Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wylewanie słupów u nas nie wchodzi w grę... Nie będzie to robione...

Markotka też ma drewniany, Efilo , Rasia, Neferka( ale ona ma akurat na betonie ułożone) Irma...

Muszę dopytać...

A co niby miało by się dziać i o ile podnosić... Kostka też może wysadzać...

Przecież taras będzie w jednym kawałku i to 4X7m więc mały nie jest....

Cały wieczór spędziłam czytając wątki tarasowe,....

Oczy mnie bolą, głowa mnie boli.. i mam mętlik...

Efi mówi lane słupy, Duch lać beton w tuby, Jamles lać beton.. A inni na bloczkach kładą i jest git.. tylko jak to się zachowuje po latach...

Nie wiem, nie mam pojęcia...

O ile położenie bloczków mogę sobie wyobrazić, o tyle zalewania betonu to już nie bardzo.. bo tubę to rozumiem, wykopać na nią dziurę też.. ale ... jak ją wypoziomować, żeby dobrze było... żeby i był spadek, i żeby krzywo nie było w sensie jeden słupek wyżej, drugi niżej...

Dochodzę do coraz większego przekonania, że muszę z pracami się wstrzymać do czasu przywiezienia desek, po to aby wiedzieć dokładnie jaki decha ma wymiar.. aby móc ułożyć legary na słupkach i dechy..

Widziałam setki zdjęć...

Doszłam też do wniosku, że taras podniosę do góry i zrównam z drzwiami do salonu i kuchni... Co prawda chciałam mieć niżej, bo np chodzi o śnieg.. ale widzę zimy przeżyłam w domu i widzę, że śnieg pod drzwi nie dochodzi...

Więc stopnie będą przy zejściu z tarasu...

Ojjj jak ja mam to wszystko podzielić zaplanować i jeszcze facetowi wytłumaczyć.. Znaczy ja .. blondynka...

I wiem, ze nie chcę mieć przerw pomiędzy deskami .. tak na 3mm wystarczy. no może do 5mm mogłabym pozwolić.. bo większe szpary spowodują jeszcze większe dziury później... nie chciałabym, aby noga krzesła wpadła pomiędzy szparki...

Arniko rozumiem Cię doskonale,ja też planuję taras drewniany,ale odkładam to na potem, mam teraz inne pilne rzeczy.Będe śledziła Twoje zmagania z tarasem,i też zbieram informację na temat budowy,jak znajdziesz ciekawe rzeczy odnośnie drewnianego tarasu to wklej linki,życzę powodzenia

Witaj Basiu :)

Wątków tarasowych jest sporo na forum.

I to takich drewnianych.. na wylanym betonie, na stopach lanych, na bloczkach betonowych i położony stelaż bezpośrednio na żwirze co uważam za duuuży błąd, ale to też niby "fachowcy " robili....

Ja mocno biję się z myślami czy robić na bloczkach czy na stopach.. ale.. ja pod tarasem mam gruz i jakoś nie bardzo widzę to, że będziemy kopać pod stopy... nie dało by chyba rady bez koparki...

Czekam na odpowiedź od osób co mają na bloczkach jak zachowuje się ich taras... czy nadal zrobiliby tak, czy już dziś inaczej.

Wczoraj rozmawiałam ze znajomym co też ma taras na bloczkach... zupełnie się nic z nim nie dzieje, nie miał kasy na super drewno to pociął deski szalunkowe i też służy mu dobrze... zaolejował, zakonserwował i chodzi się i siedzi po nim OK...

Czekam też na opinię Arco co Ona powie, bo też ma tak zrobione...

Powiem Ci tak - u nas w zeszłym roku taras przed domiem dla gości się posypał, trzeba było na gwałt robić nowy.

Yeti specjalnie przyjeżdżał pomóc nam, bo nie mogliśmy sobie poradzić z nawałem prac - w życiu nikogo takiego nie spotkałam!

W każdym razie obejrzeliśmy grunt pod tarasem - suchuśki. Położyliśmy drewnianą kratownicę wprost na gruncie (z tym, że u nas jest piach bardziej suchy niż na plaży, a taras jest cały zadaszony), a za deski tarasowe robi zwykła podłogówka z marketu, taka sosnowa, zaimpregnowana i tyle.

Po roku wygląda bardzo dobrze. Jeśli po 10 latach padnie, to co? Kupi się nowe po taniości.

Modrzew jest znakomitym drewnem tarasowym, wilgoci się w ogóle nie boi, jachty się z niego robi drewniane, więc... Nie przesadzałabym z bólem głowy, będzie dobrze.

Jamles jest drobiazgowo dokładny, wystarczy spojrzeć na jego wypielęgnowany ogród. :p

w te słupy, tuby włożyć coś takiego

http://dawmar-narzedzia.pl/shop/images/Artykuly-metalowe/Laczniki-dekarskie/thumbnails/Lacznik-budowlany-regulowany-160mm.jpg.thumb_150x112.jpg

i na tym zrobić spadek legarów, ten spad nie musi być duży,

przecież woda spłynie szparami między dechami

No to wszystko tłumaczy...

I Jamles i Efilo są dokładni... nawet baaardzo jak u Efi widziałam.

Też myślałam o takich podporach... ale jakbym lała beton.. Duch podpowiedział aby wziąć kupić tuby i zalać je betonem.. w nie te U kształtki..

Po przejrzeniu setek zdjęć tarasowych wczoraj ( spać przez to nie mogłam) doszłam do wniosku, że muszę taras jeszcze podnieść, żeby z domu bez stopni wychodzić... a stopień tylko przy zejściu do ogrodu... I naprawdę chyba go posadowię na trelinkach są cięższe i większe niż bloczek, dam je gęsto i na to solidną konstrukcję z legarów i dopiero dechy.

Powinno być dobrze. jak co to będę sama na siebie kląć... bo wykopanie dołów w miejscu gdzie jest taras graniczyło by... z dużym wysiłkiem i determinacją... Mam tam cały gruz po budowlany, bo i tak musiałam podnieść teren... więc jest szansa, że łopaty nie wbijesz poniżej wysypanego tłucznia i warstewki ziemi na głębokość 30cm...

Dzięki Sekretarzowi :)

byłam z młodym ana terapii, a wykorzystując czas na bieżni pobrykałam, bo nie miałam wcześniej czasu...

Kaluś.. tak jak Jamles napisał będzie z modrzewia, ale legary mam chyba świerkowe, bo są, zostały nam ze zdjętego sufitu w salonie, więc nie ma sensu te wyrzucać, a inne kupić.. Wiem, ze to nie takie.. ale kilkakrotnie pomaluję olejem i będzie dobrze zabezpieczone...

Pasiulka jak nie kupisz bardzo drogiego egzotyka dodatkowo wymyślnego to może nie będziesz bez torby chodziła..

U nas taras to już konieczność... Pisały laski, że kupowały modrzewia z all z chyba Makowa P. i było OK.

Patrzyłam... i są rzeczywiście... nie mają cen wyrwanych z księżyca.

Hej Arni, dzielna jestes! Dalas rade z calym zaladowanym dniem i z silownia :wiggle: Pewnie juz wiesz, ze ja nie dotarlam :( Rankiem zamiast sie zerwac i zaczac jak czlowiek od pracy, silki, pracy, angielskiego, spotkan, to po wczorajszym odsypialam do 9.00 i caly dzien byl pelen gonitwy, aby jakos to wszystko nadrobic :p No ale jutro juz grzecznie potuptam sie porozciagac, pobiegac i poprzerzucac zelastwa na bicepsach :rotfl:

Tyle myslenia i koncpecji, iz nie watpie w piekna przyszlego tarasu :-) Szykuje sie cudne lato z nowym miejscem na relaksik, kawke i szlifowanie opalenizny - w bikini rzecz jasna :-)

No nic ... uciekam do ksiazek ... nowych egzaminow sie mi zachcialo zdawac ... nie ma czlowiek spokoju :lol2:

Ja mam w altance meble z drewna modrzewiowego,

stoją tam okrągły rok, na deszczu śniegu i mrozie

i jest ok.

Braza ma duży modrzew przed domem, wiele desek...by było...:oops: ;)

Jakby co to u mnie już wiosna zawitała..

Wypatrzyła ją Inka...

DSC09008.JPG

DSC09015.JPG

... i wypatrzyła żyjątko...

DSC09017.JPG

Bardzo opiekuńcza była... i go pilnowała...

DSC09022.JPG

DSC09024.JPG

Praz ganianie Inki odkryłam krokusy...

A ja w słonku szlifowałam listwy przypodłogowe...

DSC09019.JPG

DSC09020.JPG

Jutro będzie malowanie na drugi raz...

I mam nadzieję, ze będzie nadal tak ciepło i słonecznie, bo zamierzam dzień spędzić w ogrodzie...