Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oooo to tak jak i u mnie....

Musze coś na pniu wymyślić na skalniak przy tarasie... aby było ładne, kwitło i... no żeby ładne w ogóle było....

A wiśnie tez mi sie podobają jak nie wiem.... Tylko którą wybrać?

Kiku mam ... jak badyl... z tylko trzema gałązkami... ciekawe czy pójdzie i się rozrośnie...?

Natomiast migdałek jest już fajny. Będzie obficie kwitł, ale czeka go przesadzanie....

Arnika orientujesz sie czy mozna znalezc i gdzie najnowszy wykaz chorob ktore podlegaja orzeczeniu o niepelnosprawnosci

:no:

Nawet nie wiem czy coś takiego jest...

A konkretnie o co Ci chodzi? Jak co to pisz na priv....

Czasami wcale wykazu być nie musi aby dochodzić swoich praw....

Oooo to tak jak i u mnie....

Musze coś na pniu wymyślić na skalniak przy tarasie... aby było ładne, kwitło i... no żeby ładne w ogóle było....

A wiśnie tez mi sie podobają jak nie wiem.... Tylko którą wybrać?

Kiku mam ... jak badyl... z tylko trzema gałązkami... ciekawe czy pójdzie i się rozrośnie...?

Natomiast migdałek jest już fajny. Będzie obficie kwitł, ale czeka go przesadzanie....

ja mam szczepionego Lilaka Palibina (zdjęcie z internetu)

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQrmdzlnUMIBvKlTvligTSxqwe3_PPp761SiOUwD9DAQ6zbnwdQ

"....Afazja powstaje w wyniku uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego bez względu na czynnik, który je wywołuje. Najczęściej uszkodzenie powstaje w wyniku urazu czaszkowo-mózgowego, udaru mózgu, procesu ekspansywnego, bądź procesu neurodegeneracyjnego prowadzącego do otępienia, tak więc afazja jest często kojarzona z tymi właśnie chorobami. Jest objawem ogniskowym, a więc jednoznacznie potwierdza zaburzenie neurologiczne i teoretycznie pozwala na wnioskowanie o lokalizacji uszkodzenia w mózgu. Współcześnie wiemy, że zaburzenia mowy nie powstają tylko i wyłącznie po zniszczeniu tzw. "ośrodków mowy" – tkanki nerwowej w określonej części kory mózgu na powierzchni lewej półkuli. Afazja może powstać także w wyniku uszkodzenia prawej półkuli, struktur podkorowych i wzgórza, jak i włókien nerwowych łączących "ośrodki mowy" z innymi okolicami kory mózgu, bądź ze strukturami podkorowymi i wzgórzem...."

Z Wikipedii...

A jest zdiagnozowane jakieś uszkodzenie mózgu?

Jakie badania miał i jest potwierdzenie, że jest coś nie tak z OUN...?

Jak długo pozostaje pod opieka neurologa?

Jak dużą masz kartotekę?

I kto będzie Ci opisywał na komisję papiery?

Od tego wszystkiego zależy czy dostaniesz orzeczenie czy nie....

Ważne też jest o jakie punkty będziesz się ubiegać....

ale chodzi o to zbey znalezc czy jest zaliczana pod jednostke chorobowa na ktora sie daje orzeczenie, bo teraz ponoc jest to jako zaburzenie ruchowe

na rezonansie nic nie wyszlo jesli chodzi o uszkodzenie mozgu to sa opinie logopedow

Edytowane przez markoto

afazja ruchowa jest skutkiem uszkodzenia ośrodka Broki, a by doszło do uszkodzenia cos musi sie wydarzyć. I najważniejsze pytanie - co się wydarzyło?

Bo afazja nie jest jednostka chorobową, trzeba dojść skąd zmiany w mózgu, by określić jednostkę.

Ruchowe???

....nie mam pojęcia...

Malcia i Markotka... to wszystko zależy od tego co jest w kartotekach i papierach napisane i co jest zdiagnozowane....

Też zależy jaka komisja i w jakim mieście... od wieeelu czynników zależy...

pozbieraj wiadomości papiery i stawaj na komisji... Staraj się o wszystkie punkty..., im więcej tym lepiej. Zawsze mogą coś odrzucić... Ale też zawsze mozna odwołać sie do wojewódzkiego orzecznictwa a jak nie będzie to dla Ciebie satysfakcjonujące to do sądu pracy...

Ja się odwoływałam przez półtorej roku... bo : zabrali mi opiekę dla Emila... Oczywiście dostałam, ale sprawy trwały ponad półtorej roku.

Kupiłam lilaka mariken czy jakoś tak ale nie jest szczepiony... trudno, będzie krzaczek...

Rasiulka a po jakie Ty drzewka jedziesz i czyżbyś w moją stronę jechała?

Niestety jadę w stronę Poznania;)

Jeszcze nie wiem... biorę przyczepkę i jadę, bo mam dość tej swojej patelni.