Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nitka tylko po co mi się od lasu czy drogi odgradzać.. Działkę nabyliśmy z płotem betonowym od lasu i tak zostało... powsadzałam pod płotem rośliny, żeby zielono i kolorowo było... a od frontu też rabatka... tylko tyle, że i mnie jeden obcy samochód na dzień przejedzie jak się zgubi, albo i przez kilka dni nikt nie przejeżdża... Do nas najwięcej przyjeżdżają....

To zależy jaką masz odmianę kan.. Ja mam taką wysoka, ale muszę poszukać i niską... Ale na tej rabacie koło tarasu jest dobra ziemia i wszystko rośnie jak głupie... Powsadzałam maleńką lawendę w maj/czerwiec, jak połowę dłoni, teraz jest busz... I tak ze wszystkim....

Arnika, a tak się martwiłaś o swój ogród, widzisz, niepotrzebnie.

Wszystko rośnie jak szalone, rabata przy tarasie kolorowa, optymistyczna,

taka, jak powinna być tam, gdzie odpoczywasz najwięcej.

Zapach kwitnącej lawendy tuż przy leżaku...poezja.

Gratulacje :)

Dzięki Tolu :) Zapraszam Częściej :)

Kala.. no busz... będę przesadzać, bo za gęsto i za dużo....

U nas leje, jest ciut powyżej 5*C.... Młody wyszedł na dwór i wrócił się po czapkę z nausznikami... dostał zimową... Mnie nawet po zakupy nie chce się wyściubić nosa... A trzeba i do dziadka do szpitala i spraw tyle do załatwienia, i lodówka pusta... Masakra...

A tak się chciało Wiolaszce deszczu... a kysz.. Niech do niej idzie...

I rabaty mamy robić....

Mąż z p. Bogdanem kryją onduliną daszek w drewutni ( dostałam ją od Malki - Dzięki Malcia :) ) Wieki granitowy krawężnik jako stopień do ogrodu obsadzony, dziś rano po nowym chodniczku przemaszerowała Inka i nie ubrudziła sobie łapek, czyli chodniczek był potrzebny i zdał egzamin...

Czy u Was też tak zimno i ponuro?

Budowanie drewutni zakończone sukcesem :)

Jeszcze tylko przeszlifować dechy i pomalować ;)

DSC08641.JPG

DSC08642.JPG

Wstawione zostało jedno przęsło betonowe, i zmieniana jest brama metalowa z dwóch przęseł na jedno, które zostanie wypełnione deskami i pomalowane... Tylko po to aby od tyły była możliwość wychodzenia, przywiezienia węgla....

DSC08640.JPG

Troszkę jesieni u mnie....

DSC08659.JPG

DSC08655.JPG

DSC08649.JPG

DSC08650.JPG

Trzeba się zająć tą rabatą....

DSC08645.JPG

Nie mam zielonego pojęcia. Kupowałam je na targu jako doniczkowe, w donicach padły a w ziemi rosną jak szalone, zagłuszając jodłę obok... I były maleńkie jak je wsadzałam....

Połowa róż będzie przesadzona... oby przetrwała....

A na drewutnię to i ja czekam... Poprzednia jest nieskończona... zostało kilka desek do pomalowania.... I raz, ze brakło lakieru, dwa, że mąż i nie miał czasu i mu się nie chciało....

Wieloletnie... w afryce ;) w gruncie wymarznie. Jeśli wykopiesz i do doniczki wsadzisz masz szansę, że przeżyje, ale lepiej kupić nasiona i w marcu wysiać do doniczek albo skrzynek, w maju do gruntu wsadzić :) tym bardzie, że jest ich całą gama odmian... takie cuda też :yes:

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlMYFeSLeC-T1bT5zTiR1QfIl90cA69BocxZzzm52Fdkiex7FXQA

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTIAWM-o_SwM4qzg1t0vSFnlOaw6SGqTnop9zZDqM6A2s9r-eISpg

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQBj82QhykZsuD9dPI26yVrkl8RYl2GVWv7h73YOf2BoKByjBcqoZSpb-I5

http://www.ogrodowisko.pl/watek/139-osteospermum-stokrotka-afrykanska?page=2

Już poczytałam, że jednoroczne.. Ale, że nie są drogie coś koło 3zł kosztowały to sobie nabędę w przyszłym roku. Miałam też żółte, ale te zniszczyły się, pomimo podlewania.. te były w skrzynce i dwie fioletowe też.. wszystko w skrzynce zniszczyło się. Zbiorę może nasiona i wysieję w marcu.. ale ja tak nie lubię flancować... Ja się do tego babrania w ziemi nie nadaję....

Czy u Was rozpoczął się już sezon grzewczy?

Wczoraj paliłam w kominku, ale i był kocioł rozpalony na ciepłą wodę... Dołożyłam dużo węgla po to aby mąż puścił mi ciepełko w podłogę... Nie lubię zimna.. a mnie przy temp 20*C jest za zimno....

Więc ogłaszam niniejszym, że u Arniki rozpoczęliśmy ogrzewanie domku :)