markoto 13.04.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 no ja wyczytalam tez zePoglądy na temat etiologii afazji rozwojowej (dawniej: alalii) w zasadzie można podzielić na trzy grupy:Do pierwszej zalicza się zwolenników stanowiska, że zaburzenie to nie ma żadnej widocznej przyczyny w budowie i funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego, może być natomiast uwarunkowane konstytucjonalnie lub dziedzicznie.Drugą grupę stanowią ci autorzy, którzy uważają, że u dzieci z afazją rozwojową nie stwierdza się organicznych zmian w mózgu, lecz niedostateczny rozwój i opóźnienie neurologicznych procesów dojrzewania potrzebnych dla mowy. Zaburzenie rozwoju mowy jest więc wynikiem zaburzeń funkcjonalnych, tj. dysfunkcji CUN. Trzecia grupa to zwolennicy teorii zakładającej, że niedokształcenie mowy o typie afazji wiąże się z organicznym uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego (najczęściej z mikrouszkodzeniami mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 13.04.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Oooo to podobno tam jest spory wybór..., ale laski z Poznania psioczyły na zaopatrzenie w tym rejonie... Wiesz to tak jak ekspert...Wiecie kto to jest ekspert?To pan z teczką z innego miasta;) Rasiulka... ale Ty z Księciuniem jak będziecie gdzieś koło nas to musicie koniecznie do nas zajrzeć.... Nie ma to tamto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 13.04.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Markotka.... - chodzi do neurologa???Ma badania? Ma rezonans, TK? Jak tak to jak dobrze opisze neurolog to możesz stawać na komisji...Co się może stać złego...? , że nie dostaniesz orzeczenia, ale od tej decyzji możesz się jeszcze dwa razy odwołać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 13.04.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Oczywiście, że zajrzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 13.04.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Tylko aby to nie były obiecanki cacanki To na kiedy mam się szykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.04.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Rasia ponoc w ciechanowie jest dobrze zaopatrzona szkolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 13.04.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Też myślałam o Ciechanowie...I znając życie Rasia tam podąży, bo chyba chce coś sporego nabyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 13.04.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) ale ciechanow to okolice warszawy Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 13.04.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 no ja wyczytalam tez ze [*]Poglądy na temat etiologii afazji rozwojowej (dawniej: alalii) Marta,ale alalia vel afazja rozwojowa to nie jest to co afazja dziecięca. Jaka jest diagnoza - afazja czy alalia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 13.04.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jak ktoś się będzie wybierał do Ciechanowa, to bardzo proszę mi dać znać. Bardzo chętnie pojadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 14.04.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Rasiulka... jakoś kurna mi nie po drodze... Zbieram się i jadę po te czarne szmaty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.04.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 malka ja mam zdiagnozowany autyzm dzieciecy ale logopedzi nie zgadzaja sie z diagnoza pisza o afazji - nie wiem jakiej - moge zgadywac, moze sie w koncu okazac, ze to wcale nie afazja a proste opoznienie rozwoju mowy - oby. Teraz zalezy mi na tym, zeby patryk mogl pojsc do szkoly z klasami integracyjnymi bo wydaje mi sie ze nie da sobie rady w szkole zwyklej, ale doczytalam ze do tego potrzebuje opinie o koniecznosci ksztalcenia specjalnego nie musze sie starac o orzeczenie o niepelnosprawnosci, choc to moze pomoc w poradni zeby wydac ta opinie. Znajoma ma zrobic Patrykowi test dojrzalosci szkolnej dla dziecka 5 letniego , zobaczymy czy martwie sie na zapas czy moze jest szansa, ale jak widze co Amelia przerabia to wiem ze Patryk nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.04.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Efi a jaka to hortensja? zgubiłam się o co pytasz? już wiem, stawiam na limelight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.04.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 No caly czas o roslince przy drewutni, takiej najbardziej rozkrzewionej co juz listki widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.04.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ta na środku drugiego planu? http://img251.imageshack.us/img251/1276/hortensjab.jpg jeśli tak to jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.04.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 no widzisz idac od dolu w 4 rzadku srodkowa dzieki w ogole wszytskie te krzaczki ladne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.04.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Marta, ale co z tego,że logopedzi się nie zgadzają z diagnozą ? Wniosek na komisje wypełnia lekarz, który postawił diagnozę, zbierasz dokumentacje medyczną i tyle. Idziesz na komisję, tam badają dziecko i wydają orzeczenie. Ja nie miałam absolutnie żadnych kłopotów z otrzymaniem takiego papierka na podstawie samego badania, to co przywiozłam ze sobą (wyniki badań, diagnozy) raczej wzbudziło niewielkie zainteresowanie komisji. Ale tak jak pisała Wiola, zależy o co będziesz wnioskować w orzeczeniu, jeśli tylko o logopedę i nauczanie integracyjne - osobiście myślę, że bez problemów się obejdzie. I jeśli Patryk ma iść do szkoły od września - to spiesz się, bo załatwianie wszystkich formalności nie trwa chwilkę. A jeśli mogę coś doradzić, podziękuj znajomej za testy i zrób je w PPP, będą wiarygodne dla komisji i dyrekcji szkoły, mało tego w poradni dostaniesz opinię,w której są wytyczne do prowadzenie dziecka w szkole i wiele fajnych rad dla rodziców powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.04.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Malka Patryk ma jeszcze rok zanim pojdzie do szkoly wiec to sa takie testy dla mnie ( kolezanka jest pedagogiem specjalnym ) na razie jest objety wczesnym wspomaganiem rozwojowym ale na pewno zaczne zalatwiac ta orzeczenie o ksztalceniu specjalnym, wczesniej afazja byla podciagnieta pod to samo schorzenie co jakanie i w ogole nie dawala szans na orzeczenie, teraz sie dowiedzialam ze sie to zmienilo prawdopodobnie i stad nadzieja ze sie uda zorganizowac to ksztalcenie integracyjne choc w przyszlym roku kiedy pojda 2 roczniki bedzie 2 razy trudniej. Na pewno pozniej pojde do PPP i tam sie najpierw postaram o orzeczenie o ksztalceniu specjalnym a z tym do komisji. Diagnoze postawil lekarz ale cala reszta dokumentacji od neurologa i logopedow psychologa bedzie inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.04.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Diagnoze postawil lekarz ale cala reszta dokumentacji od neurologa i logopedow psychologa bedzie inna no to już nic nie rozumiem Marta,może nie powinnam oceniać, ale mam wrażenie, że albo trafiasz z dzieciakiem do kompletnych idiotów, albo do totalnych ignorantów. ale od września zerówka ? więc i tak opinia z PPP się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.04.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) od psychiatry dzieciego mam autyzm , neurolog jest w przychodni gdzie chodze do logopedy psychologa i pediatry i tam na podstawie testow psycholog wydal opinie ze wg niego to nie autyzm a afazja i ta opinie ogladal neurolog ktory wlasnie to wpisal w karte od wrzesnia zerowka ale on dalej ma WWR na diagnoze autyzm Malka problem w tym ze z takimi chorobami to kazdy moze wypatrzyc cos innego, ma jakies cechy autystyczne ale znow innym zachowaniem przeczy autyzmowi, ciezko zaklasyfikowac to przy dziecku 5 letnim a co dopiero 3 letnim kiedy byla 1 diagnoza psychiatry , potem mialam powtorzona diagnoze ale uwazam ze te diagnozy to bylo o kant d.. roztrzaskac bo lekarz pytal mnie o zachowanie dziecka majac dziecko obok siebie, niestety to byl jedyny namiar w okolicy na psychiatre dzieciecego Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts