Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oki :)

Młody odebrany... 3 zdania pisał ponad dwie godziny... masakra... ja wychodzę z siebie i staję obok w takiej sytuacji... dobrze, że z Panią odrabia lekcje i uczy się, bo czasami mają takie durnoctwa zadane, że nie wiadomo jak się za dane zadanie zabrać.... Gorzej niż za jeża....

Jutro rano powinien zjawić się u nas pan Bogdan, nasz pracownik d/s mało skomplikowanych... Czyli będzie miał za zadanie wkopać krawężniki dookoła domu.... Martwi mnie jedynie to, że trzeba krawężniki posadowić na betonie... a ja mam piachu jak na lekarstwo... Ojjj szkoda, że budowa już się skończyła....

Jeśli piachu nie starczy to trzeba będzie kupić... a to już mi się nie uśmiecha... Z drugiej strony może wyjdzie na styk, bo tego betonu nie potrzeba bóg wie ile, a piach miesza się z cementem.... Jest tylko małe ale... obwód domu to ponad 80 metrów.... więc jest tego troszkę....

tu balowe tzn to przekladane

http://pychaciasta.bloog.pl/id,6451419,title,Ciasto-balowe,index.html?ticaid=5d184

a masa to sie ubijalo puszke slodzonego mleka potem po troszku dodawalo sie schlodzone roztopione maslo, a do tego paczka wiorek kokosowych albo zmielone orzechy

z marchewka podalam u siebie

Edytowane przez markoto

Ciasto marchewkowe od Markotki

1 i 1/4 szkl oleju

4 jaja

2 szkl drobno utartej marchewki

2 szkl maki

2 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzeczki sody

szczypta soli

bakalie

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.

Oki :)

Młody odebrany... 3 zdania pisał ponad dwie godziny... masakra... ja wychodzę z siebie i staję obok w takiej sytuacji... dobrze, że z Panią odrabia lekcje i uczy się, bo czasami mają takie durnoctwa zadane, że nie wiadomo jak się za dane zadanie zabrać.... Gorzej niż za jeża....

Jutro rano powinien zjawić się u nas pan Bogdan, nasz pracownik d/s mało skomplikowanych... Czyli będzie miał za zadanie wkopać krawężniki dookoła domu.... Martwi mnie jedynie to, że trzeba krawężniki posadowić na betonie... a ja mam piachu jak na lekarstwo... Ojjj szkoda, że budowa już się skończyła....

Jeśli piachu nie starczy to trzeba będzie kupić... a to już mi się nie uśmiecha... Z drugiej strony może wyjdzie na styk, bo tego betonu nie potrzeba bóg wie ile, a piach miesza się z cementem.... Jest tylko małe ale... obwód domu to ponad 80 metrów.... więc jest tego troszkę....

mnie by się ten pan Bogdan do wybierania kamieni przydał :lol:

z autochtonami jakoś nie idzie się dogadać, każdy kolejny bardziej komunikatywny niż sołtys ;)

No to pan Bogdan pracuje u nas od początku budowy , wówczas, gdzie potrzebna jest siła, gdzie maż nie może , bo pracuje, i niestety suma przychodu męża przewyższy sumę za pana Bogdana..., a do wybierania kamieni to też był pan Bogdan... On jest na wszystko co mało skomplikowane i mało precyzyjne....

pan Bogdan z panem Piotrem robili dechy w salonie ( ale Piotr bardziej precyzyjny i na pewno bardziej kumaty i bardzo dokładny), robili podbitkę, i wiele innych rzeczy, do których bym musiała wziąć jakichś fachowców i zapłacić ze dwa, trzy razy więcej, bo są to fachowcy od podbitki, desek w salonie, od ocieplenia... itd...

Jest to bardzo robotny i uczciwy pan, któremu jak zadam robotę i wyjadę to dalej robi a nie siedzi... ale też jak ma ochotę zjeść, czy napić się herbaty, czy kawy to mu czasu nie odejmuję i nie gonię jak "psa"... To po prostu jest człowiek.

Cieszę się , że mamy takiego pana Bogdana... Takim sposobem będziemy od jutra mieli rozpoczęte wkopywanie krawężników....

A co do kamieni i grabienia... to pracowaliśmy wszyscy łeb w łeb... ja, mąż, Bogdan, bywał też teść i Emil ze starszakiem też udawali, że czasami grabią... Na chłopców bym nawet nie stawiała, ze pomagali....

Tak bardzo z grabiami to walczyliśmy w trójkę... ale i działka chyba też ciut większa, a i kamienie też miałam w pakiecie ....

Pan Bogdan ma jednak jedną wadę... czasami nie lubi poniedziałków, czasami tydzień zaczyna od środy, a czasami zaczyna od poniedziałku jak Bóg przykazał... Zawsze ma jakąś wymówkę, wytłumaczenie, jakiś kataklizm... Jest już na emeryturze, a u nas czy u innych sobie dorabia.... Za to jest bardzo uczynny i sympatyczny.

Pan Boguś dojechał z moim mężem ( dowozimy go z sąsiedniej wsi, i odwozimy do domu, bo by do nas chyba cały dzień jechał...), Już zaczął kopać rowek i powoli roznosi krawężniki....

Ja siedzę na necie i muszę jakaś matę zamówić....

Nooo to juz z górki...

Przy okazji kopania krawężników będę musiała zrobić rewolucje w trójkącie przy wejściu... część roślin została wykopana, bo będzie wstawiony krawężnik, a część została tak na chwile wsadzona wiosną, aby łyso nie było....

Teraz muszę tak z sercem podejść do tej rabaty....

O to dzięki :)

A rozpoznam które to są , czy to będzie mix i jak z kolorami...

Markotka i Efilo , oraz inne dziewczyny od nas, po ile płaciłyście za tonę żwirku, może być na priw i zdjęcie jak macie to mile widziane.

Dziś pan co przywoził mi piasek zasunął cenę 150zł/t ... chyba sporo.....

A mnie marzyłby się taki biały.....