Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Bogusiu :)

Morwa powiadasz.. no może i dobre by to było, tylko, że ona "stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz wpływające na po-posiłkowe przyswajanie cukru"

A ja cukry odrzuciłam w ogóle, nic nie słodzę i nic z cukrem nie jem, wiec nie bardzo ona ma mi co stabilizować...

Ale zapamiętam i może przyda się innym Dziewczynom.

Arniczko zgadza sie -stabilizuje poziom cukru..ale nie tylko tego z herbaty,batoników:) Gdyby tak było to cukrzycy mogliby jeść wszytko oprócz batoników itd.:)

Cukry powstają tez z innych produktów.Natomiast jak ograniczymy słodzenie, słodkości w ogóle to efekt utraty wagi bedzie większy:)

o wzroscie glukozy we krwi decyduje IG produktu , takze warzywa, nabial, pieczywo czy platki powoduja wzrost poziomu cukru we krwi :)

pamietam, ze w montignacu to na co moznabylo sobie pozwolic to czekolada gorzka o zawartosci kakao powyzej 65 % i orzeszki ziemne, polaczenie bylo niczego sobie i najlepiej po posilku :)

do wszelakich suplementow podchodze z ogromna rezerwa, a wrecz niechecia ;). Wiekszosc to tylko produkt marketingowy, pozbawiony jakichkolwiek niezaleznych badan potwierdzajacych skutecznosc, wieksza anizeli placebo.

Co do morwy to na polskich stronach rzetelnego przedruku z badan nie ma, wiec zapodam to co znalazlam:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16960168

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21361295

http://www.medicalnewstoday.com/releases/114768.php

Sprawdzilam, ze na rynku mamy dostepne dwa glowne preparaty z morwy. Produkt ZUCCARIN ok 100 zeta - 120 tabletek (zawiera tylko 400mg per pill) oraz Morwa biala Humavitu ok. 20 zeta za 180 tabletek (az 720mg per pill).

BTW nic nie zastapi zdrowej diety i zdrowych nawykow, ale jesli jakis suplement znajduje potwierdzenie w obszarze ktory nas interesuje to czemu nie :-)

Amber czyli wychodzi, że morwa może być....

Zastanowię się...

To moze ja jutro 15 minut dłużej zostanę na siłowni;)

A swoją drogą dałam sobie dzisiaj w kość... ojjj dałam... ale i nic dziwnego, kilka dni nie byłam...

Jamles powiadasz 50km... hmmm to jak błysk był to z pewnością miałam wiecej.. ale o ile...?

W końcu mój turbolot taki prędki to nie jest....

...ponieważ wiosna przyszła to umyłam turbolota...

biorę teraz odkurzacz i ścierki i idę czyścić środek.. bo jest tak upieprzony, że masakra jakaś...

No i powiem Wam, ze widać te rysy na turbolocie co to przerysowałam sobie wyjeżdżając z garażu...

Z ogródkowych rzeczy.. to mech zaczyna jakoś dziwnie brązowieć... już nie jest zieleniutki...

Czyli żelazo i nawóz dają mu radę...

I jeszcze jedno.. mam sporo krokusików, ale to nie jest te moje ponad 200 co to je powsadzałam poprzedniej jesieni... chyba nornice zeżarły...

Powiem Wam, że o 17.00 wyszło słońce, ptaki od razu zaczęły śpiewać...

Wyszłam wstawić autko do garażu i oczom nie wierzyłam.. Na drodze jest już pełno żab.. normalnie żaby wyszły... Nie wiem czy nie za wcześnie, czy już naprawdę wiosna idzie, ale widok żab na ulicy wprawił mnie o zdumienie...

Będzie miała co Inka pilnować...

Umordowana jestem i bardzo chce mi się cały dzień spać... oj bardzo... Chyba zaraz pójdę spać, jak mi młode pozwoli;)

Z suplementow dobry jest chrom jak kogos ciagnie na slodkie.

zapomnialabym ;) A jakies badania w tym kierunku, to som??? Czy tylko tak, bo w ulotkach napisane i te reklamy w TV takie piekne :cool:

BTW doprawdy tak bezkrytycznie wierzycie, ze jak powiedza/napisza/zacheca ze "dobre na ...." to rzeczywiscie wymierna (a nie pierwiastkowa lub zadna) skutecznosc jest dowiedziona badaniami? :popcorn: Generalnie to wcale sie nie dziwie, ze rynek suplementow jest tak dochodowy, a na redukcje wagi to juz zupelnie zyla zlota ... :yes:

Arni milych snow ... ja jeszcze podziobie w ksiazkach. Wlasnie kurier przywiozl mi kolejne tomisko :popcorn:

O CLA np. jest TUTAJ.

Oczywiście, że nie zastąpi zmiany odżywiania ani ruchu, podobnie jak żadna inna substancja.

Ale może wspomóc. :yes:

Kochana, mnie interesuje konkret a nie marketing. Sorry. Czyli link do BADAN dedykowanych osrodkow, ktore potwierdzaja wymierna skutecznosc CLA na redukcje masy ciala.

Akurat chrom zalecil mi dietetyk, chociaz ja nie biore, bo mnie akurat na slodkie nie ciagnie. Omega 3 zazywam z zalecenia 2 lekarzy, wiec luz.

no tak, ale nie zapytalas "dlaczego ten chrom zalecil?". A jesli powiedzialby ze to na "ciagniecie na slodkie" ;) to nie interesowaloby Cie, czy rzeczywiscie tak jest? Czy ktos to zbadal? Jaki byl efekt? Przyznam, ze najbardziej ze wszystkich rozreklamowanych supli irytuje mnie "chrom jako bloker apetytu na slodkie ;)" , L-karnityna jako metaboliczny kop i CLA jako reduktor (wrecz zjadacz) tkanki tluszczowej :D

Jeszcze nie śpię...

Młode do kominka ziemniaki włożył.. będą pieczone w sreberku...

Nie wiem ale starszy śpi, średni jakiś cichy taki.. młodego tylko roznosi.. i spać mu się nie chce...

Pewnie do 22 nie pójdzie spać...

Ale czasami i placebo pomaga...

Jak w psyche włożysz, ze chudniesz to będziesz chudła... a jak wmówisz sobie, ze nic.. to nic... i srylion tabletek, wspomagaczy i diet nie pomoże...

Bez względu na wszystko...

A marketing jest po to , żeby zarabiać... no i przemysł farmaceutyczny..

Nie ma chyba bogatszego przemysły jak farmaceutyczny, tytoniowy i alkoholowy...

Nawet świadomie nam jedzenie trują, żeby potem się leczyć.. a sanepid sprawdza.. co sprawdza....? co jest na etykiecie i czy to z tą informacją jest zgodne.. nawet choćby trucizna była, jak zgodna to OK jak nie ma na etykiecie to źle...

ot kwadratura koła...

Dziś przy śniadaniu chłopcy jedzą kiełbasę swojską odsmażaną.. i ta kiełbasa z tygodnia na tydzień jest coraz gorsza....

Najpierw była tylko wędzona, czyli OK, potem do kiełbasy na wagę dali wody.. potem lekko sparzyli, a teraz bardzo ją sparzyli...

Młody się nas pyta co my dajemy do kiełbasy?

No sól , pieprz i czosnek.. , no ale jaką chemię... No żadnej tylko to co mówiliśmy..

Ojj bardzo był zdziwiony...

no tak, ale nie zapytalas "dlaczego ten chrom zalecil?". A jesli powiedzialby ze to na "ciagniecie na slodkie" ;) to nie interesowaloby Cie, czy rzeczywiscie tak jest? Czy ktos to zbadal? Jaki byl efekt? Przyznam, ze najbardziej ze wszystkich rozreklamowanych supli irytuje mnie "chrom jako bloker apetytu na slodkie ;)" , L-karnityna jako metaboliczny kop i CLA jako reduktor (wrecz zjadacz) tkanki tluszczowej :D

No sama lekarka powiedziala po co to jest, poza tym ten greps znaja chyba wszyscy. A poniewaz nie traktuje wszystkiego, co powie lekarz bezkrytycznie i mi nie potrzebne to nie biore, bo mi szkoda kasy. Natomiast jesli cos zdecyduje sie lyknac to owszem, staram sie dotrzec do jakichs wiarygodnych zrodel. Ja tam w CLA nie wierze, L-karnityne bralam bo lubilam jej smak i ssanie pomagalo na glod, ale zeby to cos dawalo? Pewnie nie i tym razem nie "wspomagalam sie" niczym, a efekt b. dobry.

Ja brałam swego czasu CLA i miałam wrażenie, że pomaga.

Tam pod artykułem jest bibliografia.

Innych rzeczy nie brałam, no jedynie zieloną herbatę pijemy czasami, ale nie w celu odchudzania, tylko po prostu jako zdrową herbatę. :yes: