pestka56 03.06.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Pestka.... W drugim zdjęciu/inspiracji zamiast ognia z boku musi być miejsce na drewno, bo tam jest wyczystka... No, to chyba jeszcze spałaś pisząc, he, he..... Ten komin potwór miał stanąć u mnie. Ponieważ miał grzać cały dom, a ja chciałam też ognisko do patrzenia, wykombinowałam podwójny kominek. Jeden miał być dużym paleniskiem, a drugi, to z boku, miało być jak piec i przewodami dymowymi poprowadzonym tak,żeby kumulowało ciepło. Tzw. hypocaustum, czyli skrzyżowanie pieca z kominkiem. Do tego muszą być nieduże, ale głębokie i bardzo wytrzymałe paleniska. Ale mi przeszło na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.06.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 03.06.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Każda musi sama zdecydować co najlepiej pasuje, ale agro to niestety zło konieczne. Też myślałam,że mi wszystkie problemy rozwiąże i gdzie tam, jeszcze się darła. Agro przysypane korą lub kamyczkami wygląda ładnie tyle, że nasionka chwastów i tak zostaną tam naniesione i w tedy co... wracamy do ręcznej roboty, bo kamyczków nawet nie przegrabi się tak, żeby agro nie zaczepić. Chwastów też nie tłumi całkowicie, bo nie jest idealnie szczelna i pod nią nie wytwarza się wysoka temperatura. Lepiej działa parę warstw gazet, a najlepiej czarna folia budowlana. Tylko na to trzeba mieć sztywne założenia czasowe. Położyć na cały sezon i mieć taką czarną plamę w ogrodzie nie każdy chce. Ale słońce zagotuje wszystko co pod tą folią i potem jest święty spokój z chwastami. Arctica, u Ciebie rośnie jak na drożdżach bo pewnie ziemię masz bogatą w składniki pokarmowe, a u sąsiadki już bryndza. Tylko Ci zazdrościć, farciaro Chwastów i tak nawieje od sąsiadów, nie ma możliwości pozbycia się tego dziadostwa. Na agro też urosną! A jakże:yes:... ale pojedyńcze i łatwo wyrywalne bo korzenie na wierzchu. Nie będę broniła włókniny... bo mi za to nie płacą Jak dasz porządną, czyt. gęstą to się nie rwie. Tamten ogród mam cały w kamyczkach. To znaczy był w kamyczkach bo teraz to już ich nigdzie nie widać. Właśnie tato dzwonił, że powinniśmy z sekatorem zawitać bo dżungla się zrobiła nie do przebicia. Tak to niestety jest ze starymi ogrodami... poza sekatorem nie ma w nich nic do roboty... nuda... i dlatego przymierzyliśmy się do "ciut" większego wyzwania;) U sąsiadki ziemia co do joty taka sama, ta sama klasa, to samo pole podzielone na małe kawałki. Agro utrzymuje wilgoć i jednak utrzymuje wyższą temperaturę, u nas dodatkowo przez nagrzewające się kamienie. To naprawdę sprzyja wzrostowi roślinek. Za to pod czarną folią zabijesz wszystko, nie tylko chwasty, stworzysz warunki beztlenowe. Za to po odkryciu wszystko ruszy ze zdwojoną siłą.... a chwaściory z jeszcze większą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.06.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 TARcia .. o dziwo ja przeczytałam bo krótka była.. naprawdę krótka.. ale wiem, że nic nie wiem... Nie moja zabawka... Ale szczerze .. mam zagwozdkę... Arctica... no i masz racje.. są i plusy i minusy.. Właśnie wyszłam z psicą na dwórek.. wyrwałam kilka chwastów z agro.. i olbrzymi deszcz nas przegonił... Niechże on pójdzie sobie stąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.06.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Arctica, nie ruszy. Nawet nasiona zniszczy. Nic nie zostaje, jak po spaleniu. Piękna czysta ziemia. Bierzesz Ema 5 i lejesz dla pewności, żeby grzybowe załatwić. Potem sadząc roślinki zaszczepiasz dobrze kultury bakterii przy pomocy Em Farma albo Pro Bio, które wlewa się do dołka i gotowe. Sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 04.06.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 ....a w nowym ogrodzie nawet kory nie planuje chyba, ze na pojedynczych rabatach nasłonecznionych, rabatach kwasolubnych, w innym przypadku pojde w tania roslinnosc zadarniajaca, która "migiem" rosnie. TAR jeśli możesz to podaj kilka przykładów tych tanich zadarniających na miejsca słoneczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.06.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.06.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 fajna tez irga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.06.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.06.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.06.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.06.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 A kiedy idziesz????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.06.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Jak ja się wysypiam jak młodego nie ma.. Wstaję około 10.00 i to z rozsądku .. bo szkoda dnia... Pipa oczywiście śpi ze mną... Muszę podzwonić o zabawkę ślubnego bo mamy zagwozdkę i nie potrafimy jej rozwiązać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.06.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.06.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Takiego wyjścia to Ci zazdraszczam, Tarcia, będziesz na pewno miała fantastyczny dzień! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.06.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Lipca 2018 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.06.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Nooo mnie tez pomysł się podobał... I niech TARcia i TARcio korzystają wzajemnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 05.06.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Wiola...pozdrowionka i buziaki zostawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 05.06.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Ło mojamatkoboska... gdzieś Ty się podziewała??????Gdzie Twój awatar i Twoje komenty????Co słychać?Jak Młody????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts