Nadulka 26.11.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 TARciu masakra jakas Nadulka to ciasto miodowe przekladane masa budyniowa a na gorze jest wrstwa orzechow w karmelu http://4.bp.blogspot.com/-uG9jgqhRQcw/UDJdckrOlSI/AAAAAAAACac/yNs8I8xbCyE/s1600/orzechowiec.jpg a tak wyglada w wersji uproszconej http://www.mojewypieki.com/app/webroot/upload/images/przepisy/Ciasto orzechowo - budyniowe/orzecowe_z_budyniem_20_400x400.jpg no i pewnie o balowe sie upomna matko kochana,wygląda super i oewnie jeszcze lepiej smakuje:yes: jeśli to nie problem to ja przepis poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.11.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) . Edytowane 4 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.11.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) . Edytowane 4 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 26.11.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 ja też robie krokiety z kapustą i grzybami ( pieczarkami,bo grzybów nie lubię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.11.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) . Edytowane 4 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.11.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Tarcia sprobuje zrobic te twoje sledziki bo brzmia pycha Nadulka jasne ze podesle przepis wieczorkiem jak go w domu odszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 26.11.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Ja też. Bo raz, u nas śledzia wszyscy lubią, choc niekoniecznie na Wigilię, a dwa przepis "wygląda" smacznie. U nas jest tak, że obie mamusie są z tych co to "wyjdż mi z kuchni i nie przeszkadzaj". Więc w szale świątecznego gotowania mamy luuuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 26.11.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Nadulka pieczarki to nie grzyby jak nie,dla mnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 26.11.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Nadulka jasne ze podesle przepis wieczorkiem jak go w domu odszukam dzięki serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 26.11.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 O sledziach chcialam wtracic ... Sprobujcie kiedys zrobic sledzie przekladane farszem podobnym jak do ryby po grecku - dobrze podduszone marchewka, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy (niewiele, do zlamania smaku), olej oczywiscie, sol, pieprz. Sa przepyszne, naprawde. Smiem tak twierdzic po wielu juz prosbach o nie TAR, probuje przebrnac od kilku dni przez watek Mam otwarta zakladke i tak sobie czytam co jakis czas po trochu. Do Wielkanocy moze sie wyrobie Potrawami do przygotowania zostalas obdarowania hojnie, nie powiem Ja zawsze przygotowuje cos sama z siebie. Co roku co innego, chociaz makowych drozszowych buleczek mi nie odpuszczaja i musza byc. W tym roku poza nimi upieke piernik staropolski (ciasto dojrzewa w lodowce od dwoch tygodni juz) i zrobie drozdzowe cebularze z makiem. Tradycyjnymi i na cieplo potrawami zajmuje sie moja mama, ciocie i babcia. Moze pomysle o tej salatce z wedzonych ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.11.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) . Edytowane 4 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 26.11.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 A ja robię wszystko sama... noo oprócz ryby smażonej... Ale jakby co to tez bym usmażyła. w końcu to nie cymeja... Fakt.. jestem zmęczona... Ale tyle potraw co Ty to nie pichcę chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 26.11.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Ja tez wszystko robie sama,no może prawie Bardzo lubię święta i nawet to mi nie przeszkadza,że jest tyle roboty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 26.11.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) . Edytowane 4 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 26.11.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Turbolot pojechał na stację do oglądnięcia z państwem.... Ciekawe co zdecydują... Mogą kupić, mogą się wstrzymać i zastanowić... Na dziś.. mi jest rybka... Choć bez autka czuła bym się jak ... chyba niepełnosprawna z barierami nie do przejścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 26.11.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 To kciuki trzymam!Niech kupią i kłopot z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea1719506104 26.11.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Witam się u Ciebie Arnika Piękny masz tarasik,a kostke masz rewelacyjną .Czy mogę poprosic o nazwe kostki tej ciemniejszej jest naprawdę bardzo ładna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 26.11.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Witaj Lea Kostka to Acropol czekolada, albo in brąz... ja mam z KOST-BET ale i inne firmy mają te kostki. Popytaj swoich brukarzy z kim współpracują. Może niekoniecznie Libet czy Bruk Bet albo inny duży producent musi być. Te mniejsze firmy tez ją mają, czasami prawie identyczne a cena o połowę niższa. Ja tak kupiłam i jestem zadowolona. Jasna to płukana czy jakoś tak.. ale jak co kto lubi... I cieszę się że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.11.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) MOnia te makowe drozdzowe to buchty? ORZECHOWIEC Ciasto:50 dkg mąki20 dkg cukru20 dkg margaryny2 jajka3 łyzki czubate miodu3 łyżki mleka2 łyżeczki sody (lub proszku do pieczenia)Do garnka nalac mleko, gotując rozpuscić w nim miód. Makę wysypać do miski dużej, margaryne posiekac nozem dodac do maki razem z jajkami, cukrem i sodą, wlac roztopiony w mleku miód, zagnieśc ciasto, włożyc na chwilke do lodówki. w tym czasie robimy masę orzechową. Masa orzechowa:30-40 dkg łuskanych orzechów włoskich (mozna dodac trochę obranych migdałów i orzechów laskowych)3 łyzki czubate miodu10 dkg cukru100 g masłaW garnku rozpuscic margaryne, dodac miód i cukier jak sie rozpuści wsypujemy przebrane orzechy i chwilke gotujemy. Dzielimy ciasto na 3 części, wykładamy srednia blaszkę papierem (akurat w tym przypadku papier jest bardzoe przydatny, bo można później spokojnie wykładać placki) 2 części pieczemy każdą osobno przez 20 minut (aż będzie brązowa) na środkowym poziomie w temp 200 st C.3 cześć pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy i wykładamy na nią masę orzechową i pieczemy jeszce przez 10 minut (mozna zmniejszyc temp do 180 st C zeby sie nie spaliły orzechy).Czekamy aż placki ostygna. w tym czasie robimy masę budyniową. Masa budyniowa: mozna zrobic z 1.5 porcji bo jest jej dosc malo2 szklanki mleka1/2 szklanki cukruopakowanie cukru waniliowego100 -200 g masła2 łyzki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki zwykłej1 szklankę mleka gotujemy razem z cukremi i cukrem waniliowym. W 2 szklance mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczana i pszenna. Wlewamy powoli do gotujacej sie drugiej cześci mleka. (czyli robimy budyń). Chwilke jeszce gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ucieramy mikserem masło, dodajemy powoli ostygnięty budyń. I mieszamy chwilke. Przekładamy placki masa budyniową, na górę dając placek z masą orzechową. Lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy do następnego dnia, bo wtedy jest ciasto najlepsze Dolny plack mozna posmarowac jakas kwasna konfitura np z czarnej porzeczki Edytowane 26 Listopada 2012 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 26.11.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 TAR-cia a ja Ci powiem że jak mieszkaliśmy wszyscy u mamy to się człowiek narobił jak przysłowiowy osioł, naszykował żarcia, nasprzątał, głównie we dwie z mamą ale jak już tak kole 2 nad ranem w Wigilię kończyłyśmy z mamą szykowanie i sprzątanie, jak już tak ręce po ziemi się wlokły to czułam te święta, potem człowiek tylko siedział i wcinał różne dobre rzeczy, a teraz naszykować jedzenia - po co kto to zje, sprzątać coś tam ogarnę ale nie mam takiej motywacji jak z mamą, że chałupa od stóp do głów pucowana i tak mi jakoś te święta powszednieć zaczynają i źle mi z tym szczerze mówiąc:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.