Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziki dziewczyny :)

Właśnie wstawiłam do gotowania pikle.... Wyszło 15 słoiczków, ale za to sporych i bardzo ubite te ogóreczki są....

Jak ja kocham ten ich smak....

Jutro po dalszą porcje ogórasków.... Zastanawiam się czy nie kupić od razu 20-3kg.....

Dżemu truskawkowego nie robiłam wcale... w sklepie na półkach zwykle stoi, choć wiem, że to nie taki smak.... Ale mam nadzieję zrobić soku z wiśni i wiśnie drylowane zamrozić.... No może i soku z czarnej porzeczki zdążę zrobić....

No i fasolki szparagowej trzeba będzie zamrozić... no bo w końcu po co kupowałam taką dużą zamrażarkę skrzyniową... A tak będzie na zimę jak znalazł...

Tylko któraś z dziewczyn pytała mnie czy obgotować trzeba czy nie... a ja nie mam pojęcia zielonego....

Jak ktoś wie co się robi z fasolką to piśnijcie słówko....

Oby tylko dobrymi chęciami piekła nie wybrukować....;)

Nelcia daj przepis na te ogórki kiszone, ... a czy nie są puste w środku...?

Ja robiłam tak: na litr wody łyżka soli, koper, czosnek, może być listek porzeczki czarnej, i chrzan, albo korzeń albo liście...

Zalać poukładane ogórki i ot cała filozofia.... Najlepiej kwiatkiem do góry....

Ale kilka razy z rzędu wyszły mi puste w środku i się zezłościłam i nie robiłam już więcej ogórków kiszonych....

A znajomy robi je w bańkach 5 litrowych po wodzie... może i ja tak zrobię.....

Efi... masz racje, że od ogórków zależy... ale skąd człowiek ma wiedzieć, czy te na tym straganie to dobre???????

Nioooo 400 :) Masz inne ustawienia Elena...

Witaj pourlopowo pewnikiem Markotka... obstawiam za Chr , że tam byliście....

Czasami jest taka za 150zł, i dziadek żałuję, że nie kupił... takiej starej walizkowej , ale model mniej więcej taki jak to były na żeliwnych stelażach....

Na Targu w Ch jest taki gościu, co handluje starociami i czasami mu ktoś coś przynosi do sprzedania... stad takie rzeczy można nabyć... A cena 30zł , dodam , że po utargowaniu, bo nie szyła, wywołała uśmiech na mojej buzi...

Ja mam też singerkę walizkową. ale ma zepsute te ząbki co popycha materiał. Kiedyś naprawdę fajnie szyła.... Zastanawiam się czy naprawiać, czy na strych wynieść, czy na allegro sprzedać ( ale nie potrafię... )... Zobaczymy....

Dam znać dziadkowi, i jak coś będzie to kupię, tylko będę musiała tam pojechać ( wtedy dziadek do mnie dzwoni ) bo on sam nie może za bardzo chodzić, a co dopiero z maszyną pod pachą... I określ się do jakiej sumy i jaka ma być... Jak będziemy cierpliwi , to może się jakaś trafi....

Stwierdziłam, że 100-150zł to nie jest dużo, bo to oryginalne maszyny, a nie chińszczyzna, i zwróci się to za kilka przeszyć co nie oddam do krawcowej.... oglądałam się za taką zimą, i zrezygnowałam, bo jak szyły to tak wszystko klekotało, jakby miało się za chwilę rozpaść....

Napisz ten przepis na te ogórki ...

Nie wiem za ile ta maszyna jak sprawna i dobra to za 100 moze byc :)

salatka z ogorkow

8kg ogorkow

0.5 kg marchwi

1kg cebuli

duzy peczek natki

15 zabkow czosnku

poszatkowac. 0.5l octu, 1szkl cukru, 5 lyzek soli, 30 ziarnek pieprzu, 30 ziarnek zial ang, 10 gozdzikow zagotowac i ostudzic. 0.5l oleju zagotowac , zalac poszatkowane warzywa zalewa i olejem, wymieszac, pakowac do sloikow i pasteryzowac

Nie wiem za ile ta maszyna jak sprawna i dobra to za 100 moze byc :)

salatka z ogorkow

8kg ogorkow

0.5 kg marchwi

1kg cebuli

duzy peczek natki

Czego? Petruszki czy kopru....

15 zabkow czosnku

poszatkowac.(szatkujemy w skórce, czy trzeba oskrobać ogórki, a jak oskrobać to 8kg po oskrobaniu , czy przed...? ) 0.5l octu, 1szkl cukru, 5 lyzek soli, 30 ziarnek pieprzu, 30 ziarnek zial ang, 10 gozdzikow zagotowac i ostudzic. 0.5l oleju zagotowac , zalac poszatkowane warzywa zalewa i olejem, wymieszac, pakowac do sloikow i pasteryzowac

Jak długo pasteryzować... i jak? Włożyć słoiki do wody zimnej i dopiero grzać i gotować i jak długo, czy na gotującą wodę wkładać słoiki i dopiero gotować i ile?

Zawsze mam z tym problem....

U mnie nie chętnie jedzą olej w sałatkach. A teściowa to już wcale, więc ja niewiele oleju używam....

Tar a fasolkę to jak robiłaś? Do słoików, czy mroziłaś?

A jak się mrozi fasolkę to trzeba blanszować, czy tylko oczyścić i zamrozić....

Edytowane przez Arnika

Markotka powiem dziadkowi, że do 100zł, może być.. a czy sprawna to totolotek... moja nie była sprawna, ale potrafiłam ją sobie sama wyregulować... akurat dałam radę.... Może dlatego, że moja podobna jest....

Boje się tylko zakupu i oby się nie okazało, że niestety do naprawy...

Ale tak szczerze, to ja bym wolała tą starszą maszynę i naprawić, niż nową kupić, np. Łucznika... z Łucznika to już tylko nazwa została..., wszystko robione jest w Chinach..., a jak się one tłuką, nie chciałabym mieć takiej maszyny, dlatego zrezygnowałam z zakupu zimą....

Mąż wrócił przed piątą, położył się na dwie godziny , wstał przepakował samochód, zabrał świeżą bieliznę i pojechał w trasę z powrotem... Jadę samochodem i na RMF fm mówią , że na A4okropny korek.... Dzwonię do niego, a on klnie jak diabli, bo stoi w korku od ponad 2 godzin... Dopiero teraz policja bramkę wyjazdową otworzyła i objazdy robi... Masakra... a miał się o logicznej godzinie położyć. Dobrze, że zabrał się z nim znajomy to prowadzi auto... bo moje kochanie lekko mówiąc zaraz padnie. Ja bym mu nie pozwoliła za nic jechać.... Ale skoro ma kierowcę .. no cóż....

Pochwalę się, że mój dziadek dzisiaj skończył 81 lat :)

Sto lat Dziadziu :)