Arnika 27.10.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 TARcia Ambercia dobrze napisała.. To siostra/kuzynka Emi założyła taki zestaw ful wypaśny z instalacjami całymi za 140.. ale w tym chłodzenie , odwierty i podłogówki.. Przecież samochody mamy i za 30 000 i za 500 000zł.. w to samo miejsce obydwa dojadą.. Muszę dobrze to rozgryźć.. bo kasy będzie potrzeba... I czy ryć działkę, czy może odwiert, a może PC P-W Tylko TARcia zastanawiam się nad słusznością montowania solarów. to też spory koszt, a PC ogrzewa i CWU.. to po co? a ja mam II taryfę to w nocy nabiję na maxa i może nie potrzebny byłby zestaw solarny. Z drugiej strony Ala pisała, że żałuje, ze go nie ma.. ale dlaczego.. Inni mają tylko PC i nie mają solarów.. Markotka dzięki Wy wiecie, że ja dobrze już przejrzałam ofertę tej pani.. i podobały mi się te kombinezoniki... Inka w kubraczku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.10.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.10.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.10.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.10.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 wlasnie te 140 to pompa, odwierty, instalacja, klimatyzacja, montaz i pewnie automatyka, co nadal wydaje sie kwota masakrycznie duza, ten ktos mocno przeplacil moim skromnym zdaniem no chyba ze rurki i pompa pokryte zlotem byly no to kolejny raz klania nam sie, to co juz wiemy. Najwazniejsze to trafic na uczciwego i profesjonalnego czlowieka, ktory nie bedzie sie kierowal jedynie wysokoscia marzy dla firmy i prowizji dla siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 27.10.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Ooo to też szukam, pytam nie przepłacę za nic, bo na razie nic nie mam, a jak co to niestety ekonomia przeważy.. Chyba, że gdzieś uda mi się kupić w miarę dobrą PC za rozsądne pieniądze w promocji czy np obudowa zadrapana, wgnieciona... Mnie to rybka co będzie stało w kotłowni... A może wówczas sobie prawdziwą pralnie zrobię w niej... znaczy w kotłowni... Bo na razie w naszej pralni mamy łazienkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 27.10.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) wlasnie te 140 to pompa, odwierty, instalacja, klimatyzacja, montaz i pewnie automatyka, co nadal wydaje sie kwota masakrycznie duza, ten ktos mocno przeplacil moim skromnym zdaniem no chyba ze rurki i pompa pokryte zlotem byly Wioli potrzeba pompy, podlaczenia do istniejacej podlogowki,solarki i sterowanie tym calym ustrojstwem ech napisalabym wiecej ale to sprawy zawodowe a tych nie bede poruszac na fm, tak sobie postanowilam. Tarcia to było w 2008/2009 rok i powiem ci, ze firma była wybrana po znajomości, sama pompa jak pamiętam kosztowała 40 000 ale najwięcej kosztowaly pionowe odwierty które nie sa tanie. No i cała instalacja grzewcza w domu z ogrzewniem podłogowym włacznie. To były troche inne ceny niż dzisiaj. Pompy sa rózne a Danfoss niestety jest drogi Ja bym sie na pompę powietrzną nie zdecydowała, a ona jest najtansza. Tutaj gdzieś chyba w Sochaczewie jest firma która włąsne pompy robi i to dość tanie, ale odwierty sa drogie. forumowiczka "adk" taka pompa była zainteresowana. Edytowane 27 Października 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.10.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.10.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.10.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 27.10.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Wiola ,dzwoniłam do swojego instalatora od pompy i powiedział mi ,że pompa pow-woda zdawałaby egzamin w cieplejszym klimacie ..lub jako ogrzewanie współgrające z jakimś innym.Koszt instalacji niby jest ten sam ,ale eksploatacja wychodzi dużo drożej:(Jak chcesz to mogę Ci podać jego nr telefonu i sobie z nim pogadaj...dzisiaj to może nie bo jest na weselu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.10.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 z wgnieceniami to lepiej uwazaj, niestety w srodku sa dosc czule elementy i mozesz trafic na dziurawy srodek lub rozszczelnienia, oszczednosc owszem ale nie za wszelka cene. ale o tym juz pogadamy, nie chce przez fm Aniu, a czemu nie chcesz przez fm pogadac o pompach? Jeśli masz zawodową wiedzę o tym, to dla nas byłoby niezwykle pożyteczne poczytać Twoje uwagi, na co zwracać uwagę, czego nie robić, w jaki sposób wybierać i kiedy warto zamontować. Ja byłabym jedna z pierwszych do czytania i dokształcania się, w wątkach specjalistycznych sami faceci, którzy piszą takim językiem, że laik niczego tam się nie dowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 27.10.