Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

toksyczne wyziewy - co to może być???

renjul

Recommended Posts

Mam problem z jednym pokojem - śmierdzi gdy przyświeci słońce. Wyziewy są ewidentnie chemiczne. Dom jest stary i pojęcia nie mam co robili w nim poprzedni mieszkańcy. Na ścianach i suficie są regipsy, pod wykładziną płyty wiórowe, okna drewniane, nielakierowane, ale czymś zapuszczone. Kiedy się wprowadzaliśmy nic nie było czuć, ale to były pochmurne dni. Pomalowaliśmy ściany i na tym nasz remont się skończył. Kiedy nastały słoneczne dni, zaczęło śmierdzieć niemiłosiernie, więc czym prędzej kupiłam śnieżkę i jeszcze dwukrotnie pomalowałam ściany zakładająć, że to może farba. Niestety nic sie nie zmieniło. Pokój jest od północnego zachodu i w zimie nie ma tam słońca, więc o całym problemie zapomnieliśmy. Niestety znów powrócił. Syn twierdzi, że śmierdzi bardziej przy otwartym oknie, więc może to okna? Problem jest tylko w tym jednym pokoju. Może komuś przyjdzie do głowy co to może być? Gdzie można zrobić jakieś badania powietrza i wogóle do kogo się z tym udać? Wiem, że najrozsądniej byłoby zerwać wszystko, zmienić okna itp. tyle że dom nie jest mój i nie zamierzam w nim długo mieszkać. Z drugiej strony dziecko mi się truje :(

moze płyty w podłodze nasaczone jakimś środkiem konserwującym tak jak to robiło się w blokach z wielkiej płyty: grupa płyta pilśniowa będąca izolacją termiczno-akustyczną pod jastrychem nasączona tym śmierdzacym syfem w celu zakonserwowania,

a to ze przy otwartym oknie mocniej śmierdzi moze być spowodowane większym ruchem powietrza w pomieszczeniu po otwarciu okna

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Styropian się nie grzeje na pewno, bo na ścianach są płyty g-k, a na podłodze płyty wiórowe. Po ściągnięciu wykładziny zapach nie zmienia się, ale może faktycznie je przewiercić. Tylko w dalszym ciągu nie widzę związku ze słońcem. Jeśli to grzyb, choć wydaje mi się, że to nie zapach zagrzybionego drewna, to powinno śmierdzieć cały czas, a nie gdy przyświeci słońce. Tak się zastanawiam czy to nie okna są czymś pociągnięte i to coś zaczyna śmierdzieć gdy rozgrzewa się pod wpływem słońca.