Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

Depsia no to kwas :confused: Dieta w szczegolnosci "na chudniecie" musi byc pyszna, prosta do zastosowania i nie drenujaca strasznie portfela. Widzisz, dla mnie (baaa dla mojego TZ-ta rowniez) wiekszosc potraw, ktorymi niektorzy sie delektuja np. pieczone karkowki, rolady boczkowe, sosy, zupy ze smietana, smazone kielbasy, ciezkie i mega slodkie ciasta, majonezowy pasty sa nie do przelkniecia. I gdy tak sobie wyobraze, ze nagle dla jakiejs "zdrowotnosci" musialabym to wszystko jesc, to bylaby bieda z nedza :bash: Dlatego rozumiem, Twoje zniesmaczenie ...

Wiesz, mysle ze nie ma sensu dalej ciagnac takiego jadlospisu ... ja nie dalabym rady :p

Arnika kontakt ze zwierzamy bardzo otwieraja dzieciaki, a z drugiej strony ucza (pod kontrola i sugestia rodzicow) delikatnosci, cierpliowsci i opanowania. Mysle, ze super, iz macie psa ... tylko jedno pytanie. Nie jest troche za delikatny i za maly na dzieciece raczki? :) Musicie pewnie miec oczy dookola glowy, aby zabawy byly dla wszystkich bezpieczne :bye:

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ambercia.. hmmm dziecięce rączki... Emil teraz ma 13,5 roku... marzy mu się York.. mnie nie.. i bynajmniej nie jest to duży pies.

Dla mnie przy wyborze była ważna psychika, to, że jest mały, aby młody mógł z nim wyjść sam, abym mogła go zostawić z teściami w razie wyjazdu, i to, że ma włos... aby w razie uczulenia nie musieć mu szukać domu. A Inka w dodatku czujna jest jak diabli... jak co to drze się lepiej niż solid security...;)

A jak mnie broni jak śpię :lol: Nikomu nie pozwoli do mnie dojść, żeby mnie obudzili, ale sama po mnie z kilka razy przeleci w celach obronnych... nie wstanie dopóki ja nie wstanę..

Dziś np mąż wołał ją rano na dwór.. nie wyszła z nim.. schowała się pod łóżko...

W końcu mąż wziął ją na ręce i wyniósł na rękach... Ona wychodzi drzwiami , a jak sobie polata, załatwi się to wraca tarasem... no i nie zdążył przyjść do kuchni, a ona już pod tarasem.. otworzył drzwi, a ona już u mnie i mnie pilnuje.. spałam prawie do 10.. ona ze mną... Jak wstałam, pocieszyła się i poszła na dwór..

Fakt.. zimno było.. U nas rano coś koło -18*C.. więc i psu nie ma co się dziwić, ze nie chce wychodzić....

Ambercia - zawzięłam się.

Zobaczę po tygodniu, czy są jakieś efekty.

Jesli tak, to chyba pociągnę dalej, w międzyczasie muszę skompletować jakieś sensowne przepisy na 4 pory roku, żeby nie zaliczyć potem błyskawicznego jo-jo.

MUSZĘ schudnąć, wiesz przecież...

Oj ja też wiem jakie są Yorki... :):yes:

Natomiast Inki to ja nie kupowałam.. Kupił ją mąż jak mu mordkę wylizała.. skoczyła ona do niego na kolana, i już ja wziął.. Ja nosem kręciłam.. wszyscy cali we łzach, po odejściu Pinkiego, ale ona jemu wskoczyła na kolana.. on kasę wyjął i ją zabrał... a potem zazdrosny jest, że tylko za pańcią chodzi...

To ja ją tresuje, ja jej nie daję smakołyków i podjadać, ode mnie nigdy pod stołem nie dostała, wciry i ochrzan jak coś zrobi to ode mnie, czesanie, kąpanie golenie, strzyżenie pani, on tylko pan i tylko do miziania, a ona mnie woli.... :rolleyes:

Sama miałam będąc małą dziewczynką Yorka to i muszę poprzeć Ambercię - charakterne psiaki, oj charakterne! I świetne są na gryzonie, przynajmniej nasza sucz żadnemu szczurowi ani myszy nie popuściła!!! Ale teraz to mi pasują tylko duże psy - najlepiej jak największe - chyba mi kompleksy wyłążą ....;)

:lol2::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Noo charakterne i to jak diabli, i to jest rasa właśnie na myszy i szczury... A ludzie z nich lalki robią;)

Gosiek wpadnie oburzona, ale to Ona pewnie wie...

Na to wychodzi, ze ja duża jestem i mogę mieć małego pasa..., a że nam do kochania potrzebny to mam lwa;)

Idę doczytać jakie to miały być te słodziki, znaczy skład tych zwykłych... i stewia to w proszku czy tabletkach, bo w proszku coś koło 15zł widziałam w Auchan...

Stevia moze byc i w takich tableteczkach jak slodzik i w proszku. Ta w proszku jatwiej dodawac np. do pieczonych ciast. Na poczatek kup najmniejsza ilosc ... na sprobowanie. No albo przyjedz do mnie :wiggle: Kawa, herbata a dzisiaj jeszcze pieczone jablka z cynamonem na kruchym pelnoziarnistym :-) I wszystko na stevii ;)

Chyba u Depsi doczytalam, ze morze i ryby masz " w sasiedztwie" :rolleyes: Szkoda, ze nie mieszkamy blizej :popcorn: Ejjjj ... :(

Nieee ja z południa.. pisałyśmy już;)

Tylko tyle , ze jak mąż wraca z pomorza tak latem mniej więcej co tydzień to przywozi świeżuteńkie prosto z wędzarni.... mniaaammmm

Natomiast jutro mam mieć rybki z piekarnika.. albo panga albo mintaj, bo fladrę zostawiam na grila... kocham flądrę z grila...

To dla zainteresowanych stewia w Auchan jest ale tylko w proszku, przynajmniej za przesyłkę nie trzeba płacić;)

W zasadzie kupiłam ja drugi raz w życiu.. wole dorsza złowionego przez męża.. ale ostatnio jak był na rybach to był sztorm i nie mam zapasu w zamrażarce:(

Więc kupiłam i pangę z lodem i mintaja z lodem.. zastanawiam się czy będzie jej z połowę po odmrożeniu...

Arnika wiem, ze z poludnia dlatego napisalam w "sasiedztwie" :rolleyes: A dorsz najlepsiejszy :-) Wlasnie wsunelismy rybe po grecku z dorszem w roli glownej. Oczywiscie modyfikowana pod nasze beztlustne gusta :wiggle:

markoto proscizna :-)

na kruche:

100g maki pszennej typu 650

150g maki pszennej pelnoziarnistej, albo pelnoziarnistej orkiszowej (ta lepsza, bo ma wiecej bialka)

70g prawdziwego masla ;)

stevia jesli w tabletkach to ok. 12 - 15 rozgniecionych tabletek

2 zoltka

odrobina prawdziwej wanilii

wszystko wrzucam do malaksera i po 2 minutach otrzymuje "zagniecione" kruche. Kruche wedruje na 0,5 - 1,0 godzine do lodowki. Po tym czasie rozprowadzamy go cieniutko w na dnie tortownicy (dno tortownicy wykladam papierem do pieczenia i nigdy nie smaruje zadnym tluszczem). Ok 1/3 ciasta pozostawiamy na kruszonke ;)

Nagrzewamy piekarnik do 175st i pieczemy nasz spod przez ok. 15 - 18 minut.

W tym czasie obieramy 5-6 srednich jablek. Kroimy na kawalki, ciensze paski lub jak nam sie podoba. Po podpieczeniu spodu wyrzucamy na niego 1/2 wszystkich jablek i posypujemy (u nas obficie) cynamonem zmieszanym ze stevia. Potem wykladamy reszte jablek i znowu posypujemy mieszanka cynamony ze stevia. Na koniec rozkruszamy reszte kruchego ciasta. ZApiekamy w 175 st przez ok. 40 minut.

Enjoy!

Nie wiem dlaczego, ale ta panga do mnie nie przemawia.

Uwielbiam flądrę - w każdej postaci!!!

Samaś mała, to chociaz psem dorobisz...

Mała to jest walizka, a ja jestem niska :p Ale po prawdzie to skoro mnie nie bardzo widać to chociaż po psie wszyscy poznają, że idę :wiggle:

Oburzona nie będę ;) wid doskonale skąd rasa się wywodzi :lol2: ale moje to takie słabe myszołąpy - starsza to myszy się boi :lol2: kiedyś taką bidę złapałam za ogon i pod nos suce podstawiłam - a ta ogon pod siebie i chodu... a mysz się odwinęła i w palec mnie udziabała :eek:

młodsza to myśliwski... zaganiacz - gnębi wszystkie myszy, szczury, węże, jeże i ostatnio niestety żaby - tyle, że je jedynie osacza i piskliwie obszczekuje podekscytowanym dyszkantem. Z daleka wiadomo co się dzieje ;) Żabę niestety do pyska ostatnio wzięła, aż piana z pyska jej leciała