Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Arniki

Recommended Posts

Pestka.... W drugim zdjęciu/inspiracji zamiast ognia z boku musi być miejsce na drewno, bo tam jest wyczystka...

No, to chyba jeszcze spałaś pisząc, he, he..... Ten komin potwór miał stanąć u mnie. Ponieważ miał grzać cały dom, a ja chciałam też ognisko do patrzenia, wykombinowałam podwójny kominek. Jeden miał być dużym paleniskiem, a drugi, to z boku, miało być jak piec i przewodami dymowymi poprowadzonym tak,żeby kumulowało ciepło. Tzw. hypocaustum, czyli skrzyżowanie pieca z kominkiem. Do tego muszą być nieduże, ale głębokie i bardzo wytrzymałe paleniska. Ale mi przeszło na szczęście.

• Odpowiedzi 23,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Arnika

8418

• TAR

2586

• wu

1633

• markoto

1360

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każda musi sama zdecydować co najlepiej pasuje, ale agro to niestety zło konieczne.

Też myślałam,że mi wszystkie problemy rozwiąże i gdzie tam, jeszcze się darła. Agro przysypane korą lub kamyczkami wygląda ładnie tyle, że nasionka chwastów i tak zostaną tam naniesione i w tedy co... wracamy do ręcznej roboty, bo kamyczków nawet nie przegrabi się tak, żeby agro nie zaczepić.

Chwastów też nie tłumi całkowicie, bo nie jest idealnie szczelna i pod nią nie wytwarza się wysoka temperatura. Lepiej działa parę warstw gazet, a najlepiej czarna folia budowlana. Tylko na to trzeba mieć sztywne założenia czasowe. Położyć na cały sezon i mieć taką czarną plamę w ogrodzie nie każdy chce. Ale słońce zagotuje wszystko co pod tą folią i potem jest święty spokój z chwastami.

Arctica, u Ciebie rośnie jak na drożdżach bo pewnie ziemię masz bogatą w składniki pokarmowe, a u sąsiadki już bryndza. Tylko Ci zazdrościć, farciaro :)

Chwastów i tak nawieje od sąsiadów, nie ma możliwości pozbycia się tego dziadostwa. Na agro też urosną! A jakże:yes:... ale pojedyńcze i łatwo wyrywalne bo korzenie na wierzchu. Nie będę broniła włókniny... bo mi za to nie płacą;)

Jak dasz porządną, czyt. gęstą to się nie rwie. Tamten ogród mam cały w kamyczkach. To znaczy był w kamyczkach bo teraz to już ich nigdzie nie widać. Właśnie tato dzwonił, że powinniśmy z sekatorem zawitać bo dżungla się zrobiła nie do przebicia. Tak to niestety jest ze starymi ogrodami... poza sekatorem nie ma w nich nic do roboty... nuda... i dlatego przymierzyliśmy się do "ciut" większego wyzwania;)

U sąsiadki ziemia co do joty taka sama, ta sama klasa, to samo pole podzielone na małe kawałki. Agro utrzymuje wilgoć i jednak utrzymuje wyższą temperaturę, u nas dodatkowo przez nagrzewające się kamienie. To naprawdę sprzyja wzrostowi roślinek. Za to pod czarną folią zabijesz wszystko, nie tylko chwasty, stworzysz warunki beztlenowe. Za to po odkryciu wszystko ruszy ze zdwojoną siłą.... a chwaściory z jeszcze większą:)

TARcia .. o dziwo ja przeczytałam bo krótka była.. naprawdę krótka.. ale wiem, że nic nie wiem...

Nie moja zabawka...

Ale szczerze .. mam zagwozdkę... :rolleyes:

Arctica... no i masz racje.. są i plusy i minusy..

Właśnie wyszłam z psicą na dwórek.. wyrwałam kilka chwastów z agro.. i olbrzymi deszcz nas przegonił...

Niechże on pójdzie sobie stąd...

Arctica, nie ruszy. Nawet nasiona zniszczy. Nic nie zostaje, jak po spaleniu. Piękna czysta ziemia. Bierzesz Ema 5 i lejesz dla pewności, żeby grzybowe załatwić. Potem sadząc roślinki zaszczepiasz dobrze kultury bakterii przy pomocy Em Farma albo Pro Bio, które wlewa się do dołka i gotowe. Sprawdzone :)

....a w nowym ogrodzie nawet kory nie planuje chyba, ze na pojedynczych rabatach nasłonecznionych, rabatach kwasolubnych, w innym przypadku pojde w tania roslinnosc zadarniajaca, która "migiem" rosnie.

TAR jeśli możesz to podaj kilka przykładów tych tanich zadarniających na miejsca słoneczne ? :)