Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

no ja wyczytalam tez ze

1. Poglądy na temat etiologii afazji rozwojowej (dawniej: alalii) w zasadzie można podzielić na trzy grupy:
    1. Do pierwszej zalicza się zwolenników stanowiska, że zaburzenie to nie ma żadnej widocznej przyczyny w budowie i funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego, może być natomiast uwarunkowane konstytucjonalnie lub dziedzicznie.
    2. Drugą grupę stanowią ci autorzy, którzy uważają, że u dzieci z afazją rozwojową nie stwierdza się organicznych zmian w mózgu, lecz niedostateczny rozwój i opóźnienie neurologicznych procesów dojrzewania potrzebnych dla mowy. Zaburzenie rozwoju mowy jest więc wynikiem zaburzeń funkcjonalnych, tj. dysfunkcji CUN.
    3. Trzecia grupa to zwolennicy teorii zakładającej, że niedokształcenie mowy o typie afazji wiąże się z organicznym uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego (najczęściej z mikrouszkodzeniami mózgu
    4.  

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oooo to podobno tam jest spory wybór..., ale laski z Poznania psioczyły na zaopatrzenie w tym rejonie...

Wiesz to tak jak ekspert...

Wiecie kto to jest ekspert?

To pan z teczką z innego miasta;)

Rasiulka... ale Ty z Księciuniem jak będziecie gdzieś koło nas to musicie koniecznie do nas zajrzeć.... Nie ma to tamto...

no ja wyczytalam tez ze

[*]Poglądy na temat etiologii afazji rozwojowej (dawniej: alalii)

Marta,ale alalia vel afazja rozwojowa to nie jest to co afazja dziecięca.

Jaka jest diagnoza - afazja czy alalia ?

malka ja mam zdiagnozowany autyzm dzieciecy ale logopedzi nie zgadzaja sie z diagnoza pisza o afazji - nie wiem jakiej - moge zgadywac, moze sie w koncu okazac, ze to wcale nie afazja a proste opoznienie rozwoju mowy - oby.

Teraz zalezy mi na tym, zeby patryk mogl pojsc do szkoly z klasami integracyjnymi bo wydaje mi sie ze nie da sobie rady w szkole zwyklej, ale doczytalam ze do tego potrzebuje opinie o koniecznosci ksztalcenia specjalnego nie musze sie starac o orzeczenie o niepelnosprawnosci, choc to moze pomoc w poradni zeby wydac ta opinie.

Znajoma ma zrobic Patrykowi test dojrzalosci szkolnej dla dziecka 5 letniego , zobaczymy czy martwie sie na zapas czy moze jest szansa, ale jak widze co Amelia przerabia to wiem ze Patryk nie da rady

Marta, ale co z tego,że logopedzi się nie zgadzają z diagnozą ?

Wniosek na komisje wypełnia lekarz, który postawił diagnozę, zbierasz dokumentacje medyczną i tyle.

Idziesz na komisję, tam badają dziecko i wydają orzeczenie. Ja nie miałam absolutnie żadnych kłopotów z otrzymaniem takiego papierka na podstawie samego badania, to co przywiozłam ze sobą (wyniki badań, diagnozy) raczej wzbudziło niewielkie zainteresowanie komisji.

Ale tak jak pisała Wiola, zależy o co będziesz wnioskować w orzeczeniu, jeśli tylko o logopedę i nauczanie integracyjne - osobiście myślę, że bez problemów się obejdzie.

I jeśli Patryk ma iść do szkoły od września - to spiesz się, bo załatwianie wszystkich formalności nie trwa chwilkę.

A jeśli mogę coś doradzić, podziękuj znajomej za testy i zrób je w PPP, będą wiarygodne dla komisji i dyrekcji szkoły, mało tego w poradni dostaniesz opinię,w której są wytyczne do prowadzenie dziecka w szkole i wiele fajnych rad dla rodziców :)

powodzenia

Malka Patryk ma jeszcze rok zanim pojdzie do szkoly wiec to sa takie testy dla mnie :) ( kolezanka jest pedagogiem specjalnym ) na razie jest objety wczesnym wspomaganiem rozwojowym ale na pewno zaczne zalatwiac ta orzeczenie o ksztalceniu specjalnym, wczesniej afazja byla podciagnieta pod to samo schorzenie co jakanie i w ogole nie dawala szans na orzeczenie, teraz sie dowiedzialam ze sie to zmienilo prawdopodobnie i stad nadzieja ze sie uda zorganizowac to ksztalcenie integracyjne choc w przyszlym roku kiedy pojda 2 roczniki bedzie 2 razy trudniej. Na pewno pozniej pojde do PPP i tam sie najpierw postaram o orzeczenie o ksztalceniu specjalnym a z tym do komisji.

Diagnoze postawil lekarz ale cala reszta dokumentacji od neurologa i logopedow psychologa bedzie inna

Diagnoze postawil lekarz ale cala reszta dokumentacji od neurologa i logopedow psychologa bedzie inna

no to już nic nie rozumiem :bash:

Marta,może nie powinnam oceniać, ale mam wrażenie, że albo trafiasz z dzieciakiem do kompletnych idiotów, albo do totalnych ignorantów.

ale od września zerówka ? więc i tak opinia z PPP się przyda.

od psychiatry dzieciego mam autyzm , neurolog jest w przychodni gdzie chodze do logopedy psychologa i pediatry i tam na podstawie testow psycholog wydal opinie ze wg niego to nie autyzm a afazja i ta opinie ogladal neurolog ktory wlasnie to wpisal w karte

od wrzesnia zerowka ale on dalej ma WWR na diagnoze autyzm

Malka problem w tym ze z takimi chorobami to kazdy moze wypatrzyc cos innego, ma jakies cechy autystyczne ale znow innym zachowaniem przeczy autyzmowi, ciezko zaklasyfikowac to przy dziecku 5 letnim a co dopiero 3 letnim kiedy byla 1 diagnoza psychiatry , potem mialam powtorzona diagnoze ale uwazam ze te diagnozy to bylo o kant d.. roztrzaskac bo lekarz pytal mnie o zachowanie dziecka majac dziecko obok siebie, niestety to byl jedyny namiar w okolicy na psychiatre dzieciecego

Edytowane przez markoto