Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tar... węgorze w tym roku są masakrycznie drogie. Były miejsca, ze cena dochodziła do 100zł... Brrrrr Oszaleli z cenami....

Wypoczywaj kobieto, wypoczywaj, przynajmniej teraz jest lato....

DEPsia... duszonki robi się w takim żeliwnym garze zakręcanym od góry śrubami...

Skład duszonek :

ziemniaki, boczek, kiełbasa, cebula, można dać marchew, buraki, (ale ja i marchwi i buraczków nie daję, nie bardzo lubię... ) można też pokroić paprykę czerwoną... , sól pieprz do smaku i kilka ziarenek ziela ang i listek laurowy oraz smalec.

Ziemniaki, cebulę kroimy w plasterki, boczek i kiełbasę też, solisz pieprzysz.... i na godzinkę na ognisko, czasem dłużej zależy jak dużo jest w garnku i jaki duży garnek....

Tylko nie kupuj garnka emaliowanego albo jakiegoś chińskiego , bo nie wychodzą.... Można podać z żurkiem z kefirem czy maślanką, albo i same....

Smacznego....

DPSiu ale garnek trzeba wylozyc skora z boczku i lisciami kapusty, bo dno sie moze przypalac a wtedy kapuche i skore sie wywala i reszta do zjedzenia :)

Uklada sie warstwami: ziemniaki troche posolic i popieprzyc, cebula, boczek z kielbasa itd, mozna tez dorzucic troche poszatkowanej kapysty ale nie za duzo . Na gore znow kapuche i skrecic. Ogien nie za mocny coby sie nie spalilo, jak juz zaczyna parowac z garnka i pachnie to sie rozkreca sprawdza stan ziemniakow , ewentualnie przemiesza i w razie potrzeby znow skreca :)

Pysznosci :)

Wpadłam dzisiaj do sklepu po coś... i zobaczyłam płytki PIUMETTA Bianco A inserto 29,5x59,5

Spodobały mi się do kuchni..

Sama nie wiem co mam na ścianę położyć...... To są dekory i troszkę drogawe.....

Może macie jakąś dla mnie propozycję kafelek... A może szkło i tapeta????

Aaaaaaa i mąż zakupił dwa żeliwne stelaże na ławeczkę czyli komplet nóg z oparciem... i teraz docina zakupione deseczki....

Czyli na mojej wsi będę miała własną ławeczkę.... Jak w "Ranczo"....

Ps. ławeczka już skręcona :)

Trzeba ją tylko pomalować i piwo kupić, albo jakiegoś mamrota :lol:

Proszę Rasia.... faktycznie dawno robiłam te zdjęcia, jak powstawała kuchnia...

A i kolor przekłamany jak diabli, bo nie jest ściana biała, a meble wyszły pomarańczowe...

Nad indukcją jest okap.

I powiem, że bardzo chciałam zrobić blat z granitu ( moje marzenie) i wtedy wymieniłabym na zlew czarny ( granit też czarny... )

Ale póki co nie mam kasy i będzie tak jak jest, ale ewentualne zmiany wzięłabym pod uwagę... Nie wiadomo kiedy mi się zmieni ...

Tylko tyle, że wolałabym gdzieś wyjechać w ciepłe kraje na urlopik, niż zmieniać na kamienie blat ;)

DSC06883.JPG

DSC06886.JPG

DSC06881.JPG

No masz, następna z indukcją...

Co do duszonki/prażonki - Wusia, jesli weźmiesz gar i pokażesz, będę przeszczęśliwa! :D

Malka - dziękuję, kochana, za uzupełnienie, bo jak nic byłabym spaliła... :oops:

Arniko, przecież pieknie napisałaś, czego chcesz od siebie? :eek: ;)

DPS-ia poza utrudnieniem w postaci że nie wszystkie gary działają na indukcji to dla mnie indukcja ma same zalety

- nie ma tego syfu co z gazu

- wszystko się błyskawicznie zagotowuje, rozgrzanie tłuszczu np na kotleciki to moment

- można fajnie powoluśku coś pyrtolić

- w ekspresie reaguje na zmniejszenie ciepła i jego zwiększenie

- łatwiutko umyć bo plaskata, nic nie przeszkadza, nie trzeba nic zdejmować jak coś wykipi tylko przetrzeć szmatą