Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No miałam takie granitowe gładkie płytki wyłożone wiele lat temu przed biurem w którym pracowaam - masakra to była, a już jak spadł śnieg, to katastrofa murowana była!

Nie wiem, może teraz już nie śa takie gładkie, ale tamte - nikomu nie życzę.

Wkoło mam od cholery modrzewi, ale jak przychodzi co do czego to na taras nie ma. Okoliczne tartaki nie dysponują. Jest szansa, że gdy będę już mogła zrobić ten taras to i modrzew się znajdzie.

Jamlesik, ja mam płytki na tarasie i są śliskie, nie wiem, jak zachowuje się granit. O granitowych płytach myślimy z Szanownym na ścieżkę do domu, tylko czy one nie powalą nas ceną??

Myśleliśmy o kostce granitowej łupanej, czy łamanej, ale ona śliska nie jest...

Myślałam też o płytkach takich jak kupiliśmy wiosną ubiegłego roku na ganki przed dom i przed kotłownię... Leżą na palecie i nabierają mocy urzędowej...

One nie są śliskie bo są płomieniowane czy szczotkowane... . Czyli ostre .

Ale jak nagrzało nam słońce od południa do zachodu przez cały dzień ten tłuczeń się grzał, to nie było szans siedzieć na tarasie... Oj nieeee.....

Dlatego też decyzja drewno i padło na modrzew, w sumie niewiele droższy niż świerk...

Zobaczymy co wyjdzie i na czym stanie....

Był u mnie pan co ma mi zrobić deseczki na taras. Zaproponował z desek o grubości 4cm że je zryfluje, szerokie tak na 13-14cm...

Koszt desek to 1400zł... jak rozmawiałam jesienią to miało być 1000zł.. ale też nie były by ryflowane. Proponował mi też dęba czerwonego.. twarde drewienko, ale koszt ok 2000zł... więc zrezygnowałam... Ale i nie wiem jak by się zachował na tarasie...

Zła wiadomość jest taka, że nie będzie przed świętami tylko po świętach... buuuuu a to już będzie połowa kwietnia.... buuuuuu

Czyli zapracowani będziemy i ładnie będzie wyglądało dopiero na weekend majowy...

A już myślałam, że sezon tarasowy rozpoczniemy przed świętami, albo w święta....

U nas mżawka... jest mokro, zimno i szaro....

Rzadko sprawdzam prognozę pogody, ale... wczoraj nie wytrzymałam, bo taka pogoda już tak długo działa na mnie przygnębiająco.... ładnie ma być od piątku... czyli będzie można wreszcie wyjść na ogródek.....

Kupić olej lniany, terpentynę, rozpuszczalnik i lakier to jakieś 200-300zł, i śrubki ( nie mam pojęcia ile ale więcej niż 50zł nie wyjdzie? chyba) Pokroić legary ( mam już, są zdjęte z salonu ze stropu), kupić kilka bloczków betonowych oraz praca własna...

Myślę, że w 2000zł się zmieszczę.... a miało być tak ładnie i miałam się zmieścić w 1500zł:(

Z tym, że deski tarasowe będą grube na 4cm.. no ciut ryflowanie zabierze.. ale ponad 3cm będzie z hakiem.. a na necie jest modrzew na 2,8cm po min 50zł/m2 i więcej...

Więc myślę, że to jest dobra cena.

Dziewczyny i Chłopaki

..i.. właśnie wróciłam z zebrania Rady Rodziców... i mam gorącą prośbę... czy Ktoś z Was ma może możliwość jako firma, albo zna osobę, która mogła by dofinansować wyjazd dzieciaków do Warszawy na wycieczkę...

Szukamy jednym słowem sponsora na autokar. Wiadomo , że taka darowizna na szkołę może być odliczona od podatku.

Wszelkie możliwości pomocy jeśli Ktoś może mile widziane.

Taras jest podniesiony ziemią, wysypany jest tłuczeń, nawet sporawo go jest, mam zamiar wkopać bloczki betonowe i dopiero na nie dać legary drewniane i dopiero wówczas na te legary co i tak będą w powietrzu, przykręcimy dechy. Tak myślę... O kotwy patrzyłam... zjadły by mnie finansowo...