Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to bardzo przepraszam, ale ja mam taki i zrobienie kawy zajmuje mi jakies 10 sekund + czas az sie nagrzeje woda = jakies 3 minuty. Nie rozumiem, na czym polega "urobienie sie". Dla mnie to jest bardzo proste - taki ekspres kosztuje 300, a automat 3000 a kawe robi taka sama albo i lepsza... :rolleyes:

jasne, w czasie nalozenia to ci sie wysypie, a jeszcze miedzy nabiciami kolejnych porcji trzeba to umyc z fusow i tak powtorzych 4 razy jak przychodzi kilka kolezanek no i jeszcze kazda porcje mleka spienic. Ja wiem ze w knajpach sa kolbowe bo automaty sie nie nadaja do takiego przerobu kawy ale na warunki domowe sa swietne automaty :)

Mam w domu automat, w pracy kolbowy i po kilku kawach odechcialo mi sie to robic :)

Nie powiedzialam ze robi gorsza kawe ale latwosci uzytkowania nie da sie porownac :D

4 razy tylko wtedy kiedy przychodzi 7 kolezanek na raz, bo do kolby mozesz nabic na 2 kawy. Nie przecze, ze automat jest wygodny, ale zajmuje strasznie duzo miejsca no i sorry, ale roznica w cenie jest powalajaca. Zawsze mozna kupic kolbowy, zobaczyc jak sie sprawdza a jak sie nie sprawdzi kupic automat, bo to nie jest az taka kasa, zeby bylo zal wyrzucic... Ja pije bez mleka to mi spienianie zbedne...

Arni, chyba sie pogubilam ... to bedzie KA czy ekspress czy jedno i drugie? :o:rolleyes::rolleyes:

Bez wzgledu jaki ekspress wybierzesz, to wybierz ... madrze :-) No chyba, ze Ty z tych co mowia "lubie kawe" .... a nie wazne jaka to kawa, jak palona, jak parzona i takie tam ... To wtedy i tak najlepiej wychodzi Neska ;)

A jesli lubisz, bo wazny jest dla Ciebie i aromat i smak (czesto roznorodny), poziom kwasowosci, grubosc kremy to dobrze sie zastanow co wybierzesz. Prosty marektowy ekspress kolbowy kupisz juz za 200 czy 400 zeta, ale czy ma to czego oczekujesz? Czy bedziesz mogla regulowac dlugosc ekstrakcji, korzystac z funkcji przedzaparzania, czy zawsze bedzie "trzymal" temperature zaparzania? O innych funkcjach zwiazanych z mlekiem, to juz nawet pisac nie bede, bo nie dla kazdego sa istotne.

I kolejna rzecz, ekspress kolbowy to albo kupowanie kawy mielonej (hmmm ... troche slabe), albo w ziarnach. Jesli w ziarnach, to klania sie kolejny wydatek, czyli dosc dobry mlynek do kawy. NIektorzy twierdza nawet, ze dobry mlynek to podstawa. Wazna jest i srednica zaren i ich twardosc i szczelnosc komor i to jaka grubosc milenie sie wybierze :-)

A potem pozostaje cieszyc sie z kolejnej zamowionej paczki pysznej kawy, ktora z kazdym parzeniem odkrywa przed nami nowy smak i nowy aromat :-)

Powodzenia w decyzjach ... :-)

Jesli w ziarnach, to klania sie kolejny wydatek, czyli dosc dobry mlynek do kawy. NIektorzy twierdza nawet, ze dobry mlynek to podstawa. Wazna jest i srednica zaren i ich twardosc i szczelnosc komor i to jaka grubosc milenie sie wybierze :smile:

Wiolu s bez młynka żąrnowego ani rusz i to on jest przede wszystkim wydatkiem a nie ekspress do kawy :yes: Z Ambercia sie całkowicie zgadzam :)

Ambercia.. chodziło mi o ekspres z tej samej firmy co KA. robot mam na razie zelmera i jakoś mi pianę ubija, jak na to co ja potrzebuje..

