Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zlikwidowac strop piwnic i bezpiecznie zasypać piwnice

SlonecznaPolana

Recommended Posts

Witam,

W wybudowanym domu chciałbym zlikwidować piwnice. Strop nad piwnicami jest zbrojony i doszedłem do wniosku że trzeba stemplami zrobić rozparcie ścian w piwnicach, żeby się nie zapadły do środka. Następnie wsypać i ubić ziemie ?, Piasek ?, Prośba o informacje czym najlepiej. Czy można wsypać gruz i wypełnić piaskiem ?. Czy ktoś orientuje się ile stempli rozporowych trzeba dać żeby ściany fundamentowe się nie zapadły(piwnica ma wysokość około 160cm) kształ litery L i szerokość około 2m. Może ktoś realizował podobne przedsięwzięcie.

Dzięki za pomoc.

czy są jakieś powody tego, że chcesz zasypać??wiele osób chce kopać a Ty zasypujesz? czemu? ja osobiście cenie sobie bardzo piwnice i nie zasypałbym jej nigdy:)przemyśł decyzję...jak nie planujesz używać to zamuruj wejście i już...kiedyś będziesz chciał mies saunę, siłownie lub sale kinową, albo przenieść piec do piwnicy to prościej będzie zburzyć kilka pustaków niż na nowo kopać piwnicę:)

Martek gratuluje poczucia humoru :) - jeżeli znasz metodę zasypania piwnicy od środka bez likwidacji stropu to zapraszam do mnie. Po przemyśleniach niedzielnych wpadłem na pomysł aby zlikwidować trochę stropu zasypać piaskiem i gruzem piwnicę przez dziurę w stropie, skoczkiem utwardzić. zlikwidować resztę stropu, ubić piasek i gruz i wylać chudy beton od nowa. Chodzi mi o kontakt z kims kto robił cos podobnego lub zna zagrożenia.

Powód : Woda gruntowa która podchodzi do 60cm piwnicy, piwnica o wysokości 160cm po wylewce będzie miała 140cm. Nie jestem hobbitem :).

Witu102 ->Cel : Zasypanie piwnicy i likwidacja stropu nad nią pozwoli na podwyższenie wysokości pomieszczeń na parterze o 40cm.

Dzięki

chłopie opłaci ci sie taką starą hajde remontować , z tego co piszesz to jakaś rudera , 60cm wody w piwnicy , niskie pokoje , chyba to jakiś chlewik chyba

dziadek mi mawiał tak " stare to je dobre wino a skrzypki"

wiec zamów dużą ładowarkę ,zburz całą tą ruderę i zacznij od podstaw

wyjdzie ci to na lepsze , bo z tym co masz czekają cie tylko wieczne remonty

Kris2222 chopie dopiero przed chwila odpisałem ci w wątku

http://forum.muratordom.pl/wewnatrz-domu-futryny-metalowe-czy-drewniane,t157099.htm

ale oprzytomniej :evil:

nie wszyscy śpią na pieniądzach

nie wszystkich stać na kupowanie drzwi wewnętrznych po 1 tys i

budowaniu od podstaw nowych domów.

Jest tu sporo osób majacych określone środki finansowe i

okreslone możliwości bez wpadania w niespłacalne do końca zycia

kredyty.

Najgorzej z takimi co się im tam coś powiodło, pęcznieją niczym indory ale z

butów jeszcze im słoma wystaje. :(

gościu o co ci chodzi

masz jakiś problem

po jakiego dziada łapiesz sie za budowę , jak nie masz grosza przy duszy

może lepiej lepiankę zrób z gliny i w niej mieszkaj

ja nie mogę za to że masz dwie lewe reki i ci sie robić nie chce , potem niby skąd masz mieć kasę na drzwi za 1 tyś zł

na codzien wykonuje roboty takim pajacom jak ty roboty na ich budowach ,którzy tylko umieją płakać jak im to zle , mało zarabiają , ale do jasnej cholery nawet gówna za sobą nie umieją sprzątnąć , tylko po rozkazywać , a potem migać sie od płacenia bo oni tyle nie zarabiają

to się kurwa chwyć roboty i zrób wszystko sam nierobo zasrany

tyle myślę o takich jak ty

z tymi swiętami to racja

ale radzić "wybuduj se lepiej nowy dom" ?

co do mnie to nie mam 2 lewych rak i mase rzeczy robie sam

(oczywiście nie wszystko) a na pewno sam musze sprzatać po fachowcach

(chociaż tez nie po wszystkich- jeden wyjatek).

Sam wszystkiego nie zrobie nie tylko że nie dałbym niektórych rzeczy sam

zrobić ale że przewaznie wyjezdżam do roboty o 7 a przyjezdzam tez o 7-ej

+ dom + dzieciak. Zostaja praktycznie soboty i "niedziele".

Zarabiam nie minimalną ale nie tyle zeby by mi "firma" postawiła gotową willę.

I powtarzam na forum są różnie zasobni ludzie, mający różne możliwości

samemu coś zrobić i różne oczekiwania co do jakości.

Ja osobiście mam gdzie nieżle mieszkać (bloki) buduję się z różnych

względów ale nie zamierzam zatyrać się na smierć na pseudo-pałac i dom

nie jest jedynym moim zainteresowaniem. Mam też i również nne cele wydatkowania kasy.

I mam gdzieś czy jakiś "dupek" (cytat) będzie wyjeżdżał z "papierowymi" drzwiami.