Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mialam to samo :( W marcu na urodziny dostalam http://img259.imageshack.us/img259/661/1luvurw4.gif pakiet pieciu wizyt :-) Wlasnie zaliczylam trzecia. I juz jest o niebo lepiej. Wisienka na torcie jest zawsze masaz ... glowy i karku. Zapodaj i sobie ... Ogolnie masaze sa ok, ale skora glowy i karku dobrze wykonane to mistrzostwo relaksu http://yelims.free.fr/Jetirelalangue/langue43.gif

Wusia tiaaaaaaaaaaaaa ... 30 minut ... i to kosc razem z moim psem :lol2: Niedoczekanie :p

ja pojechałam po całości - pakiet full, twarz, masaże (chyba tym razem skusze się na pantai luar lub monoi (tego jeszcze nigdy nie miałam), manicure, pedicure, mikroderma, albo mezo...no coś trzeba z sobą na wiosnę począć, bo by nie straszyć - choć siebie stojąc przed lustrem :oops:

Edytowane przez malka

jakiej firmy ta zmywarka :rolleyes:;)

:) instrukcja tylko we wschodnim jezyku :yes: Ale za to mila i dokladna, wiec tylko pochwaly sie naleza :-)

Wusia mojej yorczycy jakos tak bezustannie wydaje sie, ze jest co najmniej owczarkiem, albo lwem ... Ona warczy i nie odpusci, a my musimy bronic :lol2:

Malka olej monoi cuuuuuudnie pachnie ... Czysty olej zamawiam i wykorzystuje jako swietny balsam do ciala i ... i do koncowek wlosow :yes: Milego relaksu :-)

Ja właśnie wróciłam...

Prawie calutki dzień zalatany....

Marta... Dobrze, że do szefowej..... :) Emil chodzi do innej, ale tą tez znam i jest b. dobrym specjalista.. też miałam z nią przyjemność...

Ambercia... Inka też ma taką kościarkę... i na legowisku leży, czasami poobgryza...

Malka.... o czym Ty piszesz :eek:;)

Mnie jako wiejskiej babie kompletnie nieznane są takie rozkosze ciała w spa, ja za prosta kobieta jestem. ;)

Może kiedyś, jak będzie mnie stać...

Ale Sołtys zapewnia mi masaże, a co! :cool: :lol:

Mnie jako wiejskiej babie kompletnie nieznane są takie rozkosze ciała w spa, ja za prosta kobieta jestem. ;)

Może kiedyś, jak będzie mnie stać...

Ale Sołtys zapewnia mi masaże, a co! :cool: :lol:

spokojnie ... nie wyrzucaj sobie. Robie norme za nas dwie, wiec jest rownowaga w przyrodzie http://medlem.spray.se/senatn/images/C%20happy/749.gif

Arni http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-178.gif

Jak nie masz dzisiaj czasu, to pocwicze za Ciebie http://img154.imageshack.us/img154/6298/cunaovc7.gif Po wczorajszym mam taki nadmiar energii, ze chyba HIIT mi sie nalezy http://yelims1.free.fr/Animaux/Chien.gif

No to ja SPA zrobiłam sobie o 1.00 we własnej łazience :lol:

Lecę się pizdrować, bo z Vice p. Prezydentową miasta się spotykam... Idziemy z koleżanką zawalczyć dla dzieciaków o ośrodek dla nich.. budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych jest.. znaczy będzie za kilka miesięcy, jak nasze dzieci przeprowadza się do nowej szkoły... A co zrobić z dziećmi naszymi.. znaczy jak dorosną i są niepełnosprawne?? gdzie mają się podziać???? co mają robić??? gdzie rehabilitacja, socjalizacja? gdzie i kiedy rodzice.. coraz starsi, mniej silni i coraz bardziej słabi mają siły zregenerować, coś gdzieś załatwić jak mają dziecko już dorosłe na wózku...?

No i tak jedziemy na ważną rozmowę...

Trzymajcie kciuki, co by się udało przekonać władze, że trzeba na osoby niepełnosprawne wydawać więcej kasy niżby miasto chciało.... ;)

tym bardziej, że miasto podjęło wyzwanie ( powiem, że jako pierwsza zaczęłam biegać do prezydenta, posłów o nową szkołę dla dzieci ) budowy nowego obiektu, z prawdziwego zdarzenia dla dzieci niepełnosprawnych.... I chyba jest to ewenement budowy nowej szkoły w dzisiejszych czasach , kiedy to placówki oświatowe się zamyka w naszym kraju....

A skąd wiesz Ambercia, że nie bardzo mam czas????

Na 10.00 do prezydenta, o 12.30 w innym mieście UKG

potem jeszcze kilka spraw....

No nic to... idę się pizdrować... garniturek zakładać... bo jak nic w niego wchodzę.. a kiedyś sobie tylko wisiał w garderobie... :)

Ufff... jestem wreszcie... obiad wstawiłam szybciutko.. i kliknę zanim się ugotuje...

No cóż... Budynek, pomimo, że z windą.. że przystosowany do osób niepełnosprawnych... to najprawdopodobniej nie pozostanie dla nich.. miastu brakuje żłobka, przedszkoli... W sumie mają racje...

Tylko nie rozumiem dawnej polityki dzielenia... Żłobka na pół.. i w budynku żłobka jest dom pomocy społecznej.. ale dla emerytów.. i żłobek...

Inne DPS też są.. i jak je zwał tak je zwał, ale dla młodzieży dorosłej nie ma takich placówek...

I co zamierzają zrobić... budynek naszej szkoły przekształcić... znowu w żłobek i przedszkole podzielone.. a może w innym miejscu DPS...?

Zadałam tylko pytanie.. po cą mają być w dwóch budynkach żłobki.. w kilku punktach DPS i bez rehabilitacji, po co ja się pytam.. te placówki niosą za sobą kolejne etaty.. dyrektor, sekretarka, sprzątaczki personel wykwalifikowany...

No nic.. dziś tylko zasygnalizowaliśmy , że jest problem.. nie mamy pojęcia kto by miał to finansować.. bo gmina już wysiada finansowo, choć bogata w/g mnie jest..., buduje za ponad 60 milionów ośrodek z którego całe południe będzie korzystać ( jeśli chodzi o niewidomych i niedowidzących i niedosłyszących oraz głuchych... , a finansować nie chce województwo a sejm się wypiął kilka razy na budowę tego ośrodka...

Ja się pytam tylko na obchody II rocznicy katastrofy Smoleńskiej jakie pójdą pieniądze... A dzieci nie ma kto wspomóż....

No nic... będzie nam trzeba coś wymyślić, coś co ma nazwę, kto to będzie musiał finansować, jakie stowarzyszenie albo gmina czy województwo.. i starać się o takie miejsce dla ludzi na wózkach , z autyzmem czy innych upośledzeniach, aby te osoby nie pozostały w domu.

Ale też nadmieniliśmy, że jest też olbrzymi problem co zrobić z dziećmi głęboko upośledzonymi czy to fizycznie, czy intelektualnie, jak rodzice/opiekunowie odejdą.. Znam takie przypadki.... 1 zaopiekowała się 22 letnia siostra, , 2 zaopiekowała się babcia.. ale co będzie gdy babci zabraknie, co będzie jak siostra musi iść do pracy, albo wyjść za mąż???? i tak można by było mnożyć .... Potrzebne są też całodobowe ośrodki opieki nad osobami niepełnosprawnymi....

Arni a sprawdzalas jak takie sprawy sa rozwiazane w innych krajach w EU? Z publicznych srodkow, stowarzyszenia, fundacje, fundusze powiernicze, prywatne srodki? Ciekawe jak takie osrodki sa finansowane :confused: Bo to, ze problem jest i to olbrzymi to fakt, no ale co dalej ... Patrzac na inne przyklady ("Mimo wszystko" czy w budowie klinika "budzik" i wiele, wiele innych) to chyba powstaja i egzystuja dzieki prywatnym funduszom ... niestety :(

Ambercia... no nie sprawdzaliśmy...

Ja to raczej będę pomagać znajomej.. mnie ten problem nie dotyczy... przynajmniej na dzień dzisiejszy... ale pomogę...

Prezydent i inne panie z wydziału zdrowia i oświaty nam to uzmysłowiły... no bo skąd my mamy wiedzieć , czy warsztaty terapii zajęciowej to są finansowane .. np z województwa, a np domy pomocy społecznej czy świetlice z gminy... ale też są prowadzone przez stowarzyszenia...

Może pokręciłam...

Ale chodzi o to, że miasto/gmina wzięła na siebie ciężar budowy nowej olbrzymiej placówki, województwo.. ja nie wiem czy się dołożyło czy nie, ale Państwo NIE ... posłowie nie widzieli potrzeby dofinansowania takiego ośrodka jak nowa szkoła dla dzieci niepełnosprawnych w rożnym stopniu...

O warunkach w szkole to nawet pisać nie będę... szkoda palcy na klepanie... ale dzieci nie mają szatni, nie mają stołówki, nie mają sali gimnastycznej.. ups.. mają.. w pomieszczeniu zaadoptowanym w ... piwnicy... dużo by było pisać...

Ale w nowym ośrodku będzie z rozmachem.. takiego ośrodka nie ma chyba w Polsce...

Czy to co chcemy stworzyć u nas to jest w PL .. nie wiem... nie mam pojęca bladego jak jest za granicą.. z czego jest taki czy inny ośrodek finansowany.. w PL też są różne obwarowania ustawowe.. i to a to może być, a tamto to już nie...

Rozumiem prezydent, ale rozumiem też rodziców..

To było pierwsze spotkane... ale już po świętach będą kolejne, i następne...

Teraz zaczęliśmy za tym biegać...

WYBIEGAMY... tylko nie mam pojęcia jak ten nowy twór będzie się nazywał i kto go będzie finansował...

Dziś już miały dzieciaki prawie wolne... bo tylko na chwilkę były w szkole... śniadanie świąteczne z obiadem i ciacho :)

Ja od południa walczę w ogrodzie..

tak mnie TARcia zawstydziła, ze na nic.. szpadel w dłoń i poszłam przesadzić 2 sosny za płot, a w ich miejsce wsadziłam bośniackie co to od zeszłej wiosny w doniczkach czekały...

kosodrzewinki posadziłam do donic przed dom na wejściu.. w zeszłym roku miałam jakieś pelargonie i coś jeszcze... ale teraz będą kosówki :)

Dostałam od sąsiadki rudbekie i powsadzałam w rabatkę.. kilkunastu sadzonek nie dałam rady wsadzić.. nie miałam pomysłu gdzie i jak.. i miejsce bym musiała przygotować... posprzątałam po Ince to co na ogródku zostawia, poobcinałam róze i te krzaczki których wcześniej nie podcięłam... ciut oplewiłam.. i sama jeszcze nie wiem co...

Jutro dalsza część...

Nawet na siłownie na ta godzinkę było mi szkoda, bo cały czas na nogach to i bieżnia by wysiadła.. znaczy miałam lepszą w ogrodzie... ciągle schylanie i wte i wewte...

No nic to... Porządek jako taki jest w domu... podłogi to i tak na samym końcu się umyje, szczególnie jak robię teraz na ogródku a jedyna dziewczynka pomocnica ze mną jest i też biega.., oraz pilnuje żab... nie odpuści im... teraz padła.. nawet o jedzeniu mi nie przypomniała....

Ha, to poszłaś przez ogród jak przeciąg! :lol2:

Ja już w wirze sprzątania stodoły i pokoi gościnnych, rodzina się licznie zapowiedziała.

Nie narzekam, bo obiecali duuuużo żarcia gotowego przywieźć ze sobą, zrobią w domu i wezmą.

No to moge posprzątać, przecież i tak musze to zrobić po zimie, żeby na sezon stodołę przygotować. :lol:

Arni no to sie ostro napracowalas :-) Piekno ogrodu Ci wynagrodzi :-) Wiem, ze bedzie pieknie i tak jak trzeba! A ja dzisiaj rano zaliczylam silownie, potem lektorat, a potem wzielam ksiazki i pojechalam na ... paznokcie ;) W miedzyczasie oddalam auto na myjnie i mam w pelni swiateczne. Czysciutkie i pachnace :-) Ufff ... juz na plaszcz nie trzeba uwazac wsiadajac ;) A poza tym ... chyba nie powinnam tutaj tego pisac ;) ... zrobilam mega pyszne tiramisu :-) Sekretny przepis od zaprzyjaznionego Wlocha, ktory prowadzi male caffe w cudownej i malowniczej miejscowosci i sukces murowany. Przyznaje szczerze, ze moje dzisiejsze tiramisu smakuje identycznie, jak to jedzone na polnocy Wloch do mocnego i aromatyczneko espresso :-)

Milego wieczoru :-) Ide sie pakowac ... teraz na wyjazd po Mame, a potem zaraz na wylot :-)

Do napisania po Swietach :-)

Arni trzymaj diete i cwieczenia! Chyba nie chcesz wrocic do starych ubran??? :cool: Nie dam rady odpowiadac na maile :( Teraz tylko nauka mi w glowie :(