Gdzieś czytałam że te ekspresy są z młynkiem żarnowym.. tylko czy aby..:confused:

Nie znam się... nie wiem gdzie i czego szukać... i czy szukać czegoś przyzwoitego jeszcze w przyzwoitych pieniądzach.. jak zetknęłaś się już i wiesz jaki ekspres jest dobry to kliknij.. najlepiej linkiem.

A kawę lubię pić... :yes:

:jawdrop:

Nie chcę nikogo obrazić broń Boże, ale 4000 za maszynkę, co wrzątkiem kawę zaleje?

Ktoś się chyba troszke zagalopował...?

Z takim poziomem cen...? :o

Sołtys mój parzy fantastyczna kawę, przy pomocy zwykłego garnuszka z wodą. :yes:

Arnisia, piłaś, powinnaś pamietać. ;)

4000!!! :wtf:

Idę przeżywać.

No coz .... tez mamy Jure :-) Jak wiele rzeczy sprowadzalismy z pominieciem polskiej dystrybucji. Wyszlo troche taniej.

Roznice w sprowadzaniu ze Stanow a kupowaniu KA w Polsce sa o wiele wieksze, niz na sprzecie produkowanym w Europie, a Jura jest szwajcarska. No ale Jura to Jura :wiggle: Doprawdy niewiele jest rzeczy, ktore powoduja u mnie rozluznienie polityki monetarnej ;) ale ... ale kawa jest moja prawdziwa slaboscia ... podobnie jak dobre piora :oops:

Tansza opcja, a tez bardzo smakowita jest zakup np. recznego ekspressu Gaggia http://www.gaggia.com.pl/index.php?page=produkty&id=38. do tego jakis zacny zarnowy mlynek, a do tego pyszna kawe w ziarnach np. moja ulubiona Mauel Sublime i juz mamy full wypas :wiggle:

Emi, cos czuje, ze tez lubisz delektowac sie dobra kawa, co? :rolleyes: Jaka teraz pijesz? :rolleyes:

Emi, cos czuje, ze tez lubisz delektowac sie dobra kawa, co? :rolleyes: Jaka teraz pijesz? :rolleyes:

Ja uwielbiam delektowac sie kawą, kiedyś kupowałam w Gdyni kawe przygotowywana przez cofeehaven i chyba nigdy później takiej dobrej nie piłam. Niestety nie miałam mlynka żąrnowego więc kupowałam mała ilośc zmielonej i parzyłam w zwykłym ekspresie saeco takim ubijanym :) Jaki aromat jaki smak????? Chociaż mówiąc szczerze najlepszy smak kawy pamiętam jak pracowałam w Gdyni w firmie spedycyjnej i tam często dostawaliśmy kawę palona przed chwila w palarnii kawy specjalne mieszanki, niestety nie wiem jakie, ale to była kawa brazylijska lub urugwajska, a nie kenijska podobno najlepsza :yes: I parzona w specjalnym garnuszku :yes:

Ostatnio idę na łatwiznę i piję lavazze doro i parze w ekspresie siemens full wypas i nawet mi smakuje. :yes: Może juz nie mam takich wymagań???

Ja bez kawy zyć nie moge bo mam bardzo niskie ciśnienie i co ciekawe obnizą sie po zajeciach sportowych ???? Ostatnio wznowiłam terningi pływackie i co ciśnienie nadal niskie :yes:

Ambercia a Ty jaka kawę pijesz??? Znasz jakąś dobrą????

Emi, a wiesz, ze to prawda iz istnieje korelacja pomiedzy treningiem (intensywnym) a niskim cisnieniem? Ja mam zawsze cisnienie wzorcowe, ale moj cierpi na bardzo niskie. Po HIIT albo treningu wytrzymalosciowym, cisnienie spada mu jeszcze bardziej. Pozostaje kawa .... duze ilosci kawy ;) Wiec uwazaj, bo zbyt intensywny trening moze troche komplikowac zycie ...

Emi, teraz pijemy Manuel Sublime, ktora mieszam (50/50) z Antoniana Nero. Pychota! Z gruba crema, z delikatnym posmakiem czekolady. Sama Antoniana Nero ma dla mnie troche za duzo goryczki, a sam Mauel Sublime jest za delikatny. Zmieszanie daje - jak dla mnie - idealna kompozycje :rolleyes: Polecam na sprobowanie! :-)