Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co się dzieje z tynkiem akrylowym po latach???

Recommended Posts

Więc sprawdziłem, jest zapis w kartach w języku zarówno niemieckim jak i angielskim "wysoce przepuszczalny dla pary wodnej" jak widać można tak zmodyfikować produkt, żeby spełniał warunki niespełniane wcześniej :)

Poczekamy trochę a zrobią styropian paro-przepuszczalny ...

podobno juz jest :) Baumit Open :p

fighter: ale to jest wszystko patykiem na wodzie pisane... bo tak. Nie wiem do końca jak skorelowana jest twardość a co za tym idzie wytrzymałość styro z jego oporem cieplnym, ale...

- ilość tych otworów w styropianie w jego ogólnej powierzchni wynosi 1,3-1,4% (podają klasę 0,040)

- patrząc na inne styro o tej samej klasie wytrzymałość tego z otworami jest o 15% większa...

- klej idzie tak jak podejrzewałem a na niego nie daje się gruntu. Sam klej to w zasadzie niemal beton - można by nim zalewać elementy betonowe i ich klasa wytrzymałości to byłoby circa 20 -25 MPa. Ilość cementu i to białego jest określona między 20 a 30%.... czyli 1:3... to jest moja opinia. Oczywiście owa zaprawa klejowa musi być solidnie napowietrzona by opór dyfuzyjny był sensowny. Ale żeby było śmieszniej... Cegła ma mniejszy opór dyfuzyjny niż ów styropian, czyli tak czy inaczej się na to nie nadaje. Co do tynków - pewnie tak, bo robiono to pewnie pod tynki systemowe Baumita.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - co będzie kiedy nastaną chłody i ciepłe powietrze z zasady uleci w świat, a te otwory będą robiły za wyciągi powietrzne na zewnątrz...

I zupełnie z boku - taki styropian miałby mniejszy opór jeśliby nawiertali w nim jeszcze więcej dziur...