Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No niestety nie mam patelni na trawniczku.... :(

A szkoda....

Jak nawoziliśmy ziemi to była w różnym gatunku... niby to samo miejsce a jednak różna.... I inaczej siadła... nie mieliśmy walca....

Dziś zwertykułowałam następny kawałek działki... zostało jeszcze troszkę.... Może jutro skończymy... Pochodziłabym jeszcze ale już ciemnawo było i zimno jak diabli.

Odebrałam projekt od projektantki. Jestem zadowolona :)

Nie jest to typowy projekt, lecz konsultacja. Przemiła pani :) Pewnie jak każdy z nas coś pozmieniam ale to wyjdzie w praniu....

Geowłókniny nie będę kładła pod korę a grubiej kory rozłożę.. Widziałam to cudo dzisiaj w tartaku.... nie szczyt marzeń, ale może być jako ściółka... ale na to będzie trzeba przywieźć jeszcze grubej kory. Dlatego ją wezmę, bo tania jak barszcz... za 5 worków 120 litrowych 38zł... Wiec sami wiecie....

Trza mi jej dużo więc będzie taka jaka jest.

Zakupiłam pienną hortensje.. pójdzie na betonowy płot....

Plany na jutro... pojechać po korę, bo sprzedają ja tylko w soboty, wytyczyć rabaty... zdjąć darń i zacząć obmyślać gdzie co posadzić a gdzie co przesadzić....

Może jutro jeszcze wykorzystując męża samochód pojedziemy do ogrodnika...

Dużo to jak na jeden dzień....

Efi gdzie i za ile kupowałaś tą odmianę drzewka takiego jak kiku shidare ale odmiana strzelista wąska...?

Zakupiłam dzisiaj duuużo rożnych roślinek....

Mąż zaczął ze mną wyznaczać rabaty i zdejmować darń... Robota głupiego... Masakra.... Aż się boję tego ściągania..... Ślubny nie chce, klnie jak diabli, a ja nie mam siły....

Chyba skończy się na czarnej szmacie i korze... aż się boję....

Zrobię tylko rabatę z przodu i od strony ogrodu pod betonowym płotem....

Pod płotem będą rosły sosny Bośniacke, hortensje pnące i trzmieliny pnące, hedery nacięłam i też powtykam, może coś z tego będzie...

Projekt traktuję jako wytyczna co i gdzie mam sadzić, lecz w naszym terenie jest niezmiernie trudno kupić pewne roślinki, więc zastępuję je innymi odmianami... np. jodła Jan Paweł II na jodłę kalifornijską (chyba nie pomyliłam nazwy, albo pomyliłam... )

Z roślin to wiem, że to wszystko co kupiłam to zielonym do góry... Czasami jest szare albo seledynowe.... To to też posadzę ;)

Jak uda mi się ślubnego namówić na dalszą część pracy w ogródku to będzie dooobrze....

Dziewczyny miskanty to duże rosną... posadzić trzy albo jeden...? Nie mam pojęcia po ile się sadzi i jak się rozrastają.... Mam 3 szt ale jakby się masakrycznie miały rozróść to może lepiej jeden posadzić...

witaj Arniko:)

ale ciśniesz ze zmianami:)

ja wczoraj z pomocą męża zrobiłam lewą stronę ścieżki działkowej. Dałam włókninę, posadziłam rododendrony, szmaragdy, blue carpet, variegatę, jałowce, sosnę górską. Dojdą do tego jeszcze wrzosy, wrzośce-kolorami po kilka sztuk:)

i taki klimat wrzosowiskowy chcę osiągnąć, przeplatany różami okrywowymi-ale niewiele.

Powodzenia z usuwaniem trawy..albo przykryj agro i będzie łatwiej tylko miejsca pousuwać. I tak przecież kora na to pójdzie.

pozdrawiam

Przejechałam kilka szkółek dzisiaj z dale ode mnie....

Łeb chciało urwać... byłam bez zimowej czapki... Jutro nie ma żartów zakładam zimową czapkę...

W ogródku byłam wczoraj tylko momencik, ale tak wiało jak nie wiem, więc zabraliśmy się do szkółki do naszego pana Wiesia....

Dziś nabył mąż Coniki... nie byłam zachwycona, boooo one u mnie już się kilka razy zniszczyły (wcześniej na balkonie i na działce... , a mąż jest w nich zakochany... tak jak ja w kosodrzewinach).

Ty Wiesz Jamles, że o tej szkółce zapomniałam, a jego siostrzenica (chyba siostrzenica) robiła mi projekt/konsultacje....

Tylko tyle, że do niego w drugą stronę musiałabym jechać.... I nie wiedziałam czy ma dzisiaj otwarte i jak tak to do której godziny.... Powiedz mi czy to droga szkółka i czy jest dobrze zaopatrzona??????

Będę musiała jeszcze nabyć kilka roślinek... ale już niedużo....

Kilka kupiłam zupełnie nieplanowane, ale mnie się one podobają.

Pytałam w kilku miejscach o róże okrywowe... o dziwo nie mieli :( Tej kwitnącej wiśni na "A" też nie znalazłam :( chyba amanogawa.... taka miała być popularna....

Ty Wiesz Jamles, że o tej szkółce zapomniałam, .... Powiedz mi czy to droga szkółka i czy jest dobrze zaopatrzona??????

jest w czym wybierać, ja nie dla cen tam kupuję, raczej dla jakości

tak samo kupujemy w Pisarzowicach ( rh. i azalie) i ostatnio w Janowicach ( klony palmowe)

W sumie ma już większość roślinek.... Jeszcze jakbym pochodziła to bym jeszcze więcej wydała. W moim mieście też Kapiasy sprzedają, ale nie ma wszystkiego. Tam podobno jest duuużo i do oglądania kupowania. Nie mam pojęcia jakie są tylko ceny....

RH i azalie mam i już nie potrzebuję więcej....