wu 11.05.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 rzuć linka bo wszędzie gdzie czytałam i w szkółce mówili że on szybko rośnie, jak mówię zobaczymy na jesień jakie przyrosty da:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 11.05.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 no bo o wredei piszą że dość wolno rośnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.05.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 11.05.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 TAR-cia zobaczymy jesienią u mnie w szkółce mówili że ta najdłuższa gałąź to był jednoroczny przyrost jak tak faktycznie jest znaczy że szybko buduje koronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.05.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 11.05.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 11.05.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Ja miałąm (mam) rozwiąza płomiennego, Tyrion go zeżarł, ale wczoraj zauważyłam, że wypuszcza nowy wiecheć, z samego dołu. Zobaczymy ile urośnie do jesieni. Najbardziej spektakularnie to się u mnie modrzew puszcza:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.05.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Mam kilkunastoletniego wiąza i buka też - rosną może niespecjalnie szybko, ale też nie jakoś wolno bardzo, w ciągu mniej więcej 15 lat powstały z nich całkiem spore młode drzewa, z duuuużą koroną. Oba drzewa zosłay posadzone około 1998, jako maleńkie sadzonki, gałązki wystające z ziemi na jakieś max 50 cm. Tak wyglądały w 2006: A tutaj stan z ubiegłego roku, buka nie obejmuje, ale jest mniej więcej takiej samej wielkości jak wiąz: Jak coś, to proszę mówić, zaraz foty zabiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 12.05.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A czy Ty przycinasz czasami te drzewa.. bo jakby tu powiedzieć .. rozczochrane są... i buk jest zwykły nie pendula... a ja jak chciałam to pendule.Ja zamierzam swojego ciąć... Tego co ja mam wiąza, widziałam na osiedlu wczoraj.. jak mnie pamięć nie myli sadzili go jakieś 15 lat temu.. mężuś zobaczył i stwierdził, że spory jest.. no tak.Ale małego już nie sadzili, nikt go nie obcinał przez te wszystkie lata i .. choć rozczochrany to ładny jest. Po drodze do Zakopanego widziałam kilka nowych domów z drzewkami.. rożne to były i z oddali na pewno klony szczepione żółte i czerwone. Czyli moda na klony wchodzi , skoro w różnych rejonach się je sadzi.W Pustkowiu gdzie bywam na wakacjach są same klony i cudne kule.. Są już duże drzewa.. w Pobierowie i Rewalu również, to ta sama gmina, bogata gmina... tną je na specjalnych wysięgnikach w koszu stoi tacet i piłą spalinową i nożycami do żywopłotu spalinowymi tnie.. i jak się nie mylę to tną te drzewa kilka razy w roku. co najmniej wiosną i na pewno lipiec/sierpień... Czyli Wusia.. aby klony ładne były duża drabina lub wysięgnik potrzebny.Nie powiem, że mi się nie podobają.. ale liści mają bardzo duże i ich nie chciałabym u siebie. U wujka i ciotki są zwykłe kolony.. śmiecą masakrycznie, a oni jesienią mają pełne ręce roboty, bo zebrać liście, żeby trawy nie zniszczyły to wyzwanie nie lada... U mnie też są klony i dęby , oraz brzozy za płotami w lesie... więc i tych lasowych mam też całkiem sporo... i mam co grabić i zbierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.05.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Uwielbiam klony... i ich liście, jesienią grabić ich liście to bajka w porównaniu do wierzby czy olszyny A jaki kompost mniamuśny z takich liści I mam 3 klony posadzone jakieś cztery lata temu w zamian za wycięte sosny - zwyczajny Royal Red, Brillantissimum (młode pąki i liście w kolorze bursztynu) i Drummondi (liście z białymi obwódkami) Poza tym mam stare wielkie drzewo - klon zwyczajny a teraz malutki klon cukrowy - na razie przeżył zadołowany w doniczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 12.05.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ja mam klona czerwonego (podobno czerwonego), posadzony 3 lata temu dla Mocarcika. Od tamtej pory w górę urósł co najmniej trzykrotnie wiecej. Teraz zaczynam go wyprowadzac na "drzewko" chociaż nie wiem, czy mi to wyjdzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 12.05.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Globosy nie trzeba ciąć... sama się skulkuje, ewentualnie jakieś dziki wyciąć. Tyle, że ona zielona jest...Klony jesionolistne zdecydowanie szybciej rosną i kolorowe są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 12.05.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Wiola, turzyce czekają - Ice Dance. Jest ich 5, ale z każdej możesz zrobić 3 , masz więc ok. 15 Sadzisz co 30-40 cm wzdłuż ścieżki. Żurawek takich jak trzeba nie było, więc nie brałam innych. To co, kiedy wpadniesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 12.05.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jutro rano....Może być? Jak Emila odwiozę to po ósmej bym była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.05.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ja swoich z założenia nie tnę, nie mają być ogrodowymi pieknościami - mają być naturalnymi drzewami, im większymi, tym lepiej, chodziło o zacienienie podwórza. Wiąza podkrzesaliśmy, bo bez tego wyglądał jak jajo, tak mu się gałęzie układały, widać na fotce z 2006 r. Liście - jak pisze Gosiek, roboty z tym jest sporo, ale kompost zarąbisty powstaje, najlepszy na świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 12.05.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Wioluś grabienie liści klonu to i tak bajka będzie w porównaniu z grabieniem tego dziadostwa co podrzucają mi drzewa z sąsiedniej działki:mad: jak tylko wody dostaną to momentalnie się z nich takie czarne maziowate błoto robi i nie ma szans żeby się to rozłożyło, a klonowe to chociaż fajne są TAR-cia ja się nie upieram że on szybko rośnie, tak mi powiedzieli w szkółce i poza tą jedną stronką, którą wrzuciłaś nie znalazłam nigdzie wpisu czy wolno czy szybko rośnie, tylko opinie posiadaczy, sama jestem strasznie ciekawa jak długo trzeba czekać żeby miał ładny parasolek:) dwuletni którego w szkółce widziałam miał już całkiem fajną fryzurkę, krótką ale gęstą, dzisiaj podglądałam mojego rozwiązłego i na chwilę obecną nowe gałązki, które nie wiem kiedy urosły mają po około 10 cm, fotki z wiosny mam będzie na jesień jak porównać ile przyrosło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 12.05.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ok. Czekam więc. Może przestanie wreszcie padać i da się posiedzieć na tarasie przy kawie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 12.05.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Eeee za zimno... Ja w kominku dzisiaj hajcuje od p[rawie rana... W domu może nie tyle zimno co wilgotno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.05.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ja z wielkim zapałem gotowałam na westfalce syropek mniszkowy, od westfalki cieeeeeepło!Bo bez tego, to w chałupie nieprzyjemnie, zimno i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.05.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts