Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prababko... (czemu akurat Prababka??????) ... Ogrzewanie nie kosztuje nas krocia..

W tą zimę spaliliśmy 5 ton węgla.. a zima była długa, zimna i wilgotna to i zużycie spore.

W salonie szczyt dachu jest sufitem i jest wysoko do 5,5m.

O temp pisałam wcześniej.. lubię ciepełko.. naprawdę mam takie temperatury i nie oszczędzamy na ogrzewaniu.

Dał nam w kość węgiel .. myślimy nad założeniem pompy ciepła.. Może damy radę na sezon jesienny już węgla nie kupować...

Pestka .. jeśli tu zaglądasz i widziałaś jakieś podobne ustawienia kominka do mojego , jakieś inspiracje to proszę wklej.

Nie mam pojęcia czy zrobić na wprost wejścia do kuchni , czy na salon i kanapy, czy pod kątem tak jak teraz stoi..

No i jak zrobić obudowę aby raz dobrze wyglądała, była prosta i elegancka, i pasowała do salonu...

Pewnie, że zaglądam, a co :wiggle:

Jutro powklejam coś więcej. Tu masz kominek Anitki z czasów wymyślania:

Anitka89-jadalnia+kominek.jpgAnitka-kominek_narozny-2gi-etap(jasny).jpgAnitka-kominek_narozny_BETON-01.jpgAnitka-wneka-panelowa.jpgAnitka-kominek_narozny-1szy-etap(ciemny)+RAMA.jpg

Wklejam, bo narożny jest. Stanęło na jasnej wersji z 4-tego obrazka. Tylko jeszcze pewnie trochę poczeka na stalową ramę.

Edytowane przez pestka56

Pestka.... W drugim zdjęciu/inspiracji zamiast ognia z boku musi być miejsce na drewno, bo tam jest wyczystka...

Dopiero wstałam...

Nie ma dziecka, nie ma krzyku, jest spokój i Wiolusia śpi...

Choć trudne to jest do uwierzenia dla niektórych...;)

Obudził mnie mąż telefonem... :(

Nic to.. jest dzień.. wcale nie ładny bo znowu pada....

Wiem... wiem... mam zdjąć włókninę... 'Aż się boję...

Raz co powie mąż.. dwa.. jak ja te hektary obrobię.. z boku domu z motyczką nie weszłam chyba już z miesiąc.. zarosłam tam.. a na rabatach tez już dawno mnie nie było bo leje..

O rabatach z włókniną nie wspomnę...

TARcia... u nas znowu pada...

I jest od groma komarów...

Bez muggi nie wyjdziesz...

Co to będzie dalej... ?

A gadajcie sobie co chcecie o szmatach w ogrodzie:P

Osobiście przetestowałam i stwierdzam iż rośliny rosną trzy razy lepiej na szmatach niż bez nich. Może tony kory by podobnie działały, ale nie wszystkie roślinki korę lubią no i moja kieszeń też nie bardzo. Wiem, włóknina też kosztuje, ale tylko raz, a nie co wiosny!

Zresztą nawet w tym ogrodzie, wiejskim, potagranym z trawą do kolan i pokrzywami (miejscami) mam miejscami rozłożoną. To jak przejdzie burza (znów pada:mad:) zrobię Wam zdjęcie dwóch pęcherznic. Razem sadzone, z półtora metra od siebie. Jedna rośnie na agro, druga nie...

Ta podszmatowana jest trzy razy większa, pomimo cięcia... tej drugiej nawet nie było co ciąć. Podobnie z krzewuszkami wariegatami. Po położeniu włókniny ruszyły jak oszalałe...

Arni... skoro już masz to bym nie ruszała:rolleyes:

Zrobię większa dziurki koło roślin...

Ale jeszcze nie w tym roku..

Nie dam rady na kręgosłup...

No i my nie ściągaliśmy darni.. zaczęliśmy ale to nas na tej glinie przerosło... nie daliśmy rady... więc na trawę położyliśmy maty.. i jest dobrze...

Przynajmniej nam było dobrze..

Jak ktoś ma czas na pielenie to ok, ja wolałam pokwitnąć z roślinkami niż zachetać się z zielskiem. W poprzednim ogrodzie mam wyszmatowane całe 1000 m2, no poza 20m2 trawniczka. WSZYSTKO rośnie jak na drożdżach, a porównuję do sąsiadki za płotem, z którą razem sadziłyśmy dużo takich samych roślinek.:)

Każda musi sama zdecydować co najlepiej pasuje, ale agro to niestety zło konieczne.

Też myślałam,że mi wszystkie problemy rozwiąże i gdzie tam, jeszcze się darła. Agro przysypane korą lub kamyczkami wygląda ładnie tyle, że nasionka chwastów i tak zostaną tam naniesione i w tedy co... wracamy do ręcznej roboty, bo kamyczków nawet nie przegrabi się tak, żeby agro nie zaczepić.

Chwastów też nie tłumi całkowicie, bo nie jest idealnie szczelna i pod nią nie wytwarza się wysoka temperatura. Lepiej działa parę warstw gazet, a najlepiej czarna folia budowlana. Tylko na to trzeba mieć sztywne założenia czasowe. Położyć na cały sezon i mieć taką czarną plamę w ogrodzie nie każdy chce. Ale słońce zagotuje wszystko co pod tą folią i potem jest święty spokój z chwastami.

Arctica, u Ciebie rośnie jak na drożdżach bo pewnie ziemię masz bogatą w składniki pokarmowe, a u sąsiadki już bryndza. Tylko Ci zazdrościć, farciaro :)