Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kala nic w ogródku u mnie się nie dzieje....

Kory mi brakło, a nowej nie mogę przywieźć , bo auto nie wjedzie... , gdyż zostało kupę ziemi po wybraniu na studnię chłonną... Ziemia jest akurat na wjeździe ....

A miałam jeszcze zajęcie z transportem węgla na zimę... Mam już zapas 6 ton węgla... Było ciepło, przyjemnie, panowie węgiel przywieźli, zwieźli do garażu....

Teraz robił mąż z panem jednym chodnik z boku domu, więc ziemią nie miał kto się zając.... chodnik skończą w sobotę, i wezmą sie za robienie drewutni drugiej....Jeszcze odprowadzenie wody ze studni chłonnej...

Roboty cała masa...

Roślin wszystkich nie posadziłam , bo część będzie dopiero na swoim miejscu albo jak skończą tynki, albo jak będę miała wenę do następnego wsadzania... Zostało ich chyba jakieś 50 sztuk...

To co najważniejsze wsadzone.

Świeci piękne słonko :)

Wczoraj przywieźli nam deski na podbitkę.

Pojechaliśmy zakupić lakiery i impregnaty do pomalowania tych desek... Kupiłam i zdziwiłam się lekko, że prawie połowę ceny podbitki kosztowała mnie chemia... No cóż... znowu przekroczony budżet na lakiery. Ale wybraliśmy drogie i bardzo dobre, żeby nie malować za 4 lata.... Mam nadzieję, że rzeczywiście są te lakiery takie dobre, jak są takie drogie....

Wieczorkiem wpadliśmy do kolegi po rzeczy, które przechowywał przez prawie dwa lata w swoim garażu... Część rzeczy już widzę , że zjadły mi mole, część już się pierze, część jest niemodna, a część za ciasna...

Teraz więc piorę, wietrzę, suszę, przeglądam... roboty cała masa...

Emil wyjeżdża w poniedziałek na zieloną szkołę razem z rehabilitacją... Jeszcze muszę jego przygotować do wyjazdu....

Od dzisiaj trzeba się zabrać za malowanie podbitki.

Podbitka będzie malowana 3 razy... raz impregnatem, i dwa razy lakierem... Wszystko zrobimy na dole, u góry tylko przybiją deski...

Dzieje się...

Starszak zarabia na swoje wydatki rysuje jakąś prezentacje dla koleżanki na maturę..., robi to co potrafi i lubi i jeszcze mu za to płacą... ;)

Niestety pędzle jeszcze nie poszły w ruch... to nie takie proste.... Trzeba najpierw wszystko przygotować, pomyśleć, zrobić jakieś koniki, zrobić miejsce, żeby składać pomalowane deski....

Myślę, że tak z tydzień to nam zejdzie z tym malowaniem....

DSC07910.JPG

DSC07909.JPG

Kolor podbitki to dąb średni... podobny kolorystycznie do okien, ale bynajmniej nie powinien być pomarańczowy jak złoty dąb..., tak przynajmniej powinno wyjść, a co wyjdzie to się okaże... Jak zawsze...

Właśnie impregnowaliśmy z dwóch stron. Już ponad połowę jest zaimpregnowane, i schnie....

Troszkę schło na słonku i powietrzu, teraz poprzekładane jest zniesione do garażu, ponieważ jest coraz wilgotniej....

Jutro impregnacji ciąg dalszy, i myślę, że jutro zaczniemy na pierwszy raz malować lakierem.

Ponieważ desek jest sporo, a i pies biega pod nogami to wymyśliliśmy suszarnię do desek... Palety na sztorc i w poszczególne szczebelki kładliśmy pomalowane deski....

tym impregnatem maluje się super... gorzej pójdzie z lakierem...

Ale nie ma to tamto... może do niedzieli skończymy...

Chciałabym aby panowie zaczęli walczyć z podbitką w poniedziałek...

Z drugiej strony jednego dnia nie zrobią podbitki, choćby nie wiem co.... To jak nie zdążymy to na bieżąco będziemy malować....

Ania to fajnie, że mamy podobny zakres prac budowlanych...

Teraz zaczynamy mówić jak na forum budowlanym a nie plotkarskim;) :)

A jakie lakiery, czy bejce Ty zamówiłaś...?

Lidzia aż ponad tydzień malowali...? A na dole czy już u góry, ale jak z dwóch stron malowali to myślę , że malowali na dole....

Podobno to też jest dobra lakierobejca. My kupowaliśmy w Casto i ze wszystkich mazideł pan polecał nam V33 i Syntilor... więc wybraliśmy jeden impregnat i z drugiego lakierobejcę. Pewnie w necie było by taniej, ale czasu już nie było, a i przesyłka...

A plotkowanie dobra rzecz ;) :)

Tylko Twoje komentarze mi w powiadomieniach nie przychodzą na maila i nie mogę ich znaleźć w subskrypcjach..., więc nie jestem na bieżąco co u Ciebie... :(

Nooo nie dobrze, niedobrze :(

Nawet nie wiem jak Helcia rośnie, w każdym bądź razie nie jestem na bieżąco... A teraz to i czasu nie mam ...

Eeee to taniocha przesyłka... a ile za impregnat i lakierobejce płaciłaś, czy samą lakierobejcą malujecie????

O impregnacie powiedział nam stolarz co przywiózł nam podbitkę... Wytłumaczył co i jak... i nakazał najlepiej malować najpierw impregnatem, później ze dwa razy lakierobejcą ...

Mówił kilka nazw, min dulux i V33 , i powiedział, żeby dopytać się w markecie co i jak, które teraz są dobre...

Pan w Casto poproszony o pomoc mówił, dawał przykłady wyjaśnię co i jak, i tak padła decyzja na to co nabyliśmy, i powiem, ze od tego producenta był kolor podobny do naszych okien, z innych firm były kolory sporo odbiegające od naszego koloru okien... Więc tez dlatego padła decyzja , że to ta farba...

Kochana, moje dechy są z dwóch stron zaimpregnowane, a malowane dwukrotnie z jednej strony. Z ipregnatem poszło im szybko, bo równie szybko sechł. Z lakierobejcą schodzi dłużej, bo najpierw jedna warstwa, schnięcie, druga warstwa, schnięcie. U mnie malowali Duluxem.