Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu w granicy

Ania973

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę w następującej sprawie. Kupiłam dom w stanie surowym zamkniętym na wąskiej działce 13,8 m szerokości. Szerokośc budynku wraz z 10 cm ociepleniem wynosi 9,6 m. Dom znajduje się w granicy z działką sąsiada (przy czym pozostawiono 10 cm działki na ocieplenie). Sąsiad wyraził zgodę na budowę. Chcielibyśmy teraz ocieplic zgodnie z projektem, ale sąsiad nie wyraża zgody, gdyż przesunął płot i teraz owe 10 cm działki uważa za swoje. Boję się, że się z nim nie dogadamy, choć bardzo chciałabym, i trzeba będzie skorzystac z art. 47 Prawa budowlanego i złożyć wniosek do starosty o wydanie decyzji o niezbędności wejścia na teren sąsiedniej nieruchomości. A co w sytuacji, gdy pomimo decyzji starosty sąsiad nie będzie chciał wpuścić naszej ekipy na teren swojej działki? Czy ktoś z Państwa może ma takie doświadczenia?

Pozdrawiam,

Ania

• 6 months później...

Ponawiam temat, z tym, że to ja jestem tą drugą stroną tzn pytanie podobne

Jeżeli sąsiad ma wybudowany dom w granicy z moja działka i chce go ocieplic od mojej strony to czy może tak poprostu bez pardonu wejśc z ekipą na moją działkę. Jeżeli tak, to jakie przepisy go do tego upoważniają. Czy jest to owy art 47 PB?

zacytuję muratora

...jeżeli chcemy ocieplić stary dom, nie powinniśmy zapomnieć, że niezależnie od metody ocieplania przed przystąpieniem do prac trzeba je co najmniej miesiąc wcześniej zgłosić we właściwym organie administracji architektoniczno-budowlanej – w starostwie powiatowym lub urzędzie miasta, bo w przeciwnym razie montaż izolacji zostanie uznany za samowolę budowlaną. Zgłoszenie musi określać rodzaj i zakres robót oraz charakterystykę systemu ociepleniowego (rodzaje materiałów, klasyfikację ogniową, przewidywaną izolacyjność termiczną). Do zgłoszenia trzeba dołączyć oświadczenie inwestora o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane oraz orientacyjną mapkę terenu z zaznaczonym budynkiem.

murator

tu o wejściu na działkę sąsiada kiedy nie wyraża zgody

http://www.abc.com.pl/pytanie/1584/4

gzregorzk tu wątek Doroty która miała ścianę w granicy i nie mogła jej ocieplić

http://forum.muratordom.pl/dzialka-blizniacza-i-niezyczliwi-sasiedzi,t137545.htm?highlight