Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody - POMOCY

Recommended Posts

Zacznę od tego, że kupowaliśmy działkę, przy której miały być wszystkie media - tak twierdziła agencja nieruchomości, pokazywali nam na mapkach gdzie co jest (w miejscu przedstawianej nam wody jest kabel wysokiego napięcia), uwierzyliśmy pośrednikowi i niestety nasza naiwność teraz ma swoje efekty.

Okazuje się, że ulica (nowa, z kostki brukowej, należąca do miasta) nie posiada sieci wodociągowej, inne media są (na szczęście).

Woda jest w ulicy leżącej prostopadle do naszej ulicy (załączam mapkę) i teraz powstaje nasz problem.

- aby dokopać się do ulicy obok musimy: składać do UM o pozwolenia na zamknięcie ulicy, uiścić opłatę za dzierżawę ulicy (ok 35m długości) na czas robót, rozebrać kostkę brukową i ułożyć ją dając miastu gwarancję na wykonanie, dokonać wykopów na własny koszt, uiścić opłatę w wodociągach za przyłącze (studzienka itd.) - w jednym zdaniu - masa załatwiania i wydanych PLNków nas nie ominie :cry: jeśli będziemy musieli iść tą drogą, ale jest inna opcja . . . przekopanie się przez działkę sąsiadów (25m szerokości) co pozwoli na ominąć wszystko związane z rozkopywaniem tej ulicy, pozostanie tylko dokopanie się do studzienki w ulicy obok (to już ok 4m zdejmowanej kostki i krótsza dzierżawa ulicy).

I teraz moje pytania:

1. jak wygląda załatwianie wszystkiego - czasowo i cenowo - w razie, gdyby sąsiadka się nie zgodziła??

2. jak sensownie przekonać sąsiadkę, żeby przychylnie podeszła do sprawy i jaka kwota mogłaby ją zadowolić w ramach rekompensaty zniszczenia trawnika (wykop kilka m od domu, na pewno nie będzie i tak tam nic dobudowywała, jest tam trawniczek i nic więcej, działka zadbana)?

Proszę o rady, bo już sami nie wiemy co robić, to nasze pierwsze kroczki więc nie mamy doświadczenia.

Anka

Mapka z zaznaczoną naszą działką i wodą w ulicy obok:

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/scan0003.jpg

Inna opcja. Roboty wykonać metoda przewiertu kierowanego w całości pod ziemią. Wykop robisz na swojej działce gdzie maszyna wchodzi w ziemie, a rura wychodzi w wykopie tam gdzie jest ta główna rura, żeby się podłaczyć. Koszto ok. 100zl netto. za metr. Wiem bo ja miałem podobna sytuacje. U mnie 90m zrobiłem w ten sposob w ciągu ok 7h.

Sąsiad wcale nie musi się zgodzić by coś u niego leciało. Ja bym niechciał rury z wodą u siebie. Co w razie awarii tej rury? Same kłopoty. Rujnowanie zadbanego trawnika też się ludziom nie uśmiecha.

Wszystkie papierki/robote moze ci wykonac wykonawca. Poszukaj tych od przewiertu kierowanego.

jest trzecia opcja: zrobić sobie studnię na działce i olać wodociąg

z tego co wiem woda w studni jest źródłem, które kiedyś może się skończyć :-?

Inna opcja. Roboty wykonać metoda przewiertu kierowanego w całości pod ziemią. Wykop robisz na swojej działce gdzie maszyna wchodzi w ziemie, a rura wychodzi w wykopie tam gdzie jest ta główna rura, żeby się podłaczyć. Koszto ok. 100zl netto. za metr. Wiem bo ja miałem podobna sytuacje. U mnie 90m zrobiłem w ten sposob w ciągu ok 7h.

Gdzie znalazłeś taką firmę?? nie słyszałam o takich rozwiązaniach w Polsce

:-?

Poprostu nigdy na to nie zwróciłeś uwagi. W Lublinie często widze jak przepuszczają róże rzeczy pod drogami.

To jest jedna maszyna wielkości malucha, która wkręca się świdrem z jednej strony i wychodzi po drugiej. Robota bardzo szybka i czysta. Pytaj firmy od przyłączy wody z twojego terenu. Jak tego nie mają to pewnie mają kogoś kto z nimi współpracuje.

Przewiert lub przecisk kierowany.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...