Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

Arnika, tak mi się właśnie wydawało, że wy zwykły węgiel potrzebujecie, u mnie piec jest na ekogrocha

U siebie zawsze kupuję luzem (niższa cena), ale umożliwiają samodzielne workowanie od razu na składzie

My od jakiegoś czasu idziemy na łatwiznę,kupujemy workowany:)

Pieklorz 670 t

czeski 590 t ( u nas pali się lepiej od Pieklorza,mniej popiołu i nie trzeba pieca ciągle regulować)

Więc w tym roku kupiliśmy tylko czecha;)

mamy wiadrusa longa u22 z osprzętem klimosza

taki mamy

http://allegro.pl/piec-kociol-ling-combi-23-kw-dostawa-gratis-i2664628307.html

Edytowane przez Nadulka

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czeski podobno jest mniej kaloryczny.. no i inna granulacja...

Ja mam taki kocioł http://www.ceneo.pl/2783491 do tego prawie 1300litrowy zasobnik/bufor.

Palenie w kotle to raz dziennie w zimę, chyba, ze były mrozy ponad -20*C to dwa razy trzeba było zajrzeć, przerajbować...

Latem palimy raz na 4-5-6 dni... zależy od temp na dworze i ilości wrzuconego węgla ale tez i od ilości zużytej wody..

Gazu na razie nie mamy, w zasadzie nie ma na niego widoku...

U mnie ekogroszek kosztował na początku września 870zł/T (luzem - 820/T). Możliwe, że teraz już więcej, bo cena nie zmieniła się od poprzedniego sezonu i właścicielka składu "przeczuwała" podwyżkę

Dwie stówy różnicy na tonie!

Wreszcie mam pretekst na wyjazd w wasze strony i odwiedziny ;):lol2:

U mnie stoi taki wynalazek:

http://www.klimosz.pl/lang/en/ling-duo.html

Znam ten piec.. jak szukaliśmy dla nas też był brany pod uwagę. Ale ma inne - poziomy płaszcz wodny (jak mnie pamięć nie myli) i inna retorta, Szukaliśmy z brucara...

Musiał być otwarty , z miarkownikiem, bez zbędnej elektroniki i łatwy w czyszczeniu. Taki też jest i nasz...

Arnika czeski komorany ma bardzo podobną specyfikację do pieklorza,a dużo mniej popiołu,kaloryczność 23-25(MJ/kg),a wspomniany pieklorz 25-27,a cenowo tańszy;)

Masz kocioł śmiga już czwary rok i nie mieliśmy z nim żadnych problemów ( jedyna wada...cena...)ale wybór bardzo dobry:)

Miłej niedzieli wam życzę:)

Wczoraj był chyba ciut inny, i Okruch był w nim ubrany. Był szary ale dwu kolorowy...

Inka wychodzi zimą tylko na siku, no chyba, że odśnieżam, a ona się świetnie bawi... Do tej pory to ona była kudłata to jej żaden kombinezon nie był potrzebny... ale teraz jest do łysa wygolona...

Padam...

Mężowi umyśliło się zrobienie ostrych papryczek faszerowanych serem feta z ziołami... później kilka słoiczków ostrej papryki marynowanej i 10kg papryki marynowanej z miodem...

Najpierw pół dnia jeździliśmy za pap[rykami, składnikami... W międzyczasie obiad.. po obiedzie robota do tej pory z papryczkami..

Kręgosłup mnie boli, po wczorajszych porządkach w ogródku mam do tego zakwasy..

Ale sobie facet wymyślił...

Mogłabym jeszcze do słoików włożyć buraczki.. ale nie wcześniej niż w listopadzie.. teraz na nic się już nie dam namówić..

Dzisiaj robiłam właśnie buraczki na obiad.. gotowania i paprania się .. a tak zrobię z 10kg za jednym zamachem i będę tylko słoik wyciągać do obiadku...