Alunek 30.06.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Arniczko , zdolnego masz synka:yes: ..będę potrzebowała korepetycji z rysunku...mogę zgłosić się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 30.06.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Wyrysuje Ci co tylko zechcesz.... tylko on do tych leniwych należy... Kilka lat temu robił rysunek B. Chrobrego i kilka innych i wiszą nawet w Kanadzie. Siostrze męża rysował Jorka i też wiszą jego obrazki w ołówku w ich domu... Zdolny, ale leniwy.... Jak to w niedzielę urodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 30.06.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 do rybek pozdrowienia nadmorskie dokładam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 01.07.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Arniko czy On to tak z głowy?No zdolniacha!!!!!Wspaniała praca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.07.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Pasiulka dzięki za pozdrowionka Monia wiem, że ręką i ołówkiem rysował... i z głowy... znaczy z pamięci... znaczy... sam wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 01.07.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Arniko to talent ma i to nie mały!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.07.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 W przerwie po deszczu podlewałam kwiaty i warzywnik.... Jak sąsiadka widziała mnie przez okno to dopiero mi pukała po głowie... A ja wlewałam wodę do konewki i gnojowicę zrobioną przez teściową ( pocięte pokrzywy, zalane wodą na co najmniej tydzień i rozcieńczać wodą... Na konewkę litr, półtorej gnojowicy... ) Śmierdzi jak diabli, ale podobno kwiaty i warzywa cudnie rosną... Czyli najlepszy nawóz gratis... Wsadziłam też dużą funkie co to dostałam ponad tydzień temu i jakieś inne dwa kwiatki. Jedna bylina, drugi to jakiś kameleon... nie mam pojęcia co to jest. Tak czy owak dzień dzisiejszy nie był stracony ogródkowo... Emil w nagrodę za dobrą pracę pojechał dziś ze swoją panią do aquaparku.... Rano już długo spał, ale myślałam, że taki dzień... Teraz śpi już od jakiejś 15.30 ... Nic dobrego to nie wróży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 01.07.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Arnika, ja też dzisiaj bym tylko spała, co się chłopakowi dziwisz A zapach tej gnojowicy pokrzywowej to pamiętam z dzieciństwa, bo moja babcia też taką miksturą podlewała kwiaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.07.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 O 20.0 Emil miał równe 40*C gorączki....Zabezpieczony od razu lekami byłam już z nim u doktórki..... Gardło boli, migdały powiększone, że może ze dwóch kolegów obdzielić. Było by się kluło dalej, ale już ma antybiotyk.... Niestety...Wybór leków, które może łykać jest ograniczony, do tego nie może łykać duomoksu i innych podobnych, bo nie znosi tego zapachu .... Teraz będzie już tylko lepiej....Mam nadzieję, że do poniedziałku/wtorku mu przejdzie, bo ma półkolonie w szkole i masę wycieczek. W poniedziałek jadą na żagle... , do naszego klubu, ale to Emilowi nie jest dziwne, więc straty nie będzie jakby nie pojechał.... Pojechać może zawsze i każdego dnia.I o dziwo on już potrafi żaglówką sterować, pociągać za sznurki itd...Ja nie mam pojęcia o co kaman... a on tak... , a czytać ni chu, chu... Ja tam wolę ląd i cztery kółka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.07.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Masz racje Elena... ta mikstura to naszych babć.... Śmierdzi jak diabli, ale podobno działa jak nie wiem...A my co... kupujemy coraz to insze nawozy... Do trawników, do RH, do hortensji, do róż, do iglaków... Masakra...Jaki to "chłit" marketingowy z obrazkiem roślinki na opakowaniu...Ostatnio zamawiałam żelazo ... do trawnika, aby pozbyć się mchu ( nawiasem miał być już dzisiaj... ) i jakież było pana zdziwienia, jak ja sie zaczęłam pytać o skład chemiczny nawozu.... O zawartość potasu, azotu czy zawartość żelaza w danej mieszance..... W końcu pan powiedział, że jestem jedną z nielicznych nawet kilku klientek , która o to pyta.... reszta osób kupuje firmę i obrazek....To samo dotyczy z randapem... ja bym wybrała tajfun, czy huragan... toż to to samo, a o ile tańszy....I tak można by było mnożyć..... Tak więc jak skończy się pokrzywa, to trzeba iść za płot i znowu narwać, zalać wiaderko wodą poczekać z tydzień aż będzie śmierdziała ... , i podlewać rozcieńczoną ( nigdy nie samą gnojowicą ! ... )...Może tak potraktować trawnik... bo taki marny...Aaaa i miała mi przyjść chemia na chwasty w trawniku... Zamówiłam fernando ( jak nie pokręciłam ... ) i jak przyjdzie, a nie będzie już padać... to wypryskam te chwaściury....Napowietrzę ten trawnik i zobaczymy czy odżyje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 01.07.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Wioluś zdrówka Emilkowi zostawiam:hug:ja aż boje się myśleć w jakim stanie zastanę moje roślinki po powrocie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 01.07.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 W dobrym, lub bardzo dobrym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 01.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 W dobrym, lub bardzo dobrym skoro tak mówisz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 03.07.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Masz racje Elena... ta mikstura to naszych babć.... Śmierdzi jak diabli, ale podobno działa jak nie wiem... A my co... kupujemy coraz to insze nawozy... Do trawników, do RH, do hortensji, do róż, do iglaków... Masakra... Jaki to "chłit" marketingowy z obrazkiem roślinki na opakowaniu... Ostatnio zamawiałam żelazo ... do trawnika, aby pozbyć się mchu ( nawiasem miał być już dzisiaj... ) i jakież było pana zdziwienia, jak ja sie zaczęłam pytać o skład chemiczny nawozu.... O zawartość potasu, azotu czy zawartość żelaza w danej mieszance..... W końcu pan powiedział, że jestem jedną z nielicznych nawet kilku klientek , która o to pyta.... reszta osób kupuje firmę i obrazek.... To samo dotyczy z randapem... ja bym wybrała tajfun, czy huragan... toż to to samo, a o ile tańszy.... I tak można by było mnożyć..... Tak więc jak skończy się pokrzywa, to trzeba iść za płot i znowu narwać, zalać wiaderko wodą poczekać z tydzień aż będzie śmierdziała ... , i podlewać rozcieńczoną ( nigdy nie samą gnojowicą ! ... )... Może tak potraktować trawnik... bo taki marny... Aaaa i miała mi przyjść chemia na chwasty w trawniku... Zamówiłam fernando ( jak nie pokręciłam ... ) i jak przyjdzie, a nie będzie już padać... to wypryskam te chwaściury.... Napowietrzę ten trawnik i zobaczymy czy odżyje..... Arnika....a jest akaś prporcja pokrzyw do ilości wody?? czy tak na oko zalać?? i zostawic tak czy mieszać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.07.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Do wiaderka narwać ile znajdziesz... jak będzie więcej pokrzyw to będzie silniejsza mikstuta, i chyba nie ma proporcji... zalać wodą i poczekać aż będzie śmierdziało.... Ot i tyle...Zanim wyjedziesz to narwij tych pokrzyw, jak wrócisz będziesz miała ekologiczny i bardzo dobry nawóz. Aaaa i podlewać tylko rozcieńczonym... tzn na konewkę jakiś litr, półtorej do dwóch max gnojówki i resztę wody. Ale najpierw dobrze jest nalać wody, dopiero miksturę bo bardzo się pieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 03.07.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Hej Arnika jeśli u Was aura taka sama, to chyba podlewanie na jakiś czas z głowy... Emilowi lepiej? zdrówka dla niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.07.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Można przemieszać, i tak aby pokrzywy były zalane wodą, jak będą zalane i nikogo nie będzie to według mnie nie trzeba mieszać... ja tylko pomieszałam przed wlewaniem do konewki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.07.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Gnojówka z pokrzywy. Rośliny zbiera się przed kwitnieniem. Gnojówka z pokrzyw jest bardzo bogata w składniki mineralne, dobrze przyswajalne przez rośliny. Zawiera dużo azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Można ją stosować przez cały sezon w stężeniu 1:10 do podlewania gleby i w stężeniu 1:20 do oprysku roślin. Takie nawożenie jest szczególnie korzystne w przypadku warzyw: kalafiora, selera, kapusty, ogórka, pomidora, a także roślin ozdobnych. Dodana bez rozcieńczania do pryzmy kompostowej powoduje szybszy rozkład materii organicznej i zwiększa ilość składników mineralnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.07.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Emil nadal chory, gorączka zbijana sztucznie, choć z 40* spadła na 39,3*C... więc może pójdzie wreszcie ku dobremu.....Wczoraj Elena u nas nie padało. Dziś od rana pada, ale nie aż do ulewy... tak równiutko sobie pada.... Wczoraj z konewką polatałam i dopiero za tydzień znów będzie można zasilić rośliny. Dobry jest ten deszcz.Wczoraj poplewiłam rabatki, koło róż i wszystkich drzewek.... koło pomidorków... do całości brakło mi oplewienie w selerze i pietruszce... już nie chciało mi się i zostawiłam naturze.....Poprzesadzałam co nie co na rabatce przy wejściu.... Trochę popracowałam sobie ogrodowo.... A miałam posiedzieć sobie w ogrodzie..... Nawet na taras wyniosłam kawkę w filiżance... i na tym się skończyło... wypiłam jak zwykle w biegu i duszkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.07.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Nooo dzięki Gosiu za wykład. Ale jak kwitnie już pokrzywa, to można kwiaty usunąć, albo to olać i z kwiatkami też pozbierać.... Nie wiem jaki zły wpływ miały by kwiatki na skład chemiczny gnojówki??????Sama nie wiem, więc teraz jak będę zbierała, to bynajmniej nie będę zwracała uwagi na to czy już kwitnie czy nie... A przecież to już jest niestety pora na kwiatki u pokrzyw....Chyba, że w tym wszystkim chodzi, aby nie rozsiewać pokrzywy? Ale jak przegnije to co niby miało by rozsiewać?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts