Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

Arnika, a nie da się po prostu z mostu - czy państwo są tacy biedni czy skąpi?

Ja tak walczyłam w podstawówce. Byłam w radzie klasowej. Szkoła nie miała na papier toaletowy i mydło. Część rodziców się złozyła, a część grochem o ścianę. Zapytałam wprost - czy państwo tacy biedni, czy niezwyczajni papieru używać? Bo jak ktoś biedny, to niech przyniesie zaświadczenie, dołożymy za niego z pieniędzy klasowych. A jek nie zwykł to może czas nawyki zmienić, bo dzicko potem do pracy pójdzie i paluszkiem o ścianę będzie pupę wycierać. A należy się od państwa? To niech do sejmu idą po zwrot kasy, albo do wojewody i powiedzą, że się należy. A na razie mają zapłacić.

Na drugi dzień był komplet pieniędzy :)

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TARcia .. nie tylko ja chciałabym pomóc...

Jest nas jeszcze ze cztery... ale... to nie chodzi o to, że tylko my wykładamy kasę... chodzi o to aby wszyscy się złożyli.. a ja tylko głośno zastanawiam się jak to zrobić...

I tak też zrobię.. głośno i otwarcie powiem, że kasę zbieramy, że to na RR i na wózek...

Zastanowimy się w jakiej formie przekazać to rodzicom.. to, że nie wszyscy dadzą to normalne, ale jak ze 150-160 dzieciaków chodzących do szkoły da z 100 dzieci po 40zł .. to będzie i na wózek i na kwiatki na zakończenie roku...

A po mnie to raczej spływa... i tak baaardzo mnie nie lubią...

Widać to na każdym kroku... Nawet na zebraniu RR pan przewodniczący (ja go nie wybierałam, byłam jedyna przeciw.. i to jawnie....) mamrotał i dogadywał cały czas jak coś chciałam dla dzieciaków zrobić, załatwić, przedstawić dyrektorce... choć bynajmniej dla mojego, i mojego Emila się to nie dotyczyło... Potrzeby innych dzieciaków też są ważne.. nawet bardzo...

po to jest RR żeby załatwiała dla ogółu, a nie dla jednostki... ale jak będzie dobrze dla ogółu to będzie dobrze dla jednostki...

dokladnie mnie nerw chwyta jak tylko pomysle o tej naszej szkole, nikomu sie nic nie chce najlepiej jak rodzice to zrobia , zalatwia, kase zorganizuja, wszytsko jak juz organizuje rada rodzicow, zadnych programow unijnych nie pisza, nie wynajmuja sal nic a nic sie tam nie dzieje, nauczycielom nawet kolek sie nie chce prowadzi

Tylko tyle, że u nas dyrekcja dwoi się i troi... A wózek to błąd architekta.. miała być rozdzielnia obok dzieci wózkowych i przedszkola a nie ma.. czy jakoś tak.. w budżecie nie ma na to kasy przewidzianej.. i nie bardzo może wpisać go na przyszły rok, bo trzeba będzie wyposażyć 2 pracownie komputerowe w 20 komputerów łącznie...

Jest też wieeele innych potrzeb...

Z drugiej strony dzieciaki korzystają ze wszystkiego, a rodzice nie chcą się złożyć po tych parę dych na rok ... Choćby na ksero albo papier czy 2X w roku kwiatki dla nauczycieli i to nie wszystkich a tylko 3 wiązanki dla dyrekcji...

I TARcia masz racje.. dzieci , które najbardziej korzystać będą z tego wózka... to nawet na zebrania się nie pojawiają...

Muszę z kobietami porozmawiać i chyba pisma wyślemy do wszystkich rodziców ze szkoły , przedszkola i rewalidacji... Imiennie...

Teraz na dzień kobiet wymyśliłam bukieciki z lizaczków kwiatuszków (takie jakby gerberki na długim patyku) powiązałam wstążeczką.. przynajmniej każda nauczycielka ucząca dostanie po trzy kwiatuszki, dziewczynki w klasie i po 5 dyrekcja i wychowawczyni.... nie zniszczą się a polizać mogą...;)

U nas kółka są prowadzone.. teatralne, historyczne, SKS piłka nożna, Bębny , turystyczne Azymut, j. angielski wyrównawczy.. i już sama nie wiem jakie...

Nawet napisali jakiś projekt do unii comunnis/cummuinis czy jakoś tak.. chodzi o wymianę dzieci z różnych krajów i obozy zagraniczne.. Projekt jeśli uda się przepchnąć to ma szanse na realizacje dopiero w 2014 roku , ale dzieciaki były już i w Sejmie, i na żaglach na Mazurach, i w turnusie całkowicie za darmo 2 tyg w Wiśle.. to otrzymali jakieś kombinezony, a to biofeedbeck... Nie wszędzie bywa mój Emil, bo to nauka, bo to dla dzieci bardziej upośledzonych, a to coś tam... ale bywa też w różnych miejscach...

Także dyrektorki się starają...

Raz w roku najbardziej samodzielne dzieciaki biorą udział w turnusie rehabilitacyjnym/zielona szkoła same bez rodziców na dwa tygodnie , teraz jadą od 1 czerwca... oczywiście płacą rodzice.. ale mają tą możliwość...

Emil jak co roku jedzie i bardzo się cieszy...

Jak to.. nawet na zieloną szkołę nie jadą..? Co na to dyrektorka...? Co na to rodzice i RR??? Jesteś w radzie rodziców w szkole? Nie.. jak nie to nie chce się i Tobie.. to masz jak chcesz... Mnie się trochę chce... ale witki opadają... ale jak każda z nas by powiedziała.. to nie dla mojego dziecka, to po co chodzić i starać się.. to jak coś będzie potrzebne dla mojego to samo się zrobi... Też zawalczę o zmianę programu nauczania.. Pamiętacie jaka byłam o to wściekła.. nawet popłakałam się... ale ja teraz pomogę im, one później pomogą mnie...

O, zielona szkoła :) U mojej Zuzy jeszcze lepiej zrobili. Wzieli biuro podróży i komercyjne wycieczki zamówili. Chce ktoś jechac, to moze, jest kilka terminów i miejsc. I pani wychowawczyni już nic nie musi, bo wycieczki są dla chętnych z całej szkoły a nauczyciele się cieszą bo mają za darmo Londyn czy Pragę. Nic nie organizują, tylko jadą. To jest luksus :)