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 To facetowi nie będziemy wesela psuć Beata.. zastanawiamy się, spokojnie. Wybierzemy opcje dobrą i nie najdroższą.... Mam nadzieję, ze mi w tym pomożecie TARcia masz racje, tanie nie znaczy dobre, ale jak jest np rysa to chyba w niczym nie przeszkadza.. ryra mi to... Wiecie.. wówczas i my rozglądaliśmy się za PC w 2008-2009.. i takie były właśnie kosmiczne ceny.. krzyczeli za instalkę od chyba 70-100 000zł. I co najdziwniejsze.. po konkretnych wówczas pytaniach , brani pod włos, gdzie ich prace można zobaczyć, jakieś referencje.. niestety. odpowiadali, że jeszcze nie montowali, że jest ich niewiele 2 sztuki.. Odpuściliśmy temat.. A , że Śląsk na węglu stoi.. to mamy to co mamy.. Dlatego mamy kocioł węglowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 27.10.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 DPSia.. bo TARcia nie miesza "pieczywa z dupczywem" Napisała przecież, że nie miesza pracy z forum.. Jak trzeba to odpowiada konkretnie.. Nawet jak dla mnie za konkretnie.. Masz racje.. na wątkach technicznych sami faceci, co jeden to mądrzejszy i piszą taaakim językiem, ze ja blond kobitka już wiem, że nic nie wiem... Ale nic to.. przegryzę ten temat i będę mądra do założenia PC , a potem o tym wszystkim zapomnę... Prawda Tarcia, że księżniczka super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 27.10.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Fajowy kubraczek, kupowalas teraz gdzies czy to z poprzednich sezonow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 27.10.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Wiola ,my robiliśmy tę instalację na przełomie 2009/2019 i ta cena nie była aż taka straszna:yes:te 140 tys siostry Emi wydaje się być ceną z kosmosu...:eek: A kotłownia moja wygląda tak,odnalazłam zdjęcie tuż po montazu http://img190.imageshack.us/img190/5736/p1030273i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.10.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 27.10.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Wiolka, żałuję że nie mam solarów,bo gdybym miała to latem pompa mogłaby nie pracować podrzewając wodę. Solary załatwiłyby sprawę Inka wygląda bosko:yes: P.S. zdjęcia z mojej kotłowni bedę u mnie.Cyknęłam kilka dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 27.10.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Matkotka.. mam kubraczek jeszcze po Pinkusiu.. Inka była zawsze kudłata... nie potrzebowała... Mam jeszcze mniejszy kubrak, jak Pinki był młodziutki.. za mały na Inkę, jakbyś chciała.. to zapraszam... Oo podoba mi się to ustrojstwo.. stanie zamiast pieca śmieciucha Bufor jest to też wepniemy pewnie w niego zestawy... zobaczymy jeszcze , bo żeby z nim wyjechać to trzeba by było mur kuć... Ala.. zaraz pójdę looknąć... Czyli teraz byś solary założyła???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 27.10.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 ale chyba sa jakies tansze, a rownie dobre PC na rynku? Przy zalozeniu kosztu na poziomie 140 tys, to zwrot nastapi grubo po ponad 20 latach. Zakladajac do tego konieczne przeglady, czy ewentualne naprawy to rzeczywiscie nijak ma sie to rozwiazanie do oplacalnosci w sensie finansowym. Pozostaje jedynie spokoj sumienia, ze jestesmy green, podczas gdy sasiad dalszy lub blizszy laduje wungiel do kotla, albo jeszcze gorsze "paliwa". Chyba jednak gaz wciaz balansuje ekonomie, z ochrona srodowiska i komfortem uzytkowania No chyba, ze calosc instalacji PC wyniesie 40 - 50 tys. wtedy byloby ok. No tak dokładnie jak napisałaś to sie zwróci za 30 lat lub wiecej ale wowczas to juz bedą nowoczesniejsze metody ogrzewania i znowu trzeba bedzie "nowe" kupić . Dlatego my z mężem choć jak czytałaś jego firma produkuje pompy( "najlepsze" ale na pewno najdroższe To takie mercedesy na rynku, a przeciez niekoniecznie trzeba jeżdzić mercem ) nie zdecydowalismy się na pompę, ale na szczescie mamy gaz, pewno gdybyśmy mieli wybór węgiel pompa zdecydowalibyśmy sie na pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts