aniaImariusz 12.04.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Zacznę od tego, że kupowaliśmy działkę, przy której miały być wszystkie media - tak twierdziła agencja nieruchomości, pokazywali nam na mapkach gdzie co jest (w miejscu przedstawianej nam wody jest kabel wysokiego napięcia), uwierzyliśmy pośrednikowi i niestety nasza naiwność teraz ma swoje efekty. Okazuje się, że ulica (nowa, z kostki brukowej, należąca do miasta) nie posiada sieci wodociągowej, inne media są (na szczęście). Woda jest w ulicy leżącej prostopadle do naszej ulicy (załączam mapkę) i teraz powstaje nasz problem. - aby dokopać się do ulicy obok musimy: składać do UM o pozwolenia na zamknięcie ulicy, uiścić opłatę za dzierżawę ulicy (ok 35m długości) na czas robót, rozebrać kostkę brukową i ułożyć ją dając miastu gwarancję na wykonanie, dokonać wykopów na własny koszt, uiścić opłatę w wodociągach za przyłącze (studzienka itd.) - w jednym zdaniu - masa załatwiania i wydanych PLNków nas nie ominie jeśli będziemy musieli iść tą drogą, ale jest inna opcja . . . przekopanie się przez działkę sąsiadów (25m szerokości) co pozwoli na ominąć wszystko związane z rozkopywaniem tej ulicy, pozostanie tylko dokopanie się do studzienki w ulicy obok (to już ok 4m zdejmowanej kostki i krótsza dzierżawa ulicy). I teraz moje pytania: 1. jak wygląda załatwianie wszystkiego - czasowo i cenowo - w razie, gdyby sąsiadka się nie zgodziła?? 2. jak sensownie przekonać sąsiadkę, żeby przychylnie podeszła do sprawy i jaka kwota mogłaby ją zadowolić w ramach rekompensaty zniszczenia trawnika (wykop kilka m od domu, na pewno nie będzie i tak tam nic dobudowywała, jest tam trawniczek i nic więcej, działka zadbana)? Proszę o rady, bo już sami nie wiemy co robić, to nasze pierwsze kroczki więc nie mamy doświadczenia. Anka Mapka z zaznaczoną naszą działką i wodą w ulicy obok: http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/scan0003.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.04.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 jest trzecia opcja: zrobić sobie studnię na działce i olać wodociąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 12.04.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Inna opcja. Roboty wykonać metoda przewiertu kierowanego w całości pod ziemią. Wykop robisz na swojej działce gdzie maszyna wchodzi w ziemie, a rura wychodzi w wykopie tam gdzie jest ta główna rura, żeby się podłaczyć. Koszto ok. 100zl netto. za metr. Wiem bo ja miałem podobna sytuacje. U mnie 90m zrobiłem w ten sposob w ciągu ok 7h. Sąsiad wcale nie musi się zgodzić by coś u niego leciało. Ja bym niechciał rury z wodą u siebie. Co w razie awarii tej rury? Same kłopoty. Rujnowanie zadbanego trawnika też się ludziom nie uśmiecha. Wszystkie papierki/robote moze ci wykonac wykonawca. Poszukaj tych od przewiertu kierowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaImariusz 12.04.2009 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 jest trzecia opcja: zrobić sobie studnię na działce i olać wodociąg z tego co wiem woda w studni jest źródłem, które kiedyś może się skończyć Inna opcja. Roboty wykonać metoda przewiertu kierowanego w całości pod ziemią. Wykop robisz na swojej działce gdzie maszyna wchodzi w ziemie, a rura wychodzi w wykopie tam gdzie jest ta główna rura, żeby się podłaczyć. Koszto ok. 100zl netto. za metr. Wiem bo ja miałem podobna sytuacje. U mnie 90m zrobiłem w ten sposob w ciągu ok 7h. Gdzie znalazłeś taką firmę?? nie słyszałam o takich rozwiązaniach w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 12.04.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Poprostu nigdy na to nie zwróciłeś uwagi. W Lublinie często widze jak przepuszczają róże rzeczy pod drogami. To jest jedna maszyna wielkości malucha, która wkręca się świdrem z jednej strony i wychodzi po drugiej. Robota bardzo szybka i czysta. Pytaj firmy od przyłączy wody z twojego terenu. Jak tego nie mają to pewnie mają kogoś kto z nimi współpracuje. Przewiert lub przecisk kierowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaImariusz 12.04.2009 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Znalazłam firmę 50km od naszej miejscowości. Zobaczymy jak to wygląda , pojawiło się światełko nadziei, że sprawniej to pójdzie. Dzięki wielkie za pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 28.04.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ania, spytajcie P. Orczyka- ma zakład wod-kan na ostrowieckiej, i witam okazuje się sąsiadów prawie przez płot, nie spodziewałam się, że spotkam w sieci tak bliskie sąsiedztwo.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaImariusz 13.05.2009 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Byłam u P.Orczyka i powiedzieli, że przeciskiem tego nie zrobią, P.Grochowina powiedziała dość sporą cenę więc szukamy dalej, dostaliśmy namiary na wykonawców od architekta, teraz czekam na projekty (adaptacja i przyłącza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 13.05.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Tylko i wyłącznie "przewiert". To żadna filozofia. Szukajcie a znajdziecie ... wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.05.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Tylko tą metodą jak wyżej. Sąsiadka się na pewno nie zgodzi na poprowadzenie wody przez jej działkę. Bynajmniej ja nie znam takiego przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts