Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

No to jestem :)

Caluśkie wybrzeże od Międzyzdroii po Hel przejechałam...

Smaczne rybki od mojego znajomego rybaka co to tradycyjną metodą wędzi jadłam...

A jakże... był i węgorz i halibut i trawel i łosoś... torbuta już nie zdążyłam, nie dałam rady... Przyjechałam jeszcze szersza niż wyjechałam, wiec rozumiecie....

A torbut, a tym bardziej flądra jest przepyszna jak zrobi ja mój mąż na grilu... jest po prostu boooska....

Wcześniej zamarynowana w specjalnej zalewie....

Nooo i gdybym wiedziała, że tu taki ślinotok i chciejstwo na rybki panuje to bym przywiozła co nie co rybki, a tak tylko marny kawał-łek łososia na zimno... Uwielbiają go u nas wszyscy, ale tylko tego co to Władziu uwędzi w Dźwirzynie....

I bardzo się cieszę, że u mnie zagościliście się Kochani :)

Tylko gospodyni nawet kawki nie podała:oops:

Do Emila zajechaliśmy akurat na jego kolacje z koszykiem truskawek...

Zapytałam czy ktoś zamawiał truskawki.. - wychodząc zza rogu... Emila zatkało.....

Jak baaardzo się ucieszył....

Kasa dołożona, więc jest już dobrze.... ;)

Jedzenie mają super i już się toczy mój misiaczek... Ojjj jaki on teraz już jest "mięciutki"

Spostrzeżenia z nad morza...:

1) Międzyzdroje jak zawsze na sezon rozkopane... Głównie deptak... ciekawe czy zdążą przed sezonem???

2) W Dziwnowie niewiele się dzieje , bo kłócą się o kasę i nawet namioty z "cudami, " "najtaniej na świecie" są nieporozstawiane...

3) Dziwnówek główna droga i zakręt rozkopane, robią kanalizacje, wkopują rury, kładą nowe chodniki... ojjj wątpię, żeby do sezonu zdążyli....

4) Gmina Rewal czyli Pobierowo, Pustkowo Rewal , Trzęsacz... zaopatrzone w parkomaty i zakazy zatrzymywania... Ojjj będzie problem z parkowaniem , a 5zł za godzinę to już naprawdę wieelka przesada....

UWAGA na czynne fotoradary w Trzęsaczu i Rewalu... są zawsze naładowane.... Gminę Rewal stać na własność takie sobie kupić i mają to i załadowane stoją...

W Mielnie też nie postawisz nigdzie samochodu nawet na 5 minut bo latają za opłatami jak głupie....

5) Darłówko też rozkopane

Rogowo rozkopane....

Droga z Darłowa do Jarosławca spory kawałek jeden pas, jazda na mijankę.... Rozkopane Brrrrr

6) do Jarosławca trochę dolali asfaltu, ale tylko jedną drogą jak jechaliśmy do, bo z powrotem chyba droga na Postomino , miała tylko wylane pół drogi asfaltu...

jak jechały dwa samochody to jeden jechał po dziurach na poboczu albo raczej na uklepanej drodze, a drugi samochód po asfalcie...

ciekawe dlaczego sołtys zwinął asfalt ????

7) BĘDZINO ma też czynny fotoradar!!!! UWAGA

Mąż w zeszłym roku pozwolił się sfotografować, w tym im nie dał szans, ale oni przygotowani byli...

8) Gmina Wierzchucin, chyba w miejscowości Odargowo też jest Fotoradar czynny (przy nas jak przejeżdżaliśmy go ładowali) droga na Dębki..

9) Łeba i Władysławowo to teraz jak Las Vegas... Ojjj widoczne są olbrzymie zmiany... a to już nie małe mieścinki tylko całkiem duże miasteczka w wakacje zamieniające się w hałaśliwe , grające, kolorowe i świecące miasta...

Ojjjj nie dla mnie tam wypoczynek...

10) Półwysep Helski zwarty i gotowy już tętniący życiem ...

A mnie urzekły dwie "dziurki" PODDĄBIE i DĘBKI....

Ze wskazaniem na Poddąbie... Kilka domów na krzyż, plaża, nie ma tego całego jarmarku, hałasu , jest las ścieżki leśne to spacerowania i plaża i całkiem ładne nowe ośrodki.... Spodobało mi się tam...

Łazy i Jastrzębia Góra też jako na odpoczynek dla mnie się nadają....

Do niedawna bardzo lubiłam Łukęcin, ale tam już byłam kilka razy i też już się bardzo rozbudował i już małpi cyrk tam dociera...

DROGA

Od nas autostrada do Legnicy, potem jak w całej Polsce "normalna droga" aż do Gorzowa Wlk. , od Gorzowa do Szczecina nowiutka autostrada :wiggle:

Byliśmy w szoku... w zeszłym roku nie była jeszcze czynna.... Jeszcze jest bezpłatna...

Droga z Helu , właściwie czas mierzony z : pomiędzy Jastarnią a Chałupami to 8 godzin do domu z przerwą w Młynie za Tuszynem na dobre jedzonko...

Autostrada od obwodnicy Trójmiasta do.... kilkadziesiąt km prze Toruniem ( płatna 17,60zł ).... Potem każdy drogę zna....

Robi się dalsza część autostrady A1... ale było tylko kilka samochodów i maszyn na nowo budowanych odcinkach... Chyba robotnicy i wykonawcy się wynieśli.....

Ojjj na Euro nie zdążą... ojjj nie zdążą....:(:no:

I ciekawe jak będą ludzie jeździć po Polsce...

Fajnie było zobaczyć całe wybrzeże w sumie 5 dni....

A te świeżutkie rybki..... Mmmmmmmmm

Jakby co to można flądry kupić i na grilu zrobić;)

Ale się rozpisałam.....

Edytowane przez Arnika

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Rasiulka....

Teraz tak aby nie zdeptali to chyba do Poddąbia bym chciała.... Tam mi najbardziej pasowało, najspokojniej i duuużo lasów... Jest gdzie pospacerować po lesie, fajne ze 3-4 ośrodki, kilka kwater, ze 3 sklepy spożywcze, kilka bzdurek dla dzieci... ale nie ma tego całego kociokwiku.

Ale skoro są tam lasy to i mugga konieczna.

Ja co prawda komarów nie zauważyłam, ale z muggą pojechałam....

A jakby ktoś potrzebował to oryginalną ma mój znajomy ( prowadzi sklep myśliwski/wędkarski i sprowadził dla swoich klientów).

Inne miejscowości dziurki to Dębki , też w lesie i też sporo domków po lesie rozrzuconych....

Reszta miejscowości to niestety kociokwik, samochody podjeżdżających na plażę wczasowiczów... Ojjjj już aż jestem przerażona co się będzie latem działo....

A inne dziurki to pewnie dopiero będą musiały powstać....

Jest przecież kawał wybrzeża niezagospodarowanego....

:wiggle:Udało mi się załatwić termin lipcowo- sierpniowy dla Emila na rehabilitacje w Poddąbiu na 3 tygodnie :lol:

:wave::wave::wave:

Rezygnuję więc z Rowów, bo: ośrodek typu gierek, niezbyt ładne wyposażenie, drzwi paździerzowe, przez które słychać wszystko co się dzieje na korytarzu i w pokoju, ceny kosmiczne, miały być trzy szwedzkie bufety, a są tylko kolacje i śniadania w formie bufetu, gwar, daleko do plaży,

Niestety... wyjazd nie był ot tak sobie... chciałam wiedzieć jak tam jest, byłam, widziałam, zrezygnowałam....

W rolce ma chyba po 20zł, a w spraju 50% środka DEET 25zł....

Przynajmniej ja tyle płaciłam. Ale wieczorkiem podlewałam i ani jeden komar mnie nie użarł...

A wiesz jak ja się cieszę, że udało załatwić się dobry dla nas termin :)

X Factora wygrał nasz faworyt :)

Chociaż wszyscy śpiewali zarąbiście.... Należało dać chyba 3 X Factory... :)

Marta rolon po 20, a psik z większym deet po 25zł... i to podobno tylko cena dla nas... Normalnie o 5 zł drożej na każdym opakowaniu... Jeśli chcesz to poproszę męża to weźmie od tego znajomego.

Efi u mnie w lesie też żrą.... masakra... nie posmarowałam się pod spodniami wczoraj jak podlewałam wieczorem i mnie pod kolanem użarło...

Tom Bor... mąż był w pracy, a ja jako jego towarzystwo;) raz tylko na plażę wyszłam wieczorem pierwszego dnia jak zajechaliśmy z Emilem, bo jest na zielonych koloniach... A kolejne dni to nawet Bałtyku z samochodu trudno było dopatrzeć... Ot taka praca.... Jedyne prywatne to było zobaczenie ośrodka, bo jak miałam jechać za kupę kasy na 3 tyg i być niezadowolona to dobrze, ze widziałam co tam jest ....

Tar masz racje... Dębki to masę domków kempingowych w lesie.... i jak wiara przyjedzie to może być nieciekawie....

Jak nic zostaje z jeszcze nieodkrytych Poddąbie... mam nadzieję, że jest tam spokojnie....

A nasze morze to ja kocham, tylko dlaczego na dwie osoby płacę więcej jak dla czterech osób np w Bułgarii, czy Tunezji już z wydawaną kasą na różne rzeczy.... :(

Najbardziej nieprzewidywalna dla mnie jest pogoda.... Jak jest upał to cudnie, a jak nie ma ładnej słonecznej pogody to już kiepsko....

to u nas jak na razie komarów sie nie uświadczy. co prawda cos użarło kruszke ale mam watpliwosci czy to komar. no i dla jednego komara bym jej nie smarowała. za to musze wyciagnac jej opaski na reke - w zeszlym roku to bylo za malo ale teraz nie ma powodzi wiec może wystarczy.

a ten rollon łatwo sie aplikuje?

Markotka jak będziesz chciała to napisz co i ile albo fon....

Ja zmykam do PEFRON-u i inne rzeczy załatwiać....

Po tygodniowej nieobecności, zostawiona Inka pod opieką teściowej ma takie filce, że masakra.... Przed samiuśkim wyjazdem wykąpałam ją mamie , była czyściutka pachnąca i bez żadnego kołtunka..... Jak ją zobaczyłam to aż płakać mi się chciało....

Idzie dzisiaj pod nóż..... Nie ma to tamto...

I piękne długie włosy poszły się ..... :cry:

Z innych psich wieści to już są zarezerwowane czarne szczeniaczki... Nooo to teraz nie będziemy mieli czarnego szczeniorka. Może to i dobrze.... Kto to wie.....

Ja po prostu nie dałam zadatku, a ktoś był pierwszy....

No nic jak nie teraz to może następnym razem....

Efi dla mnie łatwo... Marzę kulką rękę i w miejsca gdzie nie przejechałam rozcieram dłonią... itd....

Cześć Sipatka....

Nie wiem skąd jedziesz, ale jedynką jeśli pojedziesz to już całkiem znośnie. Nam a pomiędzy Jastarni a Chałup i prawie godzinnym postojem w knajpce zajęło prawie osiem godzin. Więc rewelacja. Nie było żadnego patrolu tylko te durne fotoradary...

Ale uwaga na te nad Bałtykiem co napisałam wyżej, bo są zawsze włączone ! I jeszcze w gminie Człuchów są czynne i robią zdjęcia i z przodu i z tyłu... Mężowi kilka miesięcy temu jak jechał i za trzy dni jak wracał to mu pstryknęli zdjęcie...