Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

Pogodnych,spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia!

Wszelkie przygotowania kulinarne niech przebiegają wg sprawdzonmego planu; potrawa-pomocnik-kawusia (najlepiej wszystko przy lekkiej muzyce)i znowu pkt 1, 2 ,a potem herbatka (i tak do końca przewidzianego menu) .

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Corin, Swojaczka i Edyta:)

A może być 1,2 i kawa,

1,2 i kawa

1,2 i piwko,

1,2 i kawa... ?????;)

Już prawie finiszuję kuchni...... teraz z piekarnika wyjęłam serniczek, wkładam schabiczek... zupa z prawdziwków wstawiona, fasola i łazanki ugotowane, gotuje się kompot.. tfuuu.. wielgachny gar kompotu... kapusty ugotowane, pierogi zrobione...

Szczerze... mam dość...

Za to jestem szczęśliwa... że jutro tylko muszę podgrzać wszystko , a nie gotować....

Jutro tylko ostatnie szlify.. duży ma pomyć podłogi... ja nakryć do stołu.. i czekać na gości...

http://www.macstudio.pl/kartki1/MAL/MAL939.jpg

W tę Wigilijną noc, niech w Waszym domowym zaciszu, przy Wigilijnym stole zapanuje miłość, poczucie radości oraz zgoda, niech rodzinne ciepło doda Wam odwagi w nadchodzącym Nowym Roku, tak aby był jeszcze lepszy od bieżącego

życzy Ewa

http://systemc.pl/domek/2012/12/p1.jpg

To właśnie tego wieczoru

zło ze wstydu umiera,

widząc, jak silna i piękna

jest Miłość, gdy pięści rozwiera.

To właśnie tego wieczoru,

od bardzo wielu wieków,

pod dachem tkliwej kolędy

Bóg rodzi się w człowieku.

Wesołych Świąt ……………

Dlaczego jest święto Bożego Narodzenia?

Dlaczego wpatrujemy się w gwiazdę na niebie?

Dlaczego śpiewamy kolędy?

Dlatego, żeby się uczyć miłości do Pana Jezusa.

Dlatego, żeby podawać sobie ręce.

Dlatego, żeby się uśmiechać do siebie.

Dlatego, żeby sobie przebaczać.

ks. Jan Twardowski

Radości i pokoju płynących z tego, że Bóg, narodzony w Betlejem, KOCHA NAS.

A także codziennej odpowiedzi na tę MIŁOŚĆ

w Waszych szczerych i otwartych sercach

w Nowym Roku 2013

życzą, a także dziękują

za okazaną pomoc i wsparcie:

Aleksandra, Paweł, Julia, Mikołaj Gaża - NELKI

:)

Witaj Arniko:)

Dziękuję, że do mnie zajrzałaś - oczywiście na "śniadanku" jesteś mile widziana:)

Pełnych ciepła, uśmiechów i miłości Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten świąteczny czas będzie dla Was wszystkich okresem refleksji, odpoczynku i radości.

wesołych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich

życzy czaplanka z Mężem

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=156479&d=1356353747

A ja dzisiaj znalazłam tekst, który przystępnie tłumaczy ZA i autyzm.

Wkleję, dobrze?

Jak coś to mów, zaraz zabiorę.

"Zespół Aspergera upośledza tzw. teorię umysłu, to znaczy uniemożliwia odczytywanie i interpretowanie sygnałów, które świadczą o tym, co czują i myślą inne osoby. Mówi się, że ludziom z Aspergerem brakuje empatii: bez mrugnięcia okiem mówią przykre rzeczy, śmieją się i opowiadają o swoich zainteresowaniach w zupełnie nieadekwatnej chwili, np. gdy wszyscy inni przeżywają chorobę kogoś z rodziny, nie potrafią pocieszyć, podtrzymać na duchu zwykłym będzie dobrze, ale jaką mogą to zrobić, skoro nie wiedzą, czy tak właśnie będzie?

Dzieci z ZA są inteligentne i chętne do nauki, garną się też do nawiązywania znajomości z rówieśnikami, ale są wśród nich zupełnie bezradne. Nie potrafią bawić się w wymyślone zabawy, polegające na wyobrażaniu sobie czegoś lub przyjmowaniu wyznaczonych ról, nie umieją swobodnie rozmawiać ani żartować, nie odczytują sygnałów pozawerbalnych, więc nie wiedzą, czy ktoś się gniewa, czy cieszy lub czy dana sytuacja mu odpowiada, a może wprowadza w dyskomfort? Nie interpretują kontekstu sytuacyjnego i nie rozumieją, że pewne zachowania są akceptowalne, a inne nie na miejscu. Wszystko to sprawia, że mali Aspi są odrzucani przez rówieśników i dorosłych. Tych drugich szczególnie boleć może bezkrytyczna szczerość charakterystyczna dla ZA.

- Te z pozoru grzeczne dzieciaki mogą wydawać się aroganckie, ale przy tym ewidentnie nie robią tego na pokaz, nie są niegrzeczne celowo, nie wstydzą się też swojego zachowania ani nie widzą w nim nic niestosownego. mówi o swoich pacjentach doktor Alicja Rutkowska-Suchorska.

I jeszcze ciekawy wpis z bloga o Chłopcu z ZA.

Wzięło mi się to tło z kopiowanego fragmentu z fb i nie umiem go zabrać, więc jest tło z fb... :rolleyes: