też go nie było... ciekawe kiedy architektka go wymłodzi... już wiem, że i tak będzie sporo zmian... ale koncepcja już będzie... bo np. miałam posadzić świerka srebrnego z frontu, ale to jest ogromne drzewo, więc zastąpię go jodła jakąś tam albo sosną bośniacką.... Nituś poproszę więcej tego ogródka Markotka też poproszę i inne dziewczyny też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 06.04.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 ja póki co trawnika nie mam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Kabel da się przeżyć. No troche przeszkadza, ale nie na tyle by się nie dało popracować. Ja pojemnik sobie darowałam. Powiedz co tam planujesz w tym ogródku - choć z grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 06.04.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 ja póki co trawnika nie mam:( wusia jezeli cie to w jakikolwiek sposob pocieszy to ja tez nie mam i cierpie okrutnie z tego powodu - no to cie pocieszylam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 06.04.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Wywalam wszystkie rośliny ze środka trawnika... Mam cały upszczony trawnik krzaczkami, magnoliami i innymi drzewkami...Wszystko będzie uporządkowane i posadzone w rabatach... Najgorsze jest to, że jedna rabata wzdłuż płotu od frontu będzie miała bardzo kiepską ziemię, a nawet tego ziemią nie można nazwać, tylko jakieś hasie... Trzeba będzie ziemi podsypać pod rośliny ... Kory nawieźć ze dwie ciężarówki, i trzeba będzie też grys kupić. Chciałabym aby trawnik był trawnikiem i nie jeździć slalomem z kosiarką albo jak teraz z wertykulatorem.... Jedynie drzewka owocowe trzeba będzie objechać....Muszę dokupić hortensje pnące i posadzić na betonowym płocie....Kupiłam moje ulubione kosodrzewiny...Pojadę jeszcze do mojego pana ogrodnika po roślinki, ale widzę, że nie ma wszystkiego co potrzebuję.... Nituś... jednym słowem rewolucja mi się szykuję... Oj duża rewolucja..... Wusia ... będziesz miała trawnik.... może lepiej najpierw zaplanować co i jak, a nie jak ja w zeszłym roku... wszystko posadzone byle gdzie i na środku, i to przez ogrodnika kuzyna..... baaardzo dalekiego... , a teraz przesadzać muszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 06.04.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Kolcia a gdzie mnie tam krzywda ludzka pocieszy:( ale ja już nie tak przez brak trawnika cierpię bo jego namiastkę nędzną za domem hoduję ile przez te góry ziemi od frontu którą trzeba rozplantować a nijak czasu na to nie ma:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 06.04.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 wuska my wreszcie tez bedziemy pisac o tej pieknie rosnacej trawce i calej reszcie badyli aktualnie moi sasiedzi zrobili sobie trawniczek i krzoczki i jest ladnie a u mnie masakra - ale co tam w koncu sie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 06.04.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Kolcia pewnie że tak na każdego przyjdzie kolej:) ja uważam że i tak mam strasznie dużo:) z maleńkiej kliteczki do własnego domku gdzie mogę w piżamce latać po placu bo to mój plac i wara każdemu od niego a że jeszcze góra niedokończona, że ogrodzenie od frontu tymczasowe, że krajobraz od frontu jak po bitwie to mały pikuś w porównaniu do przyjemności zamieszkiwania tego księżycowego krajobrazu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.04.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Kolcia pewnie że tak na każdego przyjdzie kolej:) mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 06.04.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Cze Malcia:) Jak tam - zapracowana jesteś baaardzo????????????Ja jakoś mało czasu mam...Ale w ogródku działam, co by było można boso po trawce latem polatać..........I na Twój ogródek przyjdzie czas... w końcu to jeszcze około ćwierć wieku, to nasze ogródki będą już nie modne i stare.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 06.04.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Malka a co myślisz że Ciebie coś ominie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.04.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Cze Malcia:) Jak tam - zapracowana jesteś baaardzo???????????? No nie tak bardzo jak bym chciała Malka a co myślisz że Ciebie coś ominie:P coraz częściej mam wrażenie, że jedyne moje kwiatki to bedę oglądać od strony korzